English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2024-12-31

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 91
Wyświetlenia/pobrania artykułu 68
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Przestrzeganie zaleceń dietetycznych przez pacjentów po transplantacji komórek krwiotwórczych

Kinga Malcherczyk12
DOI: 10.5603/pżk.102488
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:150-158.

Streszczenie

Przeszczepienie krwiotwórczych komórek macierzystych (HSCT) jest wymagającą procedurą, obarczoną powikłaniami gastrycznymi i licznymi działaniami niepożądanymi. Pacjenci poddawani transplantacji komórek krwiotwórczych mają zatem wyjątkowe wymagania dietetyczne. Stosowana przez nich dieta ma fundamentalne znaczenie i bezpośrednio wpływa na proces terapeutyczny oraz jego efekty. W okresie od listopada 2021 r. do lutego 2022 r. w Klinice Transplantacji Szpiku i Onkohematologii w Narodowym Instytucie Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie, Państwowym Instytucie Badawczym Oddział w Gliwicach, przeprowadzono badanie, którego celem była ocena wiedzy pacjentów po transplantacji komórek krwiotwórczych krwi (KKK) na temat diety przeszczepowej. Pacjenci wykazali wysoki poziom wiedzy w zakresie żywienia po transplantacji komórek krwiotwórczych. Warto jednak zaznaczyć, że wiedza pacjentów nie zawsze przekłada się na jej praktyczne stosowanie i ich wybory żywieniowe. Z tego względu przeprowadzono badanie oceniające stopień przestrzegania zaleceń dietetycznych przez pacjentów po transplantacji komórek krwiotwórczych. Pozwoliło to uzyskać wyniki o większej mocy statystycznej. Ocena stopnia przestrzegania zaleceń dietetycznych jest jedną ze składowych biorących udział w ocenie zasadności stosowania diety neutropenicznej. Pozwoliła także zweryfikować produkty spożywcze, które pacjenci spożywają, oraz praktykę bezpieczeństwa i higieny żywności, którą zaleca się pacjentom.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Giebel S. Advances in hematopoietic stem cells transplantation. Hematology in Clinical Practice. 2015; 6(1): 85–89.
  2. Passweg JR, Baldomero H, Chabannon C, et al. European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT). Hematopoietic cell transplantation and cellular therapy survey of the EBMT: monitoring of activities and trends over 30 years. Bone Marrow Transplant. 2021; 56(7): 1651–1664.
  3. Łęczycka A,Dudkiewicz M. Rejestr przeszczepień komórek krwiotwórczych szpiku, krwi obwodowej oraz krwi pępowinowej. Poltransplant Biuletyn Informacyjny. Warszawa 2023: 1 (32) s. 59-71. https://files.poltransplant.org.pl/Biuletyn_2023_www.pdf.
  4. Jędrzejczak W, Cierpka L. Transplantologia Kliniczna. Przeszczepy komórkowe. Termedia Wydawnictwa Medyczne, Poznań 2021.
  5. Stuhler R. Diets for patients undergoing haematopoietic stem cell transplant—a review. LymphoSign Journal. 2020; 7(4): 115–121.
  6. Krawczyk J. Leczenie żywieniowe pacjentów poddawanych przeszczepieniu macierzystych komórek krwiotwórczych. Acta Haematologica Polonica. 2013; 44(3): 232–237.
  7. Lewandowska A, Woźniak A. Leczenie żywieniowe u chorych na nowotwory układów krwiotwórczego i chłonnego. Hematologia. 2017; 7(3): 243–249.
  8. Sankowska M, Kauc L. Transplantacja Szpiku. Medigen, Warszawa 2010.
  9. Koper KJ. Żywienie w chorobie nowotworowej. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021.
  10. The 49th Annual Meeting of the European Society for Blood and Marrow Transplantation: Nurses Group – Poster Sessions (NP001-NP041). Bone Marrow Transplantation. 2023; 58(S1): 638–659.
  11. Malcherczyk K, Kołodziej P. Dieta neutropeniczna: konieczność czy przeżytek? — przegląd literatury. Postępy Żywienia Klinicznego. 2024; 19: 95–99.
  12. Commission for Hospital Hygiene and Infection Prevention (KRINKO). Infection prevention requirements for the medical care of immunosuppressed patients: recommendations of the Commission for Hospital Hygiene and Infection Prevention (KRINKO) at the Robert Koch Institute. GMS Hyg Infect Control. 2022.
  13. Kenyon M, Babic A. EBMT. The European Blood and Marrow Transplantation Textbook for Nurses. 2023.
  14. U.S. Food and Drug Administration center for food safety and applied nutrition [FDA]. Food Safety for Older Adults and People with Cancer, Diabetes, HIV/AIDS, Organ Transplants, and Autoimmune Diseases. https://www.fda.gov/media/83744/download.
  15. Guidelines for Preventing Opportunistic Infections Among Hematopoietic Stem Cell Transplant Recipients. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr4910a1.htm.
  16. Moody K. Neutropenic Dietary Restrictions for Hematopoietic Stem Cell Patients: Time for a Change. Biology of Blood and Marrow Transplantation. 2019; 25(7): e223–e225.
  17. Holopa A, Szeja N, Grosicki S. Zachowania żywieniowe chorych na nowotwory hematologiczne — prospektywne badanie jednoośrodkowe. Hematologia. 2019; 10(3): 124–134.
  18. Arnhold AP, Araújo HG, Cruz AF, et al. Use of neutropenic diet in the nutritional care of pediatric cancer patients with neutropenia: a scoping review. J Pediatr (Rio J). 2024; 100(2): 132–142.
  19. Matteucci S, De Pasquale G, Pastore M, et al. Low-Bacterial Diet in Cancer Patients: A Systematic Review. Nutrients. 2023; 15(14).
  20. Ball S, Brown TJ, Das A, et al. Effect of Neutropenic Diet on Infection Rates in Cancer Patients With Neutropenia: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Clin Oncol. 2019; 42(3): 270–274.