Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2023-08-30
Wyzwania w realizacji zaleceń żywienia klinicznego u chorych krytycznych z COVID-19
DOI: 10.5603/pżk.98141
Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:56-61.
Streszczenie
Około 30% pacjentów leczonych na oddziale intensywnej terapii z powodu COVID-19 prezentuje objawy ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) i wymaga przede wszystkim wspomagania układu oddechowowego i krążenia. Aby zapewnić kompleksową opiekę nad pacjentami z COVID-19, w planie terapeutycznym należy uwzględnić interwencję żywieniową poprzedzoną oceną stanu odżywienia.
Słowa kluczowe: pandemia COVID-19niedożywienieotyłośćżywienie dojelitoweuzupełniające żywienie pozajelitowepodaż energii i białkakompleksowe leczenie choroby i zapobieganie powikłaniom