dostęp otwarty

Tom 14, Nr 4 (2018)
Wytyczne / stanowisko ekspertów
Opublikowany online: 2019-02-26
Pobierz cytowanie

Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część III. Rola żywienia w chorobie Alzheimera

Tomasz Sobów, Alekandra Karbowniczek, Stanisław Kłęk, Maria Barcikowska-Kotowicz, Tomasz Gabryelewicz, Anna Barczak, Jarosław Sławek
Pol. Przegl. Neurol 2018;14(4):189-193.

dostęp otwarty

Tom 14, Nr 4 (2018)
Rekomendacje i zalecenia ekspertów
Opublikowany online: 2019-02-26

Streszczenie

Choroba Alzheimera może prowadzić do niedożywienia i kacheksji, których przyczyny są złożone. Autorzy przedstawiają interdyscyplinarne rekomendacje dotyczące szybkiego wykrywania, diagnozowania oraz postępowania w stanach niedożywienia w zespołach otępiennych, ze szczególnym uwzględnieniem choroby Alzheimera. Istnieją przesłanki wskazujące na to, że prawidłowy stan odżywienia, dieta zbliżona do śródziemnomorskiej oraz specyficzna interwencja żywieniowa zawierająca zestawy określonych substancji mogą się przyczyniać do spowolnienia tempa postępu zaburzeń poznawczych, chociaż wymaga to dalszych badań. 

Streszczenie

Choroba Alzheimera może prowadzić do niedożywienia i kacheksji, których przyczyny są złożone. Autorzy przedstawiają interdyscyplinarne rekomendacje dotyczące szybkiego wykrywania, diagnozowania oraz postępowania w stanach niedożywienia w zespołach otępiennych, ze szczególnym uwzględnieniem choroby Alzheimera. Istnieją przesłanki wskazujące na to, że prawidłowy stan odżywienia, dieta zbliżona do śródziemnomorskiej oraz specyficzna interwencja żywieniowa zawierająca zestawy określonych substancji mogą się przyczyniać do spowolnienia tempa postępu zaburzeń poznawczych, chociaż wymaga to dalszych badań. 

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

choroba Alzheimera; otępienie; niedożywienie

Informacje o artykule
Tytuł

Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część III. Rola żywienia w chorobie Alzheimera

Czasopismo

Polski Przegląd Neurologiczny

Numer

Tom 14, Nr 4 (2018)

Typ artykułu

Wytyczne / stanowisko ekspertów

Strony

189-193

Data publikacji on-line

2019-02-26

Rekord bibliograficzny

Pol. Przegl. Neurol 2018;14(4):189-193.

Słowa kluczowe

choroba Alzheimera
otępienie
niedożywienie

Autorzy

Tomasz Sobów
Alekandra Karbowniczek
Stanisław Kłęk
Maria Barcikowska-Kotowicz
Tomasz Gabryelewicz
Anna Barczak
Jarosław Sławek

Referencje (14)
  1. Aziz NA, van der Marck MA, Pijl H, et al. Weight loss in neurodegenerative disorders. J Neurol. 2008; 255(12): 1872–1880.
  2. Anstey KJ, Cherbuin N, Budge M, et al. Body mass index in midlife and late-life as a risk factor for dementia: a meta-analysis of prospective studies. Obes Rev. 2011; 12(5): e426–e437.
  3. Wysokiński A, Sobów T, Kłoszewska I, et al. Mechanisms of the anorexia of aging-a review. Age (Dordr). 2015; 37(4): 9821.
  4. Onakpoya IJ, Heneghan CJ. The efficacy of supplementation with the novel medical food, Souvenaid, in patients with Alzheimer's disease: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutr Neurosci. 2017; 20(4): 219–227.
  5. Rogus-Pulia N, Malandraki G, Johnson S, et al. Understanding dysphagia in dementia: the present and the future. Curr Physical Med Rehab Rep. 2015; 3(1): 86–97.
  6. Goldberg LS, Altman KW. The role of gastrostomy tube placement in advanced dementia with dysphagia: a critical review. Clin Interv Aging. 2014; 9: 1733–1739.
  7. Albugami M. Comparison between four types of long term tube feeding regarding nutritional effects, complications and outcomes. Sci J Clin Med. 2015; 4(3): 60–66.
  8. Finucane TE, Christmas C, Travis K. Tube feeding in patients with advanced dementia: a review of the evidence. JAMA. 1999; 282(14): 1365–1370.
  9. Alvarez-Fernández B, García-Ordoñez MA, Martínez-Manzanares C, et al. Survival of a cohort of elderly patients with advanced dementia: nasogastric tube feeding as a risk factor for mortality. Int J Geriatr Psychiatry. 2005; 20(4): 363–370.
  10. Körner U, Bondolfi A, Bühler E, et al. Ethical and legal aspects of enteral nutrition. Clin Nutr. 2006; 25(2): 196–202.
  11. Féart C, Samieri C, Rondeau V, et al. Adherence to a Mediterranean diet, cognitive decline, and risk of dementia. JAMA. 2009; 302(6): 638–648.
  12. Gu Y, Scarmeas N. Dietary patterns in Alzheimer's disease and cognitive aging. Curr Alzheimer Res. 2011; 8(5): 510–519.
  13. Martínez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Virgin olive oil supplementation and long-term cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomized, trial. J Nutr Health Aging. 2013; 17(6): 544–552.
  14. Scarmeas N, Luchsinger JA, Schupf N, et al. Physical activity, diet, and risk of Alzheimer disease. JAMA. 2009; 302(6): 627–637.

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl