dostęp otwarty

Tom 3, Nr 2 (2018)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2018-08-31
Pobierz cytowanie

Czynniki wpływające na poród przedwczesny

Emilia Czerwińska1
Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018;3(2):52-57.
Afiliacje
  1. Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, Polska

dostęp otwarty

Tom 3, Nr 2 (2018)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2018-08-31

Streszczenie


Poród przedwczesny w medycynie jest nadal niewyjaśnionym zjawiskiem. Nie do końca wiadomo, co go wywołuje
i jak go przewidzieć. Określenie czynników indukujących jest kluczowe ze względu na liczbę kobiet rodzących przedwcześnie oraz na skutki, jakie niesie za sobą wcześniactwo. W pracy przedstawiono czynniki mogące mieć wpływ na poród przedwczesny. Dotychczas koncentrowano się głównie na medycznych aspektach. Wiele badań potwierdza natomiast, że zrównoważona dieta, bogata w białka z wielu źródeł, wpływa na zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego, a dieta bogata w żywność przetworzoną oraz typu fast food jest dla ciężarnych niekorzystna. Ważnymi składnikami pokarmowymi są cynk oraz PUFA v-3, które w niewielkim stopniu zmniejszają ryzyko przedwczesnego urodzenia. Zauważono również, że na poród przedwczesny może mieć wpływ niedożywienie, które aktywuje kortyzol i oksytocynę, jak również zwiększa stan zapalny. Natomiast na mniejsze ryzyko porodu przedwczesnego mogą wpływać długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ale ich skuteczność oraz ilość należałoby jeszcze potwierdzić innymi badaniami. Niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza jest związana ze znacznie niższym pobraniem energii i spożyciem żelaza we wczesnej fazie ciąży. Zwiększa to ryzyko porodu przedwczesnego oraz niskiej masy urodzeniowej.
Potwierdzone działanie u kobiet z wysokim ryzykiem porodu przedwczesnego wykazuje 17-hydroksyprogesteron
(17P), mimo tego odsetek przedterminowych porodów w tej grupie pozostawał bardzo wysoki. Z powodu braku
jednoznacznych czynników oraz środków mogących zapobiegać porodowi przedwczesnemu, dalsze badania nad
identyfikacją innych przyczyn porodu przedwczesnego i innych metod zapobiegania są niezbędne.

Streszczenie


Poród przedwczesny w medycynie jest nadal niewyjaśnionym zjawiskiem. Nie do końca wiadomo, co go wywołuje
i jak go przewidzieć. Określenie czynników indukujących jest kluczowe ze względu na liczbę kobiet rodzących przedwcześnie oraz na skutki, jakie niesie za sobą wcześniactwo. W pracy przedstawiono czynniki mogące mieć wpływ na poród przedwczesny. Dotychczas koncentrowano się głównie na medycznych aspektach. Wiele badań potwierdza natomiast, że zrównoważona dieta, bogata w białka z wielu źródeł, wpływa na zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego, a dieta bogata w żywność przetworzoną oraz typu fast food jest dla ciężarnych niekorzystna. Ważnymi składnikami pokarmowymi są cynk oraz PUFA v-3, które w niewielkim stopniu zmniejszają ryzyko przedwczesnego urodzenia. Zauważono również, że na poród przedwczesny może mieć wpływ niedożywienie, które aktywuje kortyzol i oksytocynę, jak również zwiększa stan zapalny. Natomiast na mniejsze ryzyko porodu przedwczesnego mogą wpływać długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ale ich skuteczność oraz ilość należałoby jeszcze potwierdzić innymi badaniami. Niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza jest związana ze znacznie niższym pobraniem energii i spożyciem żelaza we wczesnej fazie ciąży. Zwiększa to ryzyko porodu przedwczesnego oraz niskiej masy urodzeniowej.
Potwierdzone działanie u kobiet z wysokim ryzykiem porodu przedwczesnego wykazuje 17-hydroksyprogesteron
(17P), mimo tego odsetek przedterminowych porodów w tej grupie pozostawał bardzo wysoki. Z powodu braku
jednoznacznych czynników oraz środków mogących zapobiegać porodowi przedwczesnemu, dalsze badania nad
identyfikacją innych przyczyn porodu przedwczesnego i innych metod zapobiegania są niezbędne.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

czynniki; poród przedwczesny; ciąża

Informacje o artykule
Tytuł

Czynniki wpływające na poród przedwczesny

Czasopismo

Ginekologia i Perinatologia Praktyczna

Numer

Tom 3, Nr 2 (2018)

Typ artykułu

Artykuł przeglądowy

Strony

52-57

Opublikowany online

2018-08-31

Wyświetlenia strony

4763

Wyświetlenia/pobrania artykułu

15293

Rekord bibliograficzny

Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018;3(2):52-57.

