Body mass index and serum lipid levels in effect on the incidence and course of migraine
Abstract
Migrena to choroba znana wielu specjalistom i mająca charakterystyczny obraz kliniczny. Ostatnie badania wskazują na czynniki ryzyka związane z częstszym zachorowaniem na to schorzenie. Dużo miejsca poświęcono potencjalnemu wpływowi nieprawidłowego wskaźnika masy ciała (BMI) oraz nieprawidłowych wartości profilu lipidowego na występowanie i przebieg migreny. Zważywszy że czynniki te mają również związek z częstszym występowaniem chorób układu krążenia, niektóre prace starają się wytłumaczyć istnienie takiego podwyższonego ryzyka u chorych na migrenę. Sugeruje się związek pomiędzy nieprawidłowym BMI a ryzykiem zachorowania na migrenę i bardziej nasilonym przebiegiem tych bólów. Z kolei w badaniach dotyczących profilu lipidowego w migrenie najczęstszym odchyleniem okazują się zwiększone stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Wykazano zależność między ryzykiem wystąpienia migrenowych bólów głowy a stężeniem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. W większości badań nie stwierdzono wpływu frakcji HDL i triglicerydów na migrenę. Autorzy przedstawiają najnowsze spojrzenie na problem BMI i stężeń lipidów u chorych na migrenę.
Keywords: migrenaBMIlipidycholesteroltriglicerydy choroby układu krążenia