English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2024-03-12

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 340
Wyświetlenia/pobrania artykułu 242
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Analiza wyników NRS-2002 i SNAQ pacjentów wybranych oddziałów szpitala klinicznego

Mateusz Chwesiuk1, Sylwia Małgorzewicz2
DOI: 10.5603/pżk.97702
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:13-19.

Streszczenie

Wstęp: Niedożywienie jest powszechnym problemem pacjentów szpitalnych, występującym wśród
30–50% hospitalizowanych. Niedożywienie wydłuża pobyt w szpitalu, zwiększa liczbę powikłań
i koszty leczenia. Celem pracy jest ocena skuteczności kwestionariusza NRS-2002 (Nutrition Risk
Screening) oraz SNAQ (Simplified Nutritional Appetite Questionnaire) w ocenie ryzyka wystąpienia
niedożywienia i znacznej utraty masy ciała u pacjentów wybranych oddziałów szpitalnych.

Metody: Analizą objęto 100 pacjentów oddziałów szpitalnych (nefrologii i geriatrii). Oceniano
różnice pomiędzy kwestionariuszem NRS-2002 wypełnianym przy przyjęciu do szpitala a badaniem
NRS-2002 powtarzanym w trakcie hospitalizacji, a także częstość występowania niedożywienia oraz
ryzyko utraty 5% masy ciała w ciągu 6 miesięcy w zależności od oddziału.

Wyniki: Spośród wszystkich uczestników badania u 51 pacjentów (51%) wynik NRS 2002 wskazywał
na niedożywienie. Ponadto u 51 pacjentów wynik SNAQ ≤ 14 wskazywał na istotne ryzyko utraty co
najmniej 5% masy ciała w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Analiza korelacji NRS-2002 i SNAQ wykazała
korelację ujemną [r = (–0,2425); p = 0,017]. Pacjenci niedożywieni są starsi (p < 0,0001), mają niższe
masę ciała (p = 0,002) i BMI (p = 0,05). Pacjenci z ryzykiem niedożywienia występują niemal jednakowo
na obu oddziałach (25 pacjentów na oddziale geriatrii, 26 pacjentów na oddziale nefrologii).
Pacjenci niedożywieni częściej spożywają mniejszą porcję posiłków (p = 0,005).

Wnioski: Niedożywienie bardzo często występuje u pacjentów hospitalizowanych, ze szczególnym
uwzględnieniem pacjentów geriatrycznych i nefrologicznych. Analiza korelacji wykazała korelację
NRS z wiekiem oraz ujemną korelację SNAQ z poziomem CRP. Podczas przyjęcia do szpitala stan
odżywienia pacjentów często jest oceniany nieprawidłowo, w wyniku czego mniej pacjentów, niż
powinno, jest klasyfikowanych jako zagrożeni niedożywieniem. Prawidłowa identyfikacja pacjentów
niedożywionych i zagrożonych znaczną utratą masy ciała jest podstawą odpowiedniego leczenia
i powinna być przeprowadzona przez członka zespołu żywieniowego.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF (angielski) Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Saunders J, Smith T. Malnutrition: causes and consequences. Clin Med (Lond). 2010; 10(6): 624–627.
  2. Borek P, Chmielewski M, Małgorzewicz S, et al. Analysis of outcomes of the NRS 2002 in patients hospitalized in nephrology wards. Nutrients. 2017; 9(3): 287.
  3. Carrero J, González-Ortiz A. Anorexia and appetite stimulants in chronic kidney disease. Nutritional Management of Renal Disease. 2022: 893–906.
  4. Bellanti F, Lo Buglio A, Quiete S, et al. Malnutrition in hospitalized old patients: screening and diagnosis, clinical outcomes, and management. Nutrients. 2022; 14(4): 910.
  5. Thibault R, Abbasoglu O, Ioannou E, et al. ESPEN guideline on hospital nutrition. Clin Nutr. 2021; 40(12): 5684–5709.
  6. Wilson MMG, Thomas DR, Rubenstein LZ, et al. Appetite assessment: simple appetite questionnaire predicts weight loss in community-dwelling adults and nursing home residents. Am J Clin Nutr. 2005; 82(5): 1074–1081.
  7. Buitrago G, Vargas J, Sulo S, et al. Targeting malnutrition: Nutrition programs yield cost savings for hospitalized patients. Clin Nutr. 2020; 39(9): 2896–2901.
  8. Mosquera C, Koutlas NJ, Edwards KC, et al. Impact of malnutrition on gastrointestinal surgical patients. J Surg Res. 2016; 205(1): 95–101.
  9. Gascón-Ruiz M, Casas-Deza D, Marti-Pi M, et al. Diagnosis of malnutrition according to GLIM criteria predicts complications and 6-month survival in cancer outpatients. Biomedicines. 2022; 10(9).
  10. Małgorzewicz S, Ciechanowski K, Kozłowska L, et al. Zasady żywienia w przewlekłej chorobie nerek : stanowisko Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego. Forum Nefrologiczne. 2019; 12(4): 240–278.
  11. Guenter P, Abdelhadi R, Anthony P, et al. Malnutrition diagnoses and associated outcomes in hospitalized patients: United States, 2018. Nutr Clin Pract. 2021; 36(5): 957–969.
  12. Cederholm T, Jensen GL, Correia MI, et al. GLIM Core Leadership Committee, GLIM Working Group. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - a consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019; 38(1): 1–9.
  13. Kane RL, Shamliyan T, Talley K, et al. The association between geriatric syndromes and survival. J Am Geriatr Soc. 2012; 60(5): 896–904.
  14. Zhang H, Qiu Y, Zhang J, et al. The effect of oral nutritional supplements on the nutritional status of community elderly people with malnutrition or risk of malnutrition. Asia Pac J Clin Nutr. 2021; 30(3): 415–423.
  15. Volkert D, Beck AM, Cederholm T, et al. ESPEN practical guideline: Clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2022; 41(4): 958–989.
  16. Ozemek C, Laddu DR, Arena R, et al. The role of diet for prevention and management of hypertension. Curr Opin Cardiol. 2018; 33(4): 388–393.
  17. Sami W, Ansari T, Butt NS, et al. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. Int J Health Sci (Qassim). ; 11(2): 65–71.