English Polski
Tom 19 (2024): Continuous Publishing
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2024-07-22

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 104
Wyświetlenia/pobrania artykułu 98
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Żywienie i opieka okołooperacyjna

DOI: 10.5603/pżk.100657
Postępy Żywienia Klinicznego 2024;19:79-84.

Streszczenie

Objawy zaburzeń stanu odżywienia stwierdza się u 20–50% chorych na oddziałach chirurgii. Wczesna diagnostyka i następcza interwencja żywieniowe mogą poprawić wyniki leczenia i zmniejszyć liczbę powikłań nie tylko z uwagi na poprawę stanu odżywienia, ale i modyfikację odpowiedzi metabolicznej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Jankowski M, Kłęk S. Terapia Żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych. Bibilioteka Chirurga Onkologa. Tom 5. Via Medica, Gdańsk 2020.
  2. Kłęk S, Matłok M, Pędziwiatr M. Protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia: Sposoby odżywiania i leczenia żywieniowego pacjentów oddziału chirurgicznego. Med Prakt Chir. 2015; 1s: 43–46.
  3. Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017; 36(3): 623–650.
  4. Kłęk S. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Met. Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2014.