Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2024-07-22
Żywienie i opieka okołooperacyjna
DOI: 10.5603/pżk.100657
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:79-84.
Streszczenie
Objawy zaburzeń stanu odżywienia stwierdza się u 20–50% chorych na oddziałach chirurgii. Wczesna
diagnostyka i następcza interwencja żywieniowe mogą poprawić wyniki leczenia i zmniejszyć
liczbę powikłań nie tylko z uwagi na poprawę stanu odżywienia, ale i modyfikację odpowiedzi metabolicznej.
Słowa kluczowe: okres okołooperacyjnyERASżywienie okołooperacyjne
Referencje
- Jankowski M, Kłęk S. Terapia Żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych. Bibilioteka Chirurga Onkologa. Tom 5. Via Medica, Gdańsk 2020.
- Kłęk S, Matłok M, Pędziwiatr M. Protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia: Sposoby odżywiania i leczenia żywieniowego pacjentów oddziału chirurgicznego. Med Prakt Chir. 2015; 1s: 43–46.
- Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017; 36(3): 623–650.
- Kłęk S. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Met. Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2014.