Ocena świadomości żywieniowej kobiet karmiących piersią
Streszczenie
Wstęp. Karmienie piersią (BF) jest najlepszym sposobem żywienia dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie dziecka piersią do 6. miesiąca życia, następnie wprowadzenie karmienia uzupełniającego z zachowaniem BF do 2 lat i dłużej. Korzyści płynące z karmienia piersią dotyczą zarówno matki, jak i dziecka. Odpowiednie spożycie energii i zbilansowana dieta zapewniająca prawidłowo kaloryczne posiłki we właściwych proporcjach makroskładników, pomagają uniknąć niedoborów podczas laktacji. Ważne, aby dostarczyć niezbędną ilość zapotrzebowania kalorycznego, które będzie zawierało optymalne wartości pełnowartościowego białka, tłuszczy i węglowodanów. Celem pracy jest cena świadomości żywieniowej kobiet karmiących.
Materiał i metody. Do przeprowadzenia autorskiej ankiety wykorzystano autorski formularz, który udostępniono na zamkniętej grupie poświęconej tematyce karmienia piersią na jednej z platform społecznych. Okres zbierania odpowiedzi przypadł na okres 4–9 stycznia 2021 roku. Ankieta składała się z 44 pytań sprawdzających poziom wiedzy żywieniowej kobiet karmiących.
Wyniki. Zauważono zależność między starszym wiekiem kobiety a większym zwracaniem uwagi na odpowiednią ilość posiłków w ciągu dnia oraz o prawidłowych odstępach między nimi. Większość respondentek wypija 1,5 l wody dziennie oraz dodatkowo 1 filiżankę kawy i słodkie, gazowane napoje. Wyższe wykształcenie oraz zamieszkanie w większym mieście wskazywało na większą świadomość dotyczącą spożywania dodatkowych kalorii w okresie laktacji. Ankietowane zaznaczały poprawnie odpowiedzi z pełnowartościowymi źródłami białka. Na przeciętnym poziomie okazała się być wiedza dotycząca najlepszego wyboru wśród produktów tłuszczowych. Młodsza grupa kobiet znacznie częściej sięgała po gotowe dania typu fast-food lub produkty pszenne niż starsza grupa ankietowanych. Wybór produktów słodkich wydaje się nawykiem w grupie kobiet karmiących, niezależnym od wykształcenia, wieku ani miejsca zamieszkania. Wśród młodszych respondentek i z niższym wykształceniem wykazano tendencje wzrostową do sięgania po używki w okresie laktacji. Kwestia przyjmowania suplementów jest znacznie bardziej widoczna wśród kobiet z wyższym wykształceniem i starszych. Wiedza i świadomość dotyczące alergii pokarmowej była na wysokim poziomie w badanej grupie kobiet. Wyższe wykształcenie u respondentek wiązało się z większą świadomością i zrozumieniem, jak ważne jest karmienie dziecka piersią. Niewielki odsetek kobiet w grupie młodszej wskazał na wątpliwości dotyczące karmienia piersią ze względu na obawy estetyczne.
Wnioski. Nie ulega wątpliwości, że wykształcenie odgrywa kluczową rolę w podejmowaniu właściwych decyzji przez kobietę karmiącą piersią. Jak można również zauważyć, wiek kobiety oraz jej miejsce zamieszkania mają wpływ na kształt świadomości żywieniowej kobiet, ale i na wiedzę potrzebną do prawidłowego i zdrowego rozwoju własnego i dziecka. Należy jednak zaznaczyć, że większą świadomość w tej dziedzinie mają kobiety z wykształceniem wyższym oraz średnim. Jak wynika z ankiety, starsza grupa respondentek częściej posiadała prawidłową wiedzę i umiejętności z poprzednich ciąż, natomiast w odpowiedziach młodszych ankietowanych zdecydowanie zauważalna jest mniejsza świadomość żywieniowa i praktyka w zakresie karmienia piersią.
Słowa kluczowe: karmienie piersiąlaktacjażywienie kobiet karmiących piersiąświadomość żywieniowa
Referencje
- Niewiadomska E, Furman J, Łabuz-Roszak B. Ocena poziomu wiedzy na temat żywienia wśród kobiet karmiących piersią w pierwszych dobach po porodzie. Piel Zdr Publ. 2019; 9(2): 83–95.
- Szajewska H. Horvath A. Rybak A. Socha P. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci Stand. Med Pediatr. 2016; 13: 9–24.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywieniowe dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego — Państwowy Zakład Higieny 2020.
- Zdanowski K, Wawrzyniak A, Hamułka J, et al. Ocena spożycia energii oraz składników podstawowych w grupie kobiet karmiących piersią. Rocz Państ Zakł Hig. 2012; 63(3): 305–311.
- European Food Safety Authority (EFSA), Dietary Reference Values for nutrients. Summary report, EFSA supporting publication 2017, e15121 (update 2019).
- Weker H, Więch M. Suplementacja w żywieniu kobiet w okresie ciąży i laktacji — aktualne spojrzenie. Stan Med Pediatr. 2010; 7: 569–578.
- Marek K. Alergia pokarmowa u dzieci. Forum Medycyny Rodzinnej. 2013; 7(6): 349–354.
- Szajewska H, Socha P, Horvath A, Rybak A, Zalewski BM, Nehring-Gugulska M, Mojska H i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria.2021;1.
- Marczyńska-Kołacz B., Szepieniec W., Szymanowski P. Ocena poziomu wiedzy wśród kobiet rodzących pierwsze dziecko. O zaletach karmienia naturalnego i deklarowanej długości karmienia piersią. Państwo i Społeczeństwo. 2019 (XIX) nr 1.
- Kowol-Trela K, Mijas J, Nehring-Gugulska M. Czy mleko matki zawsze jest bezpieczne dla dziecka? Farmakoterapia matki karmiącej. Post N Med. 2017; 09: 500–503.
- Patel S, Patel S. The Effectiveness of Lactation Consultants and Lactation Counselors on Breastfeeding Outcomes. Journal of Human Lactation. 2015; 32(3): 530–541.
- Dzbuk E, Bakalczuk G, Padała O, et al. Wiedza w zakresie karmienia piersią wśród kobiet po porodzie. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2016; 22(4): 260–263.
- Gebuza G, et al. Przygotowanie kobiet do karmienia piersią. Problemy pielęgniarstwa. 2010; 18(4): 406–412.
- Bączyk G, Klejewski A, Cichocka E. Wiedza o zaletach karmienia naturalnego, wśród kobiet rodzących pierwsze dziecko. Przegl Lek. 2014; 71(11): 629–633.
- Karowicz-Bilińska A, Nowak–Markwitz E, Opala T, et al. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 2014; 85: 395–399.