Lekcja z pandemii COVID-19. Analiza wybranych aspektów interwencji żywieniowych u pacjentów leczonych na oddziale intensywnej terapii — badanie retrospektywne, jednośrodkowe
Streszczenie
Wstęp: Przeciążenie systemów opieki zdrowotnej spowodowane pandemią COVID-19 stanowiło
wyzwanie dla wydolności i jakości procesu leczenia. Wirus SARS-COV-2 wywoływał objawy ze strony
układu oddechowego, w tym kaszel i duszność, a także utratę smaku i węchu. Objawy te mogły
prowadzić do zmniejszonego spożycia pokarmu, a w ciężkich przypadkach do niedożywienia,
będącego jednym z wyzwań w leczeniu pacjentów.
Metody: Było to jednoośrodkowe badanie retrospektywne, w którym oceniano aspekty żywieniowe
pacjentów z COVID-19 na Oddziale Intensywnej Terapii (OIT). Głównym celem badania była korelacja
danych przed przyjęciem do szpitala oraz danych dotyczących pobytu na OIT z wystąpieniem
zespołu ponownego żywienia.
Wyniki: Spośród 165 pacjentów włączonych do badania u 110 (66,6%) rozwinął się zespół ponownego
odżywienia. Jedynym czynnikiem przy przyjęciu identyfikującym ryzyko rozwoju zespołu
ponownego odżywienia w tym badaniu był poziom fosforanów (p = 0,0001). W badaniu 69 pacjentów
(41,8%) miało dostęp dojelitowy obecny przy przyjęciu w OIT. Wszyscy pacjenci leczeni w OIT w trakcie
badania (165) otrzymywali żywienie dojelitowe od 1. dnia (1–1); 38 pacjentów (23%) otrzymało
dodatkowo żywienie pozajelitowe (PN). Wskazaniami do PN było odpowiednie dostarczanie białka
podczas ciągłej terapii nerkozastępczej (30 sposród 38 pacjentów) (78,9%) oraz utrzymująca się
nietolerancja żywienia dojelitowego u 8 spośród 38 pacjentów (21,1%).
Wnioski: Podsumowując, monitorowanie zespołu ponownego żywienia należy wdrożyć u wszystkich
pacjentów z ryzykiem niedożywienia. Edukacja żywieniowa i ustanowienie wewnętrznych
protokołów dotyczących interwencji żywieniowych może zapewnić lepszą opiekę nad pacjentami.
Dalsze badania, które monitorują stan odżywienia pacjentów w OIT, mogą znacznie poprawić interwencje
żywieniowe u pacjentów w stanie krytycznym.
Słowa kluczowe: zespół ponownego odżywieniażywienie na OITżywienie po COVID-19
Referencje
- Dawson P, Rabold EM, Laws RL, et al. Loss of taste and smell as distinguishing symptoms of coronavirus disease 2019. Clin Infect Dis. 2021; 72(4): 682–685.
- Piwowarczyk P, Szczukocka M, Kutnik P, et al. Risk factors and outcomes for acute respiratory failure in coronavirus disease 2019: An observational cohort study. Adv Clin Exp Med. 2021; 30(2): 165–171.
- Kutnik P, Wichowska O, Sysiak-Sławecka J, et al. Malnutrition risk in elective surgery patients and effectiveness of preoperative nutritional interventions at a pre-anaesthetic clinic: a 4-year apart, single-centre, observational study. Anaesthesiol Intensive Ther. 2023; 55(3): 179–185.
- Barazzoni R, Bischoff SC, Breda J, et al. endorsed by the ESPEN Council. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020; 39(6): 1631–1638.
- Kutnik P, Szczukocka M, Borys M, et al. Procalcitonin dynamics, lactates, and haemoglobin serum levels might be a useful predictive tool of mortality in patients undergoing veno-venous extracorporeal oxygenation membrane support. Single centre experience. Anaesthesiol Intensive Ther. 2019; 51(5): 343–347.
- Nguyen LT, Ta TV, Bui AnT, et al. Nutritional Status, Refeeding Syndrome and Some Associated Factors of Patients at COVID-19 Hospital in Vietnam. Nutrients. 2023; 15(7).
- Vahdat Shariatpanahi Z, Vahdat Shariatpanahi M, Shahbazi E, et al. Refeeding Syndrome and Its Related Factors in Critically Ill Coronavirus Disease 2019 Patients: A Prospective Cohort Study. Front Nutr. 2022; 9: 830457.
- Kutnik P, Bierut M, Rypulak E, et al. The use of the ERAS protocol in malnourished and properly nourished patients undergoing elective surgery: a questionnaire study. Anaesthesiol Intensive Ther. 2023; 55(5): 330–334.
- Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2023; 42(9): 1671–1689.
- Leder SB, Siner JM, Bizzarro MJ, et al. Oral Alimentation in Neonatal and Adult Populations Requiring High-Flow Oxygen via Nasal Cannula. Dysphagia. 2016; 31(2): 154–159.
- Wischmeyer PE. Overcoming challenges to enteral nutrition delivery in critical care. Curr Opin Crit Care. 2021; 27(2): 169–176.
- Kim SH, Park CM, Seo JM, et al. The impact of implementation of an enteral feeding protocol on the improvement of enteral nutrition in critically ill adults. Asia Pac J Clin Nutr. 2017; 26(1): 27–35.
- Heyland DK, Cahill NE, Dhaliwal R, et al. Impact of enteral feeding protocols on enteral nutrition delivery: results of a multicenter observational study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2010; 34(6): 675–684.
- Tetamo R, Fittipaldi C, Buono S, et al. Nutrition support for critically ill patients during the COVID-19 pandemic: the Italian SIAARTI survey. J Anesth Analg Crit Care. 2022; 2(1): 35.
- Lavrentieva A, Kaimakamis E, Voutsas V, et al. An observational study on factors associated with ICU mortality in Covid-19 patients and critical review of the literature. Sci Rep. 2023; 13(1): 7804.
- Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2019; 38(1): 48–79.