dostęp otwarty

Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Artykuł przeglądowy
Wysłany: 2023-09-01
Opublikowany online: 2023-08-30
Pobierz cytowanie

Rola diety peptydowej w zapobieganiu i leczeniu nietolerancji żywienia enteralnego. Aspekty kliniczne i ekonomiczne

Dorota Mańkowska-Wierzbicka
DOI: 10.5603/pżk.97214
·
Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:40-47.

dostęp otwarty

Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Artykuły
Wysłany: 2023-09-01
Opublikowany online: 2023-08-30

Streszczenie

Nietolerancja żywienia enteralnego (dojelitowego) dotyczy 30,5–75% pacjentów krytycznie chorych i nawet 1/3 pacjentów poza Oddziałem Intensywnej Terapii (OIT), niosąc za sobą negatywne konsekwencje wynikające z rozwoju lub pogłębienia niedożywienia, będącego skutkiem niezaspokojenia potrzeb żywieniowych. Aktywne zapobieganie nietolerancji u pacjentów szczególnie narażonych na jej wystąpienie wydaje się być dobrą strategią. Jednym ze sposobów jest podaż diety oligomerycznej (peptydowej). Może być to szczególnie korzystne u pacjentów źle tolerujących diety polimeryczne, z zespołem złego wchłaniania, przechodzących z żywienia pozajelitowego na dojelitowe, żywionych po długim okresie głodzenia. Korzyści z zastosowania diet peptydowych opisano także u pacjentów po resekcji trzustki, z chorobami nowotworowymi, z zapaleniem jelit po zastosowanej radio- i chemioterapii, z mózgowym porażaniem dziecięcym, mukowiscydozą, incydentami naczyniowo- mózgowymi, a także leczonych w OIT i w oddziałach chirurgicznych. Istotnym elementem wspomagającym pokrycie potrzeb żywieniowych tych chorych może być także zastosowanie wysokiej jakości białka, na przykład białek serwatkowych. Białka te opuszczają żołądek szybciej niż kazeinowe czy sojowe, cechują się najwyższą strawnością, najwyższym udziałem aminokwasów niezbędnych i rozgałęzionych, a ponadto korzystnym wpływem na mikrobiotę jelitową, właściwościami insulinotropowymi i działaniem przeciwutleniającym. Diety peptydowe, w których surowcem białkowym są białka serwatkowe, mogą przynieść pacjentom liczne korzyści, a ponadto pośrednio przyczynić się do redukcji kosztów leczenia.

Streszczenie

Nietolerancja żywienia enteralnego (dojelitowego) dotyczy 30,5–75% pacjentów krytycznie chorych i nawet 1/3 pacjentów poza Oddziałem Intensywnej Terapii (OIT), niosąc za sobą negatywne konsekwencje wynikające z rozwoju lub pogłębienia niedożywienia, będącego skutkiem niezaspokojenia potrzeb żywieniowych. Aktywne zapobieganie nietolerancji u pacjentów szczególnie narażonych na jej wystąpienie wydaje się być dobrą strategią. Jednym ze sposobów jest podaż diety oligomerycznej (peptydowej). Może być to szczególnie korzystne u pacjentów źle tolerujących diety polimeryczne, z zespołem złego wchłaniania, przechodzących z żywienia pozajelitowego na dojelitowe, żywionych po długim okresie głodzenia. Korzyści z zastosowania diet peptydowych opisano także u pacjentów po resekcji trzustki, z chorobami nowotworowymi, z zapaleniem jelit po zastosowanej radio- i chemioterapii, z mózgowym porażaniem dziecięcym, mukowiscydozą, incydentami naczyniowo- mózgowymi, a także leczonych w OIT i w oddziałach chirurgicznych. Istotnym elementem wspomagającym pokrycie potrzeb żywieniowych tych chorych może być także zastosowanie wysokiej jakości białka, na przykład białek serwatkowych. Białka te opuszczają żołądek szybciej niż kazeinowe czy sojowe, cechują się najwyższą strawnością, najwyższym udziałem aminokwasów niezbędnych i rozgałęzionych, a ponadto korzystnym wpływem na mikrobiotę jelitową, właściwościami insulinotropowymi i działaniem przeciwutleniającym. Diety peptydowe, w których surowcem białkowym są białka serwatkowe, mogą przynieść pacjentom liczne korzyści, a ponadto pośrednio przyczynić się do redukcji kosztów leczenia.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

nietolerancja żywienia enteralnego; niedożywienie; mikrobiom jelitowy; dieta peptydowa; białko serwatkowe; intensywna terapia; mikrobiom jelitowy

Informacje o artykule
Tytuł

Rola diety peptydowej w zapobieganiu i leczeniu nietolerancji żywienia enteralnego. Aspekty kliniczne i ekonomiczne

Czasopismo

Postępy Żywienia Klinicznego

Numer

Tom 18 (2023): Continuous Publishing

Typ artykułu

Artykuł przeglądowy

Strony

40-47

Opublikowany online

2023-08-30

Wyświetlenia strony

246

Wyświetlenia/pobrania artykułu

289

DOI

10.5603/pżk.97214

Rekord bibliograficzny

Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:40-47.

Słowa kluczowe

nietolerancja żywienia enteralnego
niedożywienie
mikrobiom jelitowy
dieta peptydowa
białko serwatkowe
intensywna terapia
mikrobiom jelitowy

Autorzy

Dorota Mańkowska-Wierzbicka

Referencje (2)
  1. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2023; 42(9): 1671–1689.
  2. Miyazaki Y, Mori T, Mizokami K, et al. Comparison of Peptamen AF® (High-Protein Enteral Formula) with Mein (Normal-Protein Enteral Formula) in severe acute stroke patients requiring tube feeding. Clin Nutr. ; 7(1): 211.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest VM Media Group sp. z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl