English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2024-05-13

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 279
Wyświetlenia/pobrania artykułu 210
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Interwencja żywieniowa u pacjenta z zaawansowanym nowotworem przewodu pokarmowego — stadium przypadku klinicznego

Patrycja Glińska1, Konrad Tałasiewicz1, Aleksandra Kapała12
DOI: 10.5603/pżk.99286
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:46-49.

Streszczenie

Niedożywienie stanowi poważne wyzwanie w opiece nad pacjentami z chorobą nowotworową.
U około 25% osób z towarzyszącym niedożywieniem występuje większe ryzyko powikłań i śmierci
podczas leczenia. Decyzja dotycząca sposobu żywienia jest podejmowana indywidualnie i dostosowana
do aktualnego stanu zdrowia pacjenta. Wdrożenie leczenia żywieniowego może znacznie
poprawić stan odżywienia i zwiększyć skuteczność stosowanej terapii. W artykule przedstawiono
przypadek 54-letniej pacjentki z gruczolakorakiem odbytnicy NOS (gruczolakorak NOS o niskim
stopniu złośliwości) cT3bN1bM1b z przerzutami do wątroby i płuc. Pacjentka została poddana
laparoskopowemu wyłonieniu kolostomii dwulufowej na zstępnicy, a rozpoczęcie leczenia żywieniowego
prawdopodobnie zadecydowało o jej przeżyciu. Pacjentka zgłosiła się do kliniki
w stanie ogólnym ciężkim (ECOG-3) z objawami niedożywienia. W wywiadzie zaobserwowano spadek masy ciała o 18 kg w ciągu 6 miesięcy (46 kg/155 cm, BMI 19,1 kg/m2). Przy przyjęciu na podstawie
badań laboratoryjnych wykazano podwyższone markery stanu zapalnego, małopłytkowość,
ciężką niedokrwistość i podwyższony poziom markerów nowotworowych: Ca 19,9 > 10000,00 IU/ml,
CEA 248,80 ng/ml. W trakcie hospitalizacji rozpoczęto żywienie pozajelitowe, poprawiające stan
ogólny, co pozwoliło na zakwalifikowanie pacjentki do leczenia według schematu FOLFOX-4 w dawkach
należnych. Leczenie kontynuowano we wskazanym schemacie przez 12 cykli, uzyskując
poprawę stanu ogólnego, wzrost masy ciała i spadek markerów nowotworowych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF (angielski) Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Bossi P, Delrio P, Mascheroni A, et al. The spectrum of malnutrition/cachexia/sarcopenia in oncology according to different cancer types and settings: a narrative review. Nutrients. 2021; 13(6).
  2. Frączek M. Nowotwory żołądka. W: Krawczyk M. (red.). Nowotwory przewodu pokarmowego.Frączek M. ed. PZWL, Warszawa 2001: 144–189.
  3. Kłęk S, Jankowski M, Kruszewski WJ, et al. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncol Clin Pract. 2015; 11: 172–188.
  4. Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition. 2021; 40(5): 2898–2913.
  5. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Camilo M. Individualized nutrition intervention is of major benefit to colorectal cancer patients: long-term follow-up of a randomized controlled trial of nutritional therapy. Am J Clin Nutr. 2012; 96(6): 1346–1353.
  6. Vitaloni M, Caccialanza R, Ravasco P, et al. The impact of nutrition on the lives of patients with digestive cancers: a position paper. Support Care Cancer. 2022; 30(10): 7991–7996.
  7. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Cancer: disease and nutrition are key determinants of patients' quality of life. Support Care Cancer. 2004; 12(4): 246–252.
  8. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy. J Clin Oncol. 2005; 23(7): 1431–1438.
  9. Koretz RL. Do data support nutrition support? Part I: intravenous nutrition. J Am Diet Assoc. 2007; 107(6): 988–96; quiz 998.
  10. Scheithauer W, Rosen H, Kornek GV, et al. Randomised comparison of combination chemotherapy plus supportive care with supportive care alone in patients with metastatic colorectal cancer. BMJ. 1993; 306(6880): 752–755.