Interwencja żywieniowa u pacjenta z zaawansowanym nowotworem przewodu pokarmowego — stadium przypadku klinicznego
Streszczenie
Niedożywienie stanowi poważne wyzwanie w opiece nad pacjentami z chorobą nowotworową.
U około 25% osób z towarzyszącym niedożywieniem występuje większe ryzyko powikłań i śmierci
podczas leczenia. Decyzja dotycząca sposobu żywienia jest podejmowana indywidualnie i dostosowana
do aktualnego stanu zdrowia pacjenta. Wdrożenie leczenia żywieniowego może znacznie
poprawić stan odżywienia i zwiększyć skuteczność stosowanej terapii. W artykule przedstawiono
przypadek 54-letniej pacjentki z gruczolakorakiem odbytnicy NOS (gruczolakorak NOS o niskim
stopniu złośliwości) cT3bN1bM1b z przerzutami do wątroby i płuc. Pacjentka została poddana
laparoskopowemu wyłonieniu kolostomii dwulufowej na zstępnicy, a rozpoczęcie leczenia żywieniowego
prawdopodobnie zadecydowało o jej przeżyciu. Pacjentka zgłosiła się do kliniki
w stanie ogólnym ciężkim (ECOG-3) z objawami niedożywienia. W wywiadzie zaobserwowano spadek masy ciała o 18 kg w ciągu 6 miesięcy (46 kg/155 cm, BMI 19,1 kg/m2). Przy przyjęciu na podstawie
badań laboratoryjnych wykazano podwyższone markery stanu zapalnego, małopłytkowość,
ciężką niedokrwistość i podwyższony poziom markerów nowotworowych: Ca 19,9 > 10000,00 IU/ml,
CEA 248,80 ng/ml. W trakcie hospitalizacji rozpoczęto żywienie pozajelitowe, poprawiające stan
ogólny, co pozwoliło na zakwalifikowanie pacjentki do leczenia według schematu FOLFOX-4 w dawkach
należnych. Leczenie kontynuowano we wskazanym schemacie przez 12 cykli, uzyskując
poprawę stanu ogólnego, wzrost masy ciała i spadek markerów nowotworowych.
Słowa kluczowe: ocena żywienioważywienie kliniczneniedożywienie
Referencje
- Bossi P, Delrio P, Mascheroni A, et al. The spectrum of malnutrition/cachexia/sarcopenia in oncology according to different cancer types and settings: a narrative review. Nutrients. 2021; 13(6).
- Frączek M. Nowotwory żołądka. W: Krawczyk M. (red.). Nowotwory przewodu pokarmowego.Frączek M. ed. PZWL, Warszawa 2001: 144–189.
- Kłęk S, Jankowski M, Kruszewski WJ, et al. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncol Clin Pract. 2015; 11: 172–188.
- Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition. 2021; 40(5): 2898–2913.
- Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Camilo M. Individualized nutrition intervention is of major benefit to colorectal cancer patients: long-term follow-up of a randomized controlled trial of nutritional therapy. Am J Clin Nutr. 2012; 96(6): 1346–1353.
- Vitaloni M, Caccialanza R, Ravasco P, et al. The impact of nutrition on the lives of patients with digestive cancers: a position paper. Support Care Cancer. 2022; 30(10): 7991–7996.
- Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Cancer: disease and nutrition are key determinants of patients' quality of life. Support Care Cancer. 2004; 12(4): 246–252.
- Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy. J Clin Oncol. 2005; 23(7): 1431–1438.
- Koretz RL. Do data support nutrition support? Part I: intravenous nutrition. J Am Diet Assoc. 2007; 107(6): 988–96; quiz 998.
- Scheithauer W, Rosen H, Kornek GV, et al. Randomised comparison of combination chemotherapy plus supportive care with supportive care alone in patients with metastatic colorectal cancer. BMJ. 1993; 306(6880): 752–755.