Tom 3, Nr 1 (2018)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2018-03-30

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1581
Wyświetlenia/pobrania artykułu 4535
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena spożycia jodu i sodu przez kobiety ciężarne

Emilia Czerwińska1
Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018;3(1):10-15.

Streszczenie

W pracy scharakteryzowano pierwiastki niezbędne w diecie ciężarnych — jod i sód, zapotrzebowanie oraz rolę, jaką odgrywają w organizmie. Przytoczono wyniki badań wykazujących ważność pierwiastków w diecie ciężarnej, oceniających spożycie jodu i sodu oraz suplementację preparatami zawierającymi w składzie jod. Badania wskazują na to, że większość kobiet ciężarnych narażona jest na łagodne i umiarkowane niedobory jodu. Zbyt mała liczba kobiet suplementuje preparaty witaminowo- mineralne zawierające w składzie jod. Można wnioskować, że praktyki zapobiegania niedoborom jodu oraz zalecana suplementacja jest niewystarczająca. Badania wykazują, że w diecie ciężarnych występuje zbyt duże spożycie sodu. Może to powodować nadciśnienie tętnicze, wypłukiwanie wapnia z kości, a także samoistne poronienie.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Brzóska F, Szybiński Z, Śliwiński B. Jod w mleku spożywczym w Polsce oraz jego rola w profilaktyce zdrowotnej człowieka. Wiadomości Zootechniczne. 2015; 4: 41–49.
  2. Broda G. Isolated Systolic Hypertension Is a Strong Predictor of Cardiovascular and All-Cause Mortality in the Middle-Aged Population: Warsaw Pol-MONICA Follow up Project. J Clin Hypertens (Greenwich). 2000; 2(5): 305–311.
  3. Meneton P, Jeunemaitre X, de Wardener HE, et al. Links between dietary salt intake, renal salt handling, blood pressure, and cardiovascular diseases. Physiol Rev. 2005; 85(2): 679–715.
  4. Charkiewicz JW, Borawska HM, Laudański T, et al. Ocena sposobu żywienia kobiet z poronieniem samoistnym. Probl Higi i Epidemiol. 2011; 92: 94–98.
  5. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  6. Gietka-Czernel M. Profilaktyka niedoborów jodu. Post Nauk Med. 2015; 12: 839–845.
  7. Szybiński Z, Zdebski Z, Lewiński A. Influence of iodine supplementation on the incidence of goiter and ioduria in pregnant women with iodine defi ciency, a multi-centre study. Endokrynol Pol. 1998; 49: 151–162.
  8. Gietka-Czernel M, Dębska M, Kretowicz P, et al. Iodine status of pregnant women from central Poland ten years after introduction of iodine prophylaxis programme. Endokrynol Pol. 2010; 61(6): 646–651.
  9. Allen LH. Multiple micronutrients in pregnancy and lactation: an overview. Am J Clin Nutr. 2005; 81(5): 1206S–1212S.
  10. Fall C, Yajnik C, Rao S, et al. Micronutrients and Fetal Growth. J Nutr. 2003; 133(5 Suppl 2): 1747S–1756S.
  11. Szybiński Z. Sytuacja profilaktyki jodowej w Polsce w świetle ostatnich rekomendacji WHO dotyczących ograniczenia spożycia soli. Pediatr. Endocrinol. Diabetes Metab. 2009; 15: 103–107.
  12. Ziemlański Ś. Normy żywienia człowieka Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa 2001.
  13. Waszkowiak K, Szymandera-Buszka K, Szewczyk M. Udział produktów mlecznych jako źródła jodu w diecie kobiet ciężarnych. Probl Hig Epidemiol. 2010; 91(4): 560–563.
  14. Szwejda- Grzybowska J. Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Bromatol Chem Toksyk. 2011; 44(4): 1039–1046.
  15. Pessah-Pollack R, Eschler DC, Pozharny Z, et al. Apparent insufficiency of iodine supplementation in pregnancy. J Womens Health (Larchmt). 2014; 23(1): 51–56.
  16. Bath SC, Furmidge-Owen VL, Redman CWg, et al. Gestational changes in iodine status in a cohort study of pregnant women from the United Kingdom: season as an effect modifier. Am J Clin Nutr. 2015; 101(6): 1180–1187.
  17. Baafi M, Lucas C, Charlton K, et al. Iodine supplementation during pregnancy: Are pregnant women aware of its importance? Women Birth. 2015; 28: S39.
  18. Bath SC, Walter A, Taylor A, et al. Iodine deficiency in pregnant women living in the South East of the UK: the influence of diet and nutritional supplements on iodine status. Br J Nutr. 2014; 111(9): 1622–1631.
  19. Jarosz M. Normy Żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia 2012.
  20. Pasternak K. Biopierwiastki w praktyce medycznej, Akademia Medyczna w Lublinie 2000.
  21. Reece EA, Leguizamon G, Homko C, et al. Stringent controls in diabetic nephropathy associated with optimization of pregnancy outcomes. Am J Perinatol. 1998; 15(7): 413–421.
  22. Tsugane S. Salt, salted food intake, and risk of gastric cancer: epidemiologic evidence. Cancer Sci. 2005; 96(1): 1–6.
  23. Czerwińska D. Produkty o obniżonej zawartości sodu. Przemysł spożywczy. 2011; 65: 14–17.
  24. Im M, Cho D. Salt Preference and Sodium Intake among Pregnant Women. Korean J of Women Health Nur. 2016; 22(4): 297.
  25. Sekuła W, Oltarzewski M, Ciskowska W, et al. Spożycie soli w Polsce - sytuacja aktualna i zmiany w ostatnich latach. Żyw Człow. 2010; 37: 5–6.
  26. Inoue M, Tsuchihashi T, Hasuo Y, et al. Salt Intake, Home Blood Pressure, and Perinatal Outcome in Pregnant Women. Circ J. 2016; 80(10): 2165–2172.