dostęp otwarty

Tom 13, Nr 3 (2017)
Rekomendacje i zalecenia ekspertów
Opublikowany online: 2017-10-09
Pobierz cytowanie

Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów

Stanisław Kłęk, Beata Błażejewska-Hyżorek, Anna Czernuszenko, Anna Członkowska, Danuta Gajewska, Aleksandra Karbowniczek, Lilia Kimber-Dziwisz, Danuta Ryglewicz, Iwona Sarzyńska-Długosz, Halina Sienkiewicz-Jarosz, Tomasz Sobów, Jarosław Sławek
Pol. Przegl. Neurol 2017;13(3):106-119.

dostęp otwarty

Tom 13, Nr 3 (2017)
Rekomendacje i zalecenia ekspertów
Opublikowany online: 2017-10-09

Streszczenie

U pacjentów hospitalizowanych z powodu chorób neurologicznych oraz w okresie usprawniania i opieki często stwierdza się zaburze­nia o charakterze dysfagii oraz inne zaburzenia i stany kliniczne ograniczające przyjmowanie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Może się to przyczynić do utrudnienia leczenia oraz do pogorszenia jego wyniku. Stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów wskazuje na znaczenie badań przesiewowych i diagnostyki dysfagii oraz zawiera wytyczne prawidłowej terapii żywieniowej w celu profilaktyki zachłystowego zapalenia płuc, niedożywienia i odwodnienia.

Streszczenie

U pacjentów hospitalizowanych z powodu chorób neurologicznych oraz w okresie usprawniania i opieki często stwierdza się zaburze­nia o charakterze dysfagii oraz inne zaburzenia i stany kliniczne ograniczające przyjmowanie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Może się to przyczynić do utrudnienia leczenia oraz do pogorszenia jego wyniku. Stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów wskazuje na znaczenie badań przesiewowych i diagnostyki dysfagii oraz zawiera wytyczne prawidłowej terapii żywieniowej w celu profilaktyki zachłystowego zapalenia płuc, niedożywienia i odwodnienia.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

niedożywienie, dysfagia, zachłystowe zapalenia płuc, udar mózgu

Informacje o artykule
Tytuł

Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów

Czasopismo

Polski Przegląd Neurologiczny

Numer

Tom 13, Nr 3 (2017)

Strony

106-119

Data publikacji on-line

2017-10-09

Rekord bibliograficzny

Pol. Przegl. Neurol 2017;13(3):106-119.

Słowa kluczowe

niedożywienie
dysfagia
zachłystowe zapalenia płuc
udar mózgu

Autorzy

Stanisław Kłęk
Beata Błażejewska-Hyżorek
Anna Czernuszenko
Anna Członkowska
Danuta Gajewska
Aleksandra Karbowniczek
Lilia Kimber-Dziwisz
Danuta Ryglewicz
Iwona Sarzyńska-Długosz
Halina Sienkiewicz-Jarosz
Tomasz Sobów
Jarosław Sławek

