Tom 4, Nr 2 (2018)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2018-03-07

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1858
Wyświetlenia/pobrania artykułu 4729
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Leczenie żywieniowe pacjentów z rozpoznaniem nowotworu złośliwego regionu głowy i szyi

Aleksandra Kapała
Onkol Prakt Klin Edu 2018;4(2):86-93.

Streszczenie

Rożne metody leczenia chorych z nowotworem złośliwym regionu głowy i szyi powodują ciężkie zapalenie śluzówek i dysfagię, które skutkują nasiloną utratą masy ciała, co z kolei wymaga wsparcia żywieniowego. Pogłębiające się niedożywienie wiąże się z krótszym czasem do wystąpienia powikłań, z krótszym czasem przeżycia (OS), gorszą odpowiedzią na leczenie onkologiczne, pogarszającą się jakością życia, gorszym stanem sprawności. Ponadto kacheksja wpływa silnie na tolerancję leczenia. W artykule przedstawiono przegląd metod wsparcia żywieniowego u chorych na nowotwory złośliwe głowy i szyi poddawanych różnym metodom leczenia: resekcjom chirurgicznym, radiochemioterapii i w paliatywnym okresie leczenia. Leczenie żywieniowe to obecnie niezbędny element leczenia chorych z tym rozpoznaniem.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF