Tom 9, Nr 4 (2013)
Artykuł redakcyjny
Opublikowany online: 2014-01-07

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2792
Wyświetlenia/pobrania artykułu 5519
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w udarze mózgu — stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Chorób Naczyniowych Polskiego Towarzystwa Neurologicznego

Anna Członkowska, Iwona Sarzyńska-Długosz, Beata Błażejewska-Hyżorek, Walenty M. Nyka, Andrzej Opuchlik, Agnieszka Słowik, Arleta Kuczyńska-Zardzewiały, Stanisław Kłęk
Pol. Przegl. Neurol 2013;9(4):141-145.

Streszczenie

U chorych po udarze mózgu bardzo często występują zaburzenia przyjmowania, wchłaniania i metabolizowania pokarmów. Niedożywienie w znaczącym stopniu zwiększa ryzyko wstąpienia powikłań oraz wpływa na czas hospitalizacji, skuteczność rehabilitacji i jakość życia. W pracy przedstawiono stanowisko Grupy Ekspertów powołanej z inicjatywy Sekcji Chorób Naczyniowych Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczące żywienia dojelitowego i pozajelitowego po udarze mózgu.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF