Tom 10, Nr 1 (2014)
Artykuł przeglądowy sponsorowany
Opublikowany online: 2014-05-23

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3129
Wyświetlenia/pobrania artykułu 4960
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera

Bruno Szczygieł, Małgorzata Gaweł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka
Pol. Przegl. Neurol 2014;10(1):38-46.

Streszczenie

Choroba Alzheimera (AD, Alzheimer’s disease) jest najczęstszą, postępującą chorobą neurodegeneracyjną, charakteryzującą się utratą pamięci i utratą zdolności do samodzielnego życia u osób w podeszłym wieku. W mechanizmie choroby podstawową rolę odgrywa niedobór acetylocholiny oraz upośledzenie przekaźnictwa cholinergicznego. Na podstawie badań przedklinicznych, w których wykazano, że niektóre składniki odżywcze, takie jak nukleotydurydyny, cholina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, działając synergistycznie, zwiększają stężenie fosfolipidów w błonach komórkowych synaps, prowadzą do tworzenia nowych synaps i poprawy ich funkcji, opracowano i poddano badaniom klinicznym wieloskładnikowy preparat Souvenaid® (Nutricia N.V., Zoetermer, Netherlands). W przeprowadzonych badaniach klinicznych, którym poddano 438 chorych z wczesną postacią AD, dowiedziono, że Souvenaid® jest bezpieczny, dobrze tolerowany przez pacjentów i powoduje statystycznie znamienną poprawę pamięci odroczonej i natychmiastowej. Konieczne są jednak dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia skuteczności tej koncepcji terapeutycznej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF