English Polski
Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2023-08-30

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 268
Wyświetlenia/pobrania artykułu 322
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wyzwania w realizacji zaleceń żywienia klinicznego u chorych krytycznych z COVID-19

Paulina Walczak-Wieteska1, Anna Ukleja2, Aleksandra Zarzycka1, Joanna Ziętalewicz1, Jarosław Gadomski1, Bruno Szczygieł3
DOI: 10.5603/pżk.98141
Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:56-61.

Streszczenie

Około 30% pacjentów leczonych na oddziale intensywnej terapii z powodu COVID-19 prezentuje objawy ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) i wymaga przede wszystkim wspomagania układu oddechowowego i krążenia. Aby zapewnić kompleksową opiekę nad pacjentami z COVID-19, w planie terapeutycznym należy uwzględnić interwencję żywieniową poprzedzoną oceną stanu odżywienia.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF