English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2024-07-18

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 112
Wyświetlenia/pobrania artykułu 74
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Stan odżywienia pacjentów z rakiem jelita grubego

Mateusz Chwesiuk1, Nina Kimilu1, Edyta Wernio2, Marcin Folwarski2, Sylwia Małgorzewicz2
DOI: 10.5603/pżk.99381
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:74-78.

Streszczenie

Wstęp: Hemikolektomia jest jedną z metod leczenia operacyjnego nowotworów jelita grubego. Zabieg polega na resekcji prawej bądź lewej części jelita grubego, co prowadzić może do zaburzeń wchłaniania i konieczności modyfikacji diety. W pracy przeanalizowano stan odżywienia oraz proces prehabilitacji pacjentów zakwalifikowanych do leczenia operacyjnego oraz potencjalne zagrożenia wynikające z konieczności zmiany diety. Materiał i metody: Analizą objęto 16 pacjentów z nowotworem jelita grubego zakwalifikowanych do leczenia operacyjnego. Oceniono stan odżywienia z pomocą NRS-2002 (Nutrition Risk Screening) oraz f-MNA (Full-Mini Nutritional Assessment), ryzyko utraty 5% masy ciała w ciągu 6 miesięcy oceniono za pomocą SNAQ (Simplified Nutritional Appetite Questionnaire), jakość diety oceniono za pomocą kwestionariusza częstości spożycia FFQ (Food Frequency Questionnaire). Dodatkowo przeanalizowano badania laboratoryjne oraz zmierzono siłę i funkcję mięśni (z pomocą dynamometru oraz 30-sekundowego testu wstawania). Wyniki: Spośród wszystkich uczestników badania 11 pacjentów (68,75%) uzyskało wynik NRS- 2002 ≥ 3. W MNA 9 osób uzyskało wynik punktowy 17–23,5, wskazujący na ryzyko wystąpienia niedożywienia, zaś1 osoba uzyskała wynik < 17 punktów, wskazujący na istniejące już niedożywienie. Ponadto 3 (18,75%) pacjentów miało wynik SNAQ ≤ 14, co wskazuje na znaczne ryzyko utraty co najmniej 5% masy ciała w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Analiza korelacji wykazała ujemną zależność między NRS 2002 a MNA (r = –0,64; p = 0,007), procentowa utrata masy ciała w ciągu ostatnich 6 miesięcy była dodatnio skorelowana z wynikiem NRS-2002 (r = 0,64; p = 0,01). Średnia siła uścisku dłoni wyniosła 20 kg (18–29,5) i była skorelowana ze stosowaniem prehabilitacji w postaci ćwiczeń oporowych (r = 0,62; p = 0,14). Trzydziestosekundowy test wstawania z krzesła dał rezultaty na poziomie 11,5 ± 4,7 powtórzeń, 7 osób (43,75%) nie wykonało liczby powtórzeń spełniającej normy dla wieku. Analiza kwestionariusza FFQ wykazała wysokie spożycie produktów takich jak cukierki czekoladowe, cukierki nie czekoladowe i ciastka. Pięć (31,25%) osób codziennie bądź kilka razy dziennie stosowało cukier do słodzenia. W grupie badanej występowało wysokie spożycie masła, które przewyższało spożycie tłuszczów roślinnych takich jak oleje czy margaryny. Wnioski: Niedożywienie jest częste u pacjentów z rakiem jelita grubego przygotowywanych do leczenia operacyjnego. Analiza korelacji wykazała powiązanie NRS-2002 z MNA. Niestety nie u wszystkich pacjentów stosowano prehabilitację, a zaledwie połowa pacjentów zmieniła swoją dietę w celu poprawy stanu odżywienia przed zabiegiem, stąd wniosek, że poradnictwo dietetyczne i zindywidualizowana terapia żywieniowa powinna być powszechniej stosowanym elementem przygotowania pacjenta do zabiegu.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Ho JWC, Wu AHW, Lee MWK, et al. Malnutrition risk predicts surgical outcomes in patients undergoing gastrointestinal operations: Results of a prospective study. Clin Nutr. 2015; 34(4): 679–684.
  2. Caccialanza R, Cereda E, Klersy C, et al. PP175-MON MALNUTRITION, AGE AND IN-HOSPITAL MORTALITY. Clinical Nutrition Supplements. 2011; 6(1): 180.
  3. Norman K, Haß U, Pirlich M. Malnutrition in Older Adults-Recent Advances and Remaining Challenges. Nutrients. 2021; 13(8).
  4. Sultan P, Hamilton MA, Ackland GL. Preoperative muscle weakness as defined by handgrip strength and postoperative outcomes: a systematic review. BMC Anesthesiol. 2012; 12: 1.
  5. Mętel S, Kwiatkowska A, Głodzik J, et al. Wykorzystanie testu Functional Strength w ocenie stanu funkcjonalnego oraz w monitorowaniu procesu rehabilitacji medycznej osób starszych. Gerontol. Pol. 2012; 20(4): 148–154.
  6. Yoon SH, Kye BH, Kim HJ, et al. Risk of Malnutrition after Gastrointestinal Cancer Surgery: A Propensity Score Matched Retrospective Cohort Study. Surgical Metabolism and Nutrition. 2018; 9(1): 16–25.
  7. Lee DU, Fan GH, Hastie DJ, et al. The clinical impact of malnutrition on the postoperative outcomes of patients undergoing colorectal resection surgery for colon or rectal cancer: Propensity score matched analysis of 2011-2017 US hospitals. Surg Oncol. 2021; 38: 101587.
  8. Bellanti F, Lo Buglio A, Quiete S, et al. Malnutrition in Hospitalized Old Patients: Screening and Diagnosis, Clinical Outcomes, and Management. Nutrients. 2022; 14(4): 910.
  9. Gudzune KA, Huizinga MM, Chang HY, et al. Screening and diagnosis of micronutrient deficiencies before and after bariatric surgery. Obes Surg. 2013; 23(10): 1581–1589.
  10. Yao LY, Gough AE, Zaghiyan KN, et al. Prospective Randomized Trial of Immediate Postoperative Use of Regular Diet Versus Clear Liquid Diet in Major Colorectal Surgery. Dis Colon Rectum. 2023; 66(12): 1547–1554.
  11. Arita A, Takahashi H, Ogino T, et al. Grip strength as a predictor of postoperative delirium in patients with colorectal cancers. Ann Gastroenterol Surg. 2022; 6(2): 265–272.
  12. Sánchez-Torralvo FJ, González-Poveda I, García-Olivares M, et al. Poor Physical Performance Is Associated with Postoperative Complications and Mortality in Preoperative Patients with Colorectal Cancer. Nutrients. 2022; 14(7): 1484.