Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2024-07-22
Leczenie żywieniowe w onkologii
DOI: 10.5603/pżk.100799
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:85-94.
Streszczenie
Niedożywienie i wyniszczenie, będące konsekwencjami kacheksji, stanowią poważny problem
u pacjentów z chorobą nowotworową. Objawy niedożywienia w momencie przyjęcia do szpitala
występują u 30–85% chorych i najczęściej towarzyszą chorobie w stadium uogólnienia. Częstość
tych zaburzeń zależy od rodzaju choroby nowotworowej, stopnia jej zaawansowania, umiejscowienia
procesu chorobowego i wieku chorego. Ponieważ nie ma wiarygodnych danych klinicznych
wskazujących na ryzyko przyspieszenia wzrostu nowotworu w następstwie leczenia żywieniowego,
wczesne wykrycie pacjentów wymagających interwencji żywieniowej i jak najszybsze włączenie
żywienia do- lub pozajelitowego stanowią podstawę leczenia choroby nowotworowej.
Słowa kluczowe: kacheksja nowotworowaniedożywienieżywienie dojelitoweżywienie pozajelitowe
Referencje
- Marian M, August DA. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in cancer patient study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38(2): 163–165.
- Hébuterne X, Lemarié E, Michallet M, et al. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38(2): 196–204.
- Aoyagi T, Terracina KP, Raza A, et al. Cancer cachexia, mechanism and treatment. World J Gastrointest Oncol. 2015; 7(4): 17–29.
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1): 11–48.
- Kłęk S. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Met. Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2020.
- Cederholm T, Jensen GL, Correia M, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019; 38(1): 1–9.
- Jankowski M, Kłęk S. Terapia Żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych. Bibilioteka Chirurga Onkologa. Tom 15. VM Media Sp z o.o. VM Group sp. k., Gdańsk 2019.
- Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017; 36(3): 623–650.
- Kapała A. Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition support. Scientifica, Kraków 2015.
- Kapała A. Dieta w chorobie nowotworowej. Buchmann, Warszawa 2018.
- Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021; 40(5): 2898–2913.
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1): 11–48.