Referencje (53)
  1. Löser C. Malnutrition in hospital: the clinical and economic implications. Dtsch Arztebl Int. 2010; 107(51-52): 911–917.
  2. Andersen KK, Olsen TS. The obesity paradox in stroke: lower mortality and lower risk of readmission for recurrent stroke in obese stroke patients. Int J Stroke. 2015; 10(1): 99–104.
  3. Bobyn PJ, Corbett D, Saucier DM, et al. Protein-energy malnutrition impairs functional outcome in global ischemia. Exp Neurol. 2005; 196(2): 308–315.
  4. Finestone HM, Greene-Finestone LS, Wilson ES, et al. Prolonged length of stay and reduced functional improvement rate in malnourished stroke rehabilitation patients. Arch Phys Med Rehabil. 1996; 77(4): 340–345.
  5. Gomes F, Emery PW, Weekes CE, et al. Risk of Malnutrition Is an Independent Predictor of Mortality, Length of Hospital Stay, and Hospitalization Costs in Stroke Patients. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2016; 25(4): 799–806.
  6. Choi-Kwon S, Yang YH, Kim EK, et al. Nutritional status in acute stroke: undernutrition versus overnutrition in different stroke subtypes. Acta Neurol Scand. 1998; 98(3): 187–192.
  7. Desport JC, Preux PM, Truong CT, et al. Nutritional assessment and survival in ALS patients. Amyotroph Lateral Scler Other Motor Neuron Disord. 2000; 1(2): 91–96.
  8. Dhandapani SS, Manju D, Sharma BS, et al. Clinical malnutrition in severe traumatic brain injury: Factors associated and outcome at 6 months. Indian J Neurotrauma. 2007; 4(1): 35–39.
  9. Sheard JM, Ash S, Silburn PA, et al. Prevalence of malnutrition in Parkinson's disease: a systematic review. Nutr Rev. 2011; 69(9): 520–532.
  10. FOOD Trial Collaboration. Poor nutritional status on admission predicts poor outcomes after stroke: observational data from the FOOD trial. Stroke. 2003; 34(6): 1450–1456.
  11. Bramanti E, Arcuri C, Cecchetti F, et al. Dental management in dysphagia syndrome patients with previously acquired brain damages. Dent Res J (Isfahan). 2012; 9(4): 361–367.
  12. Yang EJ, Kim MiH, Lim Jy, et al. Oropharyngeal Dysphagia in a community-based elderly cohort: the korean longitudinal study on health and aging. J Korean Med Sci. 2013; 28(10): 1534–1539.
  13. Humbert IA, Robbins J. Dysphagia in the elderly. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2008; 19(4): 853–66, ix.
  14. Clavé P, Shaker R. Dysphagia: current reality and scope of the problem. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2015; 12(5): 259–270.
  15. Roden DF, Altman KW. Causes of dysphagia among different age groups: a systematic review of the literature. Otolaryngol Clin North Am. 2013; 46(6): 965–987.
  16. Prosiegel M, Weber S. Dysphagie: Diagnostik und Therapie. Ein Wegweiser fur kompetnetes Handeln. 2. edn. Springer, Berlin 2013.
  17. Warnecke T, Dziewas R. Neurogene Dysphagien. Diagnostik und Therapie. , W.Kohlhammer GmbH Stuttgart 2013.
  18. Abraham SS, Yun PT. Laryngopharyngeal dysmotility in multiple sclerosis. Dysphagia. 2002; 17(1): 69–74.
  19. Poorjavad M, Derakhshandeh F, Etemadifar M, et al. Oropharyngeal dysphagia in multiple sclerosis. Mult Scler. 2010; 16(3): 362–365.
  20. Pauw ADe, Dejaeger E, D'hooghe B, et al. Dysphagia in multiple sclerosis. Clin Neurol Neurosurg. 2002; 104(4): 345–351.
  21. Steele CM, Alsanei WA, Ayanikalath S, et al. The influence of food texture and liquid consistency modification on swallowing physiology and function: a systematic review. Dysphagia. 2015; 30(1): 2–26.
  22. Joundi RA, Martino R, Saposnik G, et al. Predictors and Outcomes of Dysphagia Screening After Acute Ischemic Stroke. Stroke. 2017; 48(4): 900–906.
  23. Martino R, Foley N, Bhogal S, et al. Dysphagia After Stroke: Incidence, Diagnosis, and Pulmonary Complications. Stroke. 2005; 36(12): 2756–2763.
  24. Alhashemi HH. Dysphagia in severe traumatic brain injury. Neurosciences (Riyadh). 2010; 15(4): 231–236.
  25. Crary MA, Humphrey JL, Carnaby-Mann G, et al. Dysphagia, nutrition, and hydration in ischemic stroke patients at admission and discharge from acute care. Dysphagia. 2013; 28(1): 69–76.
  26. Kim H, Chung CS, Lee KH, et al. Aspiration subsequent to a pure medullary infarction: lesion sites, clinical variables, and outcome. Arch Neurol. 2000; 57(4): 478–483.
  27. Dziewas R, Stögbauer F, Lüdemann P, et al. Risk factors for pneumonia in patients with acute stroke. Stroke. 2003; 34(8): e105; author reply e105–856.
