Tom 4, Nr 1 (2011)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2011-04-20
Ocena jakości ubogoleukocytarnych koncentratów krwinek czerwonych zamrażanych i rozmrażanych w systemie ACP 215
Journal of Transfusion Medicine 2011;4(1):32-43.
Streszczenie
Wstęp: Kriokonserwacja umożliwia długoterminowe przechowywanie koncentratów krwinek
czerwonych (KKCz). Zastosowanie automatycznego systemu ACP 215 (Haemonetics) pozwala
na przeprowadzenie procedury zamrażania i rozmrażania KKCz w układzie zamkniętym.
Zawieszenie KKCz w roztworze wzbogacającym pozwala na wydłużenie okresu ważności rozmrożonego
składnika. Automatyzacja zapewnia powtarzalność i standaryzację procesu. Celem
niniejszej pracy było zbadanie możliwości rutynowego wykorzystywania systemu ACP 215 do
zamrażania i rozmrażania ubogoleukocytarnego koncentratu krwinek czerwonych (UKKCz).
Materiał i metody: Ocenie poddano dwie procedury przygotowania KKCz do glicerolizacji w systemie ACP 215: przy wykorzystaniu filtrów do usuwania leukocytów z KKCz oraz przy wykorzystaniu filtrów do usuwania leukocytów z krwi pełnej (KP) (in-line). Do badań wykorzystano 30 jednostek UKKCz. Oznaczano: stężenie hemoglobiny, hematokryt (Ht), stopień hemolizy, pH, stężenie jonów potasu, stężenie glukozy, aktywność dehydrogenazy mleczanowej oraz oporność osmotyczną krwinek czerwonych. Badania prowadzono w ciągu 7 dni przechowywania w zamrożonych, a następnie rozmrożonych UKKCz (grupy badane) i w UKKCz przechowywanym w temperaturze 2–6°C (grupy kontrolne).
Wyniki: W pierwszym etapie badań (zamrażanie i rozmrażanie UKKCz otrzymanych po filtracji KKCz) stwierdzono znamiennie niższe, niezgodne z zakresem normy, wartości Ht w grupie badanej (w porównaniu z grupą kontrolną). W drugim etapie badań (zamrażanie i rozmrażanie UKKCz otrzymanych po filtracji KP) wyniki badań zarówno w badanej grupie, jak kontrolnej mieściły się w zakresie normy.
Wnioski: Sposób przygotowania KKCz do procesu glicerolizacji w znaczący sposób wpływa na jakość rozmrożonego składnika, w związku z czym do rutynowej pracy w Wojskowym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zostanie wdrożona metoda mrożenia UKKCz uzyskanego po usunięciu KP w procedurze filtracji in-line.
J. Transf. Med. 2011; 1: 32–44
Materiał i metody: Ocenie poddano dwie procedury przygotowania KKCz do glicerolizacji w systemie ACP 215: przy wykorzystaniu filtrów do usuwania leukocytów z KKCz oraz przy wykorzystaniu filtrów do usuwania leukocytów z krwi pełnej (KP) (in-line). Do badań wykorzystano 30 jednostek UKKCz. Oznaczano: stężenie hemoglobiny, hematokryt (Ht), stopień hemolizy, pH, stężenie jonów potasu, stężenie glukozy, aktywność dehydrogenazy mleczanowej oraz oporność osmotyczną krwinek czerwonych. Badania prowadzono w ciągu 7 dni przechowywania w zamrożonych, a następnie rozmrożonych UKKCz (grupy badane) i w UKKCz przechowywanym w temperaturze 2–6°C (grupy kontrolne).
Wyniki: W pierwszym etapie badań (zamrażanie i rozmrażanie UKKCz otrzymanych po filtracji KKCz) stwierdzono znamiennie niższe, niezgodne z zakresem normy, wartości Ht w grupie badanej (w porównaniu z grupą kontrolną). W drugim etapie badań (zamrażanie i rozmrażanie UKKCz otrzymanych po filtracji KP) wyniki badań zarówno w badanej grupie, jak kontrolnej mieściły się w zakresie normy.
Wnioski: Sposób przygotowania KKCz do procesu glicerolizacji w znaczący sposób wpływa na jakość rozmrożonego składnika, w związku z czym do rutynowej pracy w Wojskowym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zostanie wdrożona metoda mrożenia UKKCz uzyskanego po usunięciu KP w procedurze filtracji in-line.
J. Transf. Med. 2011; 1: 32–44
Słowa kluczowe: koncentrat krwinek czerwonychkriokonserwacjaglicerolizacjadeglizerolizacjaUKKCz