English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2024-03-20

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 180
Wyświetlenia/pobrania artykułu 135
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Lekcja z pandemii COVID-19. Analiza wybranych aspektów interwencji żywieniowych u pacjentów leczonych na oddziale intensywnej terapii — badanie retrospektywne, jednośrodkowe

Paweł Kutnik1
DOI: 10.5603/pżk.99236
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:26-31.

Streszczenie

Wstęp: Przeciążenie systemów opieki zdrowotnej spowodowane pandemią COVID-19 stanowiło
wyzwanie dla wydolności i jakości procesu leczenia. Wirus SARS-COV-2 wywoływał objawy ze strony
układu oddechowego, w tym kaszel i duszność, a także utratę smaku i węchu. Objawy te mogły
prowadzić do zmniejszonego spożycia pokarmu, a w ciężkich przypadkach do niedożywienia,
będącego jednym z wyzwań w leczeniu pacjentów.

Metody: Było to jednoośrodkowe badanie retrospektywne, w którym oceniano aspekty żywieniowe
pacjentów z COVID-19 na Oddziale Intensywnej Terapii (OIT). Głównym celem badania była korelacja
danych przed przyjęciem do szpitala oraz danych dotyczących pobytu na OIT z wystąpieniem
zespołu ponownego żywienia.

Wyniki: Spośród 165 pacjentów włączonych do badania u 110 (66,6%) rozwinął się zespół ponownego
odżywienia. Jedynym czynnikiem przy przyjęciu identyfikującym ryzyko rozwoju zespołu
ponownego odżywienia w tym badaniu był poziom fosforanów (p = 0,0001). W badaniu 69 pacjentów
(41,8%) miało dostęp dojelitowy obecny przy przyjęciu w OIT. Wszyscy pacjenci leczeni w OIT w trakcie
badania (165) otrzymywali żywienie dojelitowe od 1. dnia (1–1); 38 pacjentów (23%) otrzymało
dodatkowo żywienie pozajelitowe (PN). Wskazaniami do PN było odpowiednie dostarczanie białka
podczas ciągłej terapii nerkozastępczej (30 sposród 38 pacjentów) (78,9%) oraz utrzymująca się
nietolerancja żywienia dojelitowego u 8 spośród 38 pacjentów (21,1%).

Wnioski: Podsumowując, monitorowanie zespołu ponownego żywienia należy wdrożyć u wszystkich
pacjentów z ryzykiem niedożywienia. Edukacja żywieniowa i ustanowienie wewnętrznych
protokołów dotyczących interwencji żywieniowych może zapewnić lepszą opiekę nad pacjentami.
Dalsze badania, które monitorują stan odżywienia pacjentów w OIT, mogą znacznie poprawić interwencje
żywieniowe u pacjentów w stanie krytycznym.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF (angielski) Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Dawson P, Rabold EM, Laws RL, et al. Loss of taste and smell as distinguishing symptoms of coronavirus disease 2019. Clin Infect Dis. 2021; 72(4): 682–685.
  2. Piwowarczyk P, Szczukocka M, Kutnik P, et al. Risk factors and outcomes for acute respiratory failure in coronavirus disease 2019: An observational cohort study. Adv Clin Exp Med. 2021; 30(2): 165–171.
  3. Kutnik P, Wichowska O, Sysiak-Sławecka J, et al. Malnutrition risk in elective surgery patients and effectiveness of preoperative nutritional interventions at a pre-anaesthetic clinic: a 4-year apart, single-centre, observational study. Anaesthesiol Intensive Ther. 2023; 55(3): 179–185.
  4. Barazzoni R, Bischoff SC, Breda J, et al. endorsed by the ESPEN Council. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020; 39(6): 1631–1638.
  5. Kutnik P, Szczukocka M, Borys M, et al. Procalcitonin dynamics, lactates, and haemoglobin serum levels might be a useful predictive tool of mortality in patients undergoing veno-venous extracorporeal oxygenation membrane support. Single centre experience. Anaesthesiol Intensive Ther. 2019; 51(5): 343–347.
  6. Nguyen LT, Ta TV, Bui AnT, et al. Nutritional Status, Refeeding Syndrome and Some Associated Factors of Patients at COVID-19 Hospital in Vietnam. Nutrients. 2023; 15(7).
  7. Vahdat Shariatpanahi Z, Vahdat Shariatpanahi M, Shahbazi E, et al. Refeeding Syndrome and Its Related Factors in Critically Ill Coronavirus Disease 2019 Patients: A Prospective Cohort Study. Front Nutr. 2022; 9: 830457.
  8. Kutnik P, Bierut M, Rypulak E, et al. The use of the ERAS protocol in malnourished and properly nourished patients undergoing elective surgery: a questionnaire study. Anaesthesiol Intensive Ther. 2023; 55(5): 330–334.
  9. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2023; 42(9): 1671–1689.
  10. Leder SB, Siner JM, Bizzarro MJ, et al. Oral Alimentation in Neonatal and Adult Populations Requiring High-Flow Oxygen via Nasal Cannula. Dysphagia. 2016; 31(2): 154–159.
  11. Wischmeyer PE. Overcoming challenges to enteral nutrition delivery in critical care. Curr Opin Crit Care. 2021; 27(2): 169–176.
  12. Kim SH, Park CM, Seo JM, et al. The impact of implementation of an enteral feeding protocol on the improvement of enteral nutrition in critically ill adults. Asia Pac J Clin Nutr. 2017; 26(1): 27–35.
  13. Heyland DK, Cahill NE, Dhaliwal R, et al. Impact of enteral feeding protocols on enteral nutrition delivery: results of a multicenter observational study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2010; 34(6): 675–684.
  14. Tetamo R, Fittipaldi C, Buono S, et al. Nutrition support for critically ill patients during the COVID-19 pandemic: the Italian SIAARTI survey. J Anesth Analg Crit Care. 2022; 2(1): 35.
  15. Lavrentieva A, Kaimakamis E, Voutsas V, et al. An observational study on factors associated with ICU mortality in Covid-19 patients and critical review of the literature. Sci Rep. 2023; 13(1): 7804.
  16. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2019; 38(1): 48–79.