  28. Dziewas R, Ritter M, Schilling M, et al. Pneumonia in acute stroke patients fed by nasogastric tube. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004; 75(6): 852–856.
  29. Serra-Prat M, Palomera M, Gomez C, et al. Oropharyngeal dysphagia as a risk factor for malnutrition and lower respiratory tract infection in independently living older persons: a population-based prospective study. Age Ageing. 2012; 41(3): 376–381.
  30. Bouziana SD, Tziomalos K. Malnutrition in patients with acute stroke. J Nutr Metab. 2011; 2011: 167898.
  31. Belafsky PC, Mouadeb DA, Rees CJ, et al. Validity and reliability of the Eating Assessment Tool (EAT-10). Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008; 117(12): 919–924.
  32. Cheney DM, Siddiqui MT, Litts JK, et al. The Ability of the 10-Item Eating Assessment Tool (EAT-10) to Predict Aspiration Risk in Persons With Dysphagia. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2015; 124(5): 351–354.
  33. Warnecke T, Ritter MA, Kroger B, et al. Fiberoptic endoscopic Dysphagia severity scale predicts outcome after acute stroke. Cerebrovasc Dis. 2009; 28(3): 283–289.
  34. Hinchey JA, Shephard T, Furie K, et al. Stroke Practice Improvement Network Investigators. Formal dysphagia screening protocols prevent pneumonia. Stroke. 2005; 36(9): 1972–1976.
  35. Daniels SK, Pathak S, Stach CB, et al. Speech Pathology Reliability for Stroke Swallowing Screening Items. Dysphagia. 2015; 30(5): 565–570.
  36. DePippo KL, Holas MA, Reding MJ. Validation of the 3-oz water swallow test for aspiration following stroke. Arch Neurol. 1992; 49(12): 1259–1261.
  37. Trapl M, Enderle P, Nowotny M, et al. Dysphagia bedside screening for acute-stroke patients: the Gugging Swallowing Screen. Stroke. 2007; 38(11): 2948–2952.
  38. Fedder WN. Review of Evidenced-Based Nursing Protocols for Dysphagia Assessment. Stroke. 2017; 48(4): e99–e9e101.
  39. Simmons K. Dysphagia management means diagnosis, exercise, reeducation. JAMA. 1986; 255(23): 3209–10, 3212.
  40. Langmore SE, Schatz K, Olsen N. Fiberoptic endoscopic examination of swallowing safety: a new procedure. Dysphagia. 1988; 2(4): 216–219.
  41. Cichero JAY, Lam P, Steele CM, et al. Development of International Terminology and Definitions for Texture-Modified Foods and Thickened Fluids Used in Dysphagia Management: The IDDSI Framework. Dysphagia. 2017; 32(2): 293–314.
  42. Cichero JAy. Nutritional thickeners and their use in the acute setting. Br J Nurs. 2017; 26(3): 140–142.
  43. Smithard DG. Dysphagia Management and Stroke Units. Curr Phys Med Rehabil Rep. 2016; 4(4): 287–294.
  44. Wright L, Cotter D, Hickson M, et al. Comparison of energy and protein intakes of older people consuming a texture modified diet with a normal hospital diet. J Hum Nutr Diet. 2005; 18(3): 213–219.
  45. Karagiannis MJP, Chivers L, Karagiannis TC. Effects of oral intake of water in patients with oropharyngeal dysphagia. BMC Geriatr. 2011; 11: 9.
  46. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017; 36(1): 49–64.
  47. Mifflin MD, St Jeor ST, Hill LA, et al. A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals. Am J Clin Nutr. 1990; 51(2): 241–247.
  48. Ireton-Jones C, Jones JD. Improved equations for predicting energy expenditure in patients: the Ireton-Jones Equations. Nutr Clin Pract. 2002; 17(1): 29–31.
  49. Frankenfield DC, Coleman A, Alam S, et al. Analysis of estimation methods for resting metabolic rate in critically ill adults. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2009; 33(1): 27–36.
  50. Peterson CM, Thomas DM, Blackburn GL, et al. Universal equation for estimating ideal body weight and body weight at any BMI. Am J Clin Nutr. 2016; 103(5): 1197–1203.
  51. Dennis MS, Lewis SC, Warlow C, et al. FOOD Trial Collaboration. Routine oral nutritional supplementation for stroke patients in hospital (FOOD): a multicentre randomised controlled trial. Lancet. 2005; 365(9461): 755–763.
  52. Foroughi M, Akhavanzanjani M, Maghsoudi Z, et al. Stroke and nutrition: a review of studies. Int J Prev Med. 2013; 4(Suppl 2): S165–S179.
  53. Prosser-Loose EJ, Smith SE, Paterson PG. Experimental model considerations for the study of protein-energy malnutrition co-existing with ischemic brain injury. Curr Neurovasc Res. 2011; 8(2): 170–182.

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl