Tom 14, Nr 4 (2018)
Wytyczne / stanowisko ekspertów
Opublikowany online: 2019-02-26

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1986
Wyświetlenia/pobrania artykułu 4145
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część III. Rola żywienia w chorobie Alzheimera

Tomasz Sobów1, Alekandra Karbowniczek2, Stanisław Kłęk3, Maria Barcikowska-Kotowicz4, Tomasz Gabryelewicz4, Anna Barczak4, Jarosław Sławek56
Pol. Przegl. Neurol 2018;14(4):189-193.

Streszczenie

Choroba Alzheimera może prowadzić do niedożywienia i kacheksji, których przyczyny są złożone. Autorzy przedstawiają interdyscyplinarne rekomendacje dotyczące szybkiego wykrywania, diagnozowania oraz postępowania w stanach niedożywienia w zespołach otępiennych, ze szczególnym uwzględnieniem choroby Alzheimera. Istnieją przesłanki wskazujące na to, że prawidłowy stan odżywienia, dieta zbliżona do śródziemnomorskiej oraz specyficzna interwencja żywieniowa zawierająca zestawy określonych substancji mogą się przyczyniać do spowolnienia tempa postępu zaburzeń poznawczych, chociaż wymaga to dalszych badań. 

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Aziz NA, van der Marck MA, Pijl H, et al. Weight loss in neurodegenerative disorders. J Neurol. 2008; 255(12): 1872–1880.
  2. Anstey KJ, Cherbuin N, Budge M, et al. Body mass index in midlife and late-life as a risk factor for dementia: a meta-analysis of prospective studies. Obes Rev. 2011; 12(5): e426–e437.
  3. Wysokiński A, Sobów T, Kłoszewska I, et al. Mechanisms of the anorexia of aging-a review. Age (Dordr). 2015; 37(4): 9821.
  4. Onakpoya IJ, Heneghan CJ. The efficacy of supplementation with the novel medical food, Souvenaid, in patients with Alzheimer's disease: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutr Neurosci. 2017; 20(4): 219–227.
  5. Rogus-Pulia N, Malandraki G, Johnson S, et al. Understanding dysphagia in dementia: the present and the future. Curr Physical Med Rehab Rep. 2015; 3(1): 86–97.
  6. Goldberg LS, Altman KW. The role of gastrostomy tube placement in advanced dementia with dysphagia: a critical review. Clin Interv Aging. 2014; 9: 1733–1739.
  7. Albugami M. Comparison between four types of long term tube feeding regarding nutritional effects, complications and outcomes. Sci J Clin Med. 2015; 4(3): 60–66.
  8. Finucane TE, Christmas C, Travis K. Tube feeding in patients with advanced dementia: a review of the evidence. JAMA. 1999; 282(14): 1365–1370.
  9. Alvarez-Fernández B, García-Ordoñez MA, Martínez-Manzanares C, et al. Survival of a cohort of elderly patients with advanced dementia: nasogastric tube feeding as a risk factor for mortality. Int J Geriatr Psychiatry. 2005; 20(4): 363–370.
  10. Körner U, Bondolfi A, Bühler E, et al. Ethical and legal aspects of enteral nutrition. Clin Nutr. 2006; 25(2): 196–202.
  11. Féart C, Samieri C, Rondeau V, et al. Adherence to a Mediterranean diet, cognitive decline, and risk of dementia. JAMA. 2009; 302(6): 638–648.
  12. Gu Y, Scarmeas N. Dietary patterns in Alzheimer's disease and cognitive aging. Curr Alzheimer Res. 2011; 8(5): 510–519.
  13. Martínez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Virgin olive oil supplementation and long-term cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomized, trial. J Nutr Health Aging. 2013; 17(6): 544–552.
  14. Scarmeas N, Luchsinger JA, Schupf N, et al. Physical activity, diet, and risk of Alzheimer disease. JAMA. 2009; 302(6): 627–637.