dostęp otwarty

Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Wysłany: 2023-11-07
Opublikowany online: 2023-08-30
Pobierz cytowanie

Wyzwania w realizacji zaleceń żywienia klinicznego u chorych krytycznych z COVID-19

Paulina Walczak-Wieteska1, Anna Ukleja2, Aleksandra Zarzycka1, Joanna Ziętalewicz1, Jarosław Gadomski1, Bruno Szczygieł3
DOI: 10.5603/pżk.98141
·
Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:56-61.
Afiliacje
  1. II Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawa
  2. Zakład Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawa
  3. Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej Gastroenterologicznej i Onkologicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa

dostęp otwarty

Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Artykuły
Wysłany: 2023-11-07
Opublikowany online: 2023-08-30

Streszczenie

Około 30% pacjentów leczonych na oddziale intensywnej terapii z powodu COVID-19 prezentuje objawy ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) i wymaga przede wszystkim wspomagania układu oddechowowego i krążenia. Aby zapewnić kompleksową opiekę nad pacjentami z COVID-19, w planie terapeutycznym należy uwzględnić interwencję żywieniową poprzedzoną oceną stanu odżywienia.

Streszczenie

Około 30% pacjentów leczonych na oddziale intensywnej terapii z powodu COVID-19 prezentuje objawy ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) i wymaga przede wszystkim wspomagania układu oddechowowego i krążenia. Aby zapewnić kompleksową opiekę nad pacjentami z COVID-19, w planie terapeutycznym należy uwzględnić interwencję żywieniową poprzedzoną oceną stanu odżywienia.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

pandemia COVID-19; niedożywienie; otyłość; żywienie dojelitowe; uzupełniające żywienie pozajelitowe; podaż energii i białka; kompleksowe leczenie choroby i zapobieganie powikłaniom

Informacje o artykule
Tytuł

Wyzwania w realizacji zaleceń żywienia klinicznego u chorych krytycznych z COVID-19

Czasopismo

Postępy Żywienia Klinicznego

Numer

Tom 18 (2023): Continuous Publishing

Typ artykułu

Praca badawcza (oryginalna)

Strony

56-61

Opublikowany online

2023-08-30

Wyświetlenia strony

155

Wyświetlenia/pobrania artykułu

169

DOI

10.5603/pżk.98141

Rekord bibliograficzny

Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:56-61.

Słowa kluczowe

pandemia COVID-19
niedożywienie
otyłość
żywienie dojelitowe
uzupełniające żywienie pozajelitowe
podaż energii i białka
kompleksowe leczenie choroby i zapobieganie powikłaniom

Autorzy

Paulina Walczak-Wieteska
Anna Ukleja
Aleksandra Zarzycka
Joanna Ziętalewicz
Jarosław Gadomski
Bruno Szczygieł

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest VM Media Group sp. z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl