Tom 10, Nr 1 (2014)
Artykuł przeglądowy sponsorowany
Opublikowany online: 2014-05-23
Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera
Pol. Przegl. Neurol 2014;10(1):38-46.
Streszczenie
Choroba Alzheimera (AD, Alzheimer’s disease) jest najczęstszą, postępującą chorobą neurodegeneracyjną, charakteryzującą się utratą pamięci i utratą zdolności do samodzielnego życia u osób w podeszłym wieku. W mechanizmie choroby podstawową rolę odgrywa niedobór acetylocholiny oraz upośledzenie przekaźnictwa cholinergicznego. Na podstawie badań przedklinicznych, w których wykazano, że niektóre składniki odżywcze, takie jak nukleotydurydyny, cholina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, działając synergistycznie, zwiększają stężenie fosfolipidów w błonach komórkowych synaps, prowadzą do tworzenia nowych synaps i poprawy ich funkcji, opracowano i poddano badaniom klinicznym wieloskładnikowy preparat Souvenaid® (Nutricia N.V., Zoetermer, Netherlands). W przeprowadzonych badaniach klinicznych, którym poddano 438 chorych z wczesną postacią AD, dowiedziono, że Souvenaid® jest bezpieczny, dobrze tolerowany przez pacjentów i powoduje statystycznie znamienną poprawę pamięci odroczonej i natychmiastowej. Konieczne są jednak dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia skuteczności tej koncepcji terapeutycznej.
Słowa kluczowe: choroba Alzheimerainterwencja żywieniowapamięć świeżapamięć odroczona