English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2024-07-22

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 274
Wyświetlenia/pobrania artykułu 244
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Leczenie żywieniowe w onkologii

DOI: 10.5603/pżk.100799
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:85-94.

Streszczenie

Niedożywienie i wyniszczenie, będące konsekwencjami kacheksji, stanowią poważny problem u pacjentów z chorobą nowotworową. Objawy niedożywienia w momencie przyjęcia do szpitala występują u 30–85% chorych i najczęściej towarzyszą chorobie w stadium uogólnienia. Częstość tych zaburzeń zależy od rodzaju choroby nowotworowej, stopnia jej zaawansowania, umiejscowienia procesu chorobowego i wieku chorego. Ponieważ nie ma wiarygodnych danych klinicznych wskazujących na ryzyko przyspieszenia wzrostu nowotworu w następstwie leczenia żywieniowego, wczesne wykrycie pacjentów wymagających interwencji żywieniowej i jak najszybsze włączenie żywienia do- lub pozajelitowego stanowią podstawę leczenia choroby nowotworowej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Marian M, August DA. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in cancer patient study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38(2): 163–165.
  2. Hébuterne X, Lemarié E, Michallet M, et al. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38(2): 196–204.
  3. Aoyagi T, Terracina KP, Raza A, et al. Cancer cachexia, mechanism and treatment. World J Gastrointest Oncol. 2015; 7(4): 17–29.
  4. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1): 11–48.
  5. Kłęk S. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Met. Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2020.
  6. Cederholm T, Jensen GL, Correia M, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019; 38(1): 1–9.
  7. Jankowski M, Kłęk S. Terapia Żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych. Bibilioteka Chirurga Onkologa. Tom 15. VM Media Sp z o.o. VM Group sp. k., Gdańsk 2019.
  8. Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017; 36(3): 623–650.
  9. Kapała A. Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition support. Scientifica, Kraków 2015.
  10. Kapała A. Dieta w chorobie nowotworowej. Buchmann, Warszawa 2018.
  11. Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021; 40(5): 2898–2913.
  12. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1): 11–48.