dostęp otwarty
Gotowość anorektyczna u dziewcząt i młodych kobiet
dostęp otwarty
Streszczenie
Wstęp. Inspiracją do podjęcia badań nad gotowością anorektyczną były doniesienia o wzroście zachorowalności na jadłowstręt psychiczny u młodych osób, szczególnie dziewcząt. U części osób, ze względu na prezentowane syndromy, nie diagnozuje się pełnoobjawowej anoreksji; w ich przypadku można jednak mówić o tak zwanej gotowości anorektycznej, rozumianej jako skłonność do kontrolowania ilości i jakości spożywanego jedzenia, dążenie do utraty wagi, przekonanie o społecznym pożądaniu szczupłości u kobiet oraz obawa przed przybieraniem na wadze. Celem badania było znalezienie odpowiedzi na pytanie, jakie jest rozpowszechnienie zjawiska gotowości anorektycznej u dziewcząt i młodych kobiet.
Materiał i metody. Przebadano 92 osoby płci żeńskiej w wieku 14-26 lat (mieszkające w województwie kujawsko-pomorskim). Narzędziem badawczym była skonstruowana przez autorki ankieta. Na podstawie analizy statystycznej wykazano, że posiada ona zadowalające własności psychometryczne.
Wyniki. W przebadanej grupie podwyższoną gotowość anorektyczną prezentowało 6,5% osób. Okazało się, że gotowość anorektyczna ujawniła się najsilniej w wymiarze przypisywania nadmiernie pozytywnego znaczenia szczupłej sylwetce i - choć nieco słabiej - w wymiarze koncentracji na kształcie i masie ciała. Znaczące, że im młodsze osoby, tym częściej skupiają się na wymiarach swojego ciała i zapobiegają przyrostowi wagi przez przeczyszczanie się.
Wnioski. Wyniki badania potwierdzają istotny wpływ tła społeczno-kulturowego na pojawianie się zaburzeń w odżywianiu oraz obniżanie się granic wieku w zakresie dążenia do niskiej wagi i szczupłości.
Psychiatria 2008; 5: 7-12
Streszczenie
Wstęp. Inspiracją do podjęcia badań nad gotowością anorektyczną były doniesienia o wzroście zachorowalności na jadłowstręt psychiczny u młodych osób, szczególnie dziewcząt. U części osób, ze względu na prezentowane syndromy, nie diagnozuje się pełnoobjawowej anoreksji; w ich przypadku można jednak mówić o tak zwanej gotowości anorektycznej, rozumianej jako skłonność do kontrolowania ilości i jakości spożywanego jedzenia, dążenie do utraty wagi, przekonanie o społecznym pożądaniu szczupłości u kobiet oraz obawa przed przybieraniem na wadze. Celem badania było znalezienie odpowiedzi na pytanie, jakie jest rozpowszechnienie zjawiska gotowości anorektycznej u dziewcząt i młodych kobiet.
Materiał i metody. Przebadano 92 osoby płci żeńskiej w wieku 14-26 lat (mieszkające w województwie kujawsko-pomorskim). Narzędziem badawczym była skonstruowana przez autorki ankieta. Na podstawie analizy statystycznej wykazano, że posiada ona zadowalające własności psychometryczne.
Wyniki. W przebadanej grupie podwyższoną gotowość anorektyczną prezentowało 6,5% osób. Okazało się, że gotowość anorektyczna ujawniła się najsilniej w wymiarze przypisywania nadmiernie pozytywnego znaczenia szczupłej sylwetce i - choć nieco słabiej - w wymiarze koncentracji na kształcie i masie ciała. Znaczące, że im młodsze osoby, tym częściej skupiają się na wymiarach swojego ciała i zapobiegają przyrostowi wagi przez przeczyszczanie się.
Wnioski. Wyniki badania potwierdzają istotny wpływ tła społeczno-kulturowego na pojawianie się zaburzeń w odżywianiu oraz obniżanie się granic wieku w zakresie dążenia do niskiej wagi i szczupłości.
Psychiatria 2008; 5: 7-12
Słowa kluczowe
gotowość anorektyczna; epidemiologia
Tytuł
Gotowość anorektyczna u dziewcząt i młodych kobiet
Czasopismo
Numer
Typ artykułu
Praca badawcza (oryginalna)
Strony
7-12
Opublikowany online
2008-03-12
Wyświetlenia strony
2241
Wyświetlenia/pobrania artykułu
4255
Rekord bibliograficzny
Psychiatria 2008;5(1):7-12.
Słowa kluczowe
gotowość anorektyczna
epidemiologia
Autorzy
Wioleta Chytra-Gędek
Anna Kobierecka