open access
Body mass index and serum lipid levels in effect on the incidence and course of migraine
- Katedra i Klinika Neurologii Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
open access
Abstract
Migrena to choroba znana wielu specjalistom i mająca charakterystyczny obraz kliniczny. Ostatnie badania wskazują na czynniki ryzyka związane z częstszym zachorowaniem na to schorzenie. Dużo miejsca poświęcono potencjalnemu wpływowi nieprawidłowego wskaźnika masy ciała (BMI) oraz nieprawidłowych wartości profilu lipidowego na występowanie i przebieg migreny. Zważywszy że czynniki te mają również związek z częstszym występowaniem chorób układu krążenia, niektóre prace starają się wytłumaczyć istnienie takiego podwyższonego ryzyka u chorych na migrenę. Sugeruje się związek pomiędzy nieprawidłowym BMI a ryzykiem zachorowania na migrenę i bardziej nasilonym przebiegiem tych bólów. Z kolei w badaniach dotyczących profilu lipidowego w migrenie najczęstszym odchyleniem okazują się zwiększone stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Wykazano zależność między ryzykiem wystąpienia migrenowych bólów głowy a stężeniem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. W większości badań nie stwierdzono wpływu frakcji HDL i triglicerydów na migrenę. Autorzy przedstawiają najnowsze spojrzenie na problem BMI i stężeń lipidów u chorych na migrenę.
Abstract
Migrena to choroba znana wielu specjalistom i mająca charakterystyczny obraz kliniczny. Ostatnie badania wskazują na czynniki ryzyka związane z częstszym zachorowaniem na to schorzenie. Dużo miejsca poświęcono potencjalnemu wpływowi nieprawidłowego wskaźnika masy ciała (BMI) oraz nieprawidłowych wartości profilu lipidowego na występowanie i przebieg migreny. Zważywszy że czynniki te mają również związek z częstszym występowaniem chorób układu krążenia, niektóre prace starają się wytłumaczyć istnienie takiego podwyższonego ryzyka u chorych na migrenę. Sugeruje się związek pomiędzy nieprawidłowym BMI a ryzykiem zachorowania na migrenę i bardziej nasilonym przebiegiem tych bólów. Z kolei w badaniach dotyczących profilu lipidowego w migrenie najczęstszym odchyleniem okazują się zwiększone stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Wykazano zależność między ryzykiem wystąpienia migrenowych bólów głowy a stężeniem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. W większości badań nie stwierdzono wpływu frakcji HDL i triglicerydów na migrenę. Autorzy przedstawiają najnowsze spojrzenie na problem BMI i stężeń lipidów u chorych na migrenę.
Keywords
migrena, BMI, lipidy, cholesterol, triglicerydy choroby układu krążenia
Title
Body mass index and serum lipid levels in effect on the incidence and course of migraine
Journal
Neurologia i Neurochirurgia Polska
Issue
Pages
572-576
Page views
282
Article views/downloads
537
DOI
10.5114/ninp.2013.39075
Bibliographic record
Neurol Neurochir Pol 2013;47(6):572-576.
Keywords
migrena
BMI
lipidy
cholesterol
triglicerydy choroby układu krążenia
Authors
Kamil Chorążka
Marlena Janoska
Paweł Świć
Izabela Domitrz