Słowa kluczowe

czynniki
poród przedwczesny
ciąża

Autorzy

Emilia Czerwińska

Referencje (22)
  1. Kanadys MW, Leszczyńska- Go, Jędrych M, et al. Ryzyko porodu przedwczesnego u kobiet ciężarnych. Perinatol Neonatol Ginekol. 2011; 4: 213–222.
  2. M. Semczuk, A. Krzyżanowski. Badania biochemiczne w predykcji porodu przedwczesnego z uwzględnieniem badań własnych. Perinatol Neonatol Ginekol. 2011; 1: 16–21.
  3. Rymkiewicz L, Leibschang J, Filipp E, et al. Wiek matki, wykształcenie, jakość opieki położniczej w czasie ciąży a ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego. Med Wieku Rozw, supl. , 2003; 1. ; 7(3): 149–156.
  4. Hobel C. Stress and Preterm Birth. Clinical Obstetrics and Gynecology. 2004; 47(4): 856–880.
  5. Paul J, et al. Meis M.D. Mark Klebanoff M.D. Elizabeth Thom Ph.D Prevention of Recurrent Preterm Delivery by 17 Alpha-Hydroxyprogesterone Caproate. N Engl J Med. 2003; 24: 2379.
  6. Papiernik-Berkhauer E. Cofficient de risgue d’accouchement premature. Presse Med. 1969; 77: 793–794.
  7. Papiernik E. Prediction of the Preterm Baby. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 1984; 11: 315–316.
  8. Goldenberg LR, Culhane Ph, Iams PD, et al. , Epidemiologu and causes of preterm birth, The Lancet. 2008; 371: 5–11.
  9. Eduardo B, et al. Fonseca, M.D., Ebru Celik, M.D., Mauro Parra, M.D. Progesterone and the Risk of Preterm Birth among Women with a Short Cervix, N Engl J Med. 2007; 357: 462–469.
  10. Grieger J, Grzeskowiak L, Clifton V. Preconception Dietary Patterns in Human Pregnancies Are Associated with Preterm Delivery. J Nutrition. 2014; 144(7): 1075–1080.
  11. Ota E, Mori R, Middleton P, et al. Zinc supplementation for improving pregnancy and infant outcome. Cochrane Database Syst Rev. 2012(7): CD000230.
  12. Imhoff-Kunsch B, Briggs V, Goldenberg T, et al. Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid intake during pregnancy on maternal, infant, and child health outcomes: a systematic review. Paediatr Perinat Epidemiol. 2012; 26 Suppl 1: 91–107.
  13. Haider BA, Olofin I, Wang M, et al. Nutrition Impact Model Study Group (anaemia). Anaemia, prenatal iron use, and risk of adverse pregnancy outcomes: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2013; 346: f3443.
  14. Lassi ZS, Salam RA, Haider BA, et al. Folic acid supplementation during pregnancy for maternal health and pregnancy outcomes. Cochrane Database Syst Rev. 2013(3): CD006896.
  15. Cnattingius S, Villamor E, Johansson S, et al. Maternal obesity and risk of preterm delivery. JAMA. 2013; 309(22): 2362–2370.
  16. Herrmann TS, Siega-Riz AM, Hobel CJ, et al. Prolonged periods without food intake during pregnancy increase risk for elevated maternal corticotropin-releasing hormone concentrations. Am J Obstet Gynecol. 2001; 185(2): 403–412.
  17. Siega-Riz AM, Herrmann TS, Savitz DA, et al. Frequency of eating during pregnancy and its effect on preterm delivery. Am J Epidemiol. 2001; 153(7): 647–652.
  18. Baguma-Nibasheka M, Brenna JT, Nathanielsz PW. Delay of preterm delivery in sheep by omega-3 long-chain polyunsaturates. Biol Reprod. 1999; 60(3): 698–701.
  19. Olsen SF, Secher NJ. A possible preventive effect of low-dose fish oil on early delivery and pre-eclampsia: indications from a 50-year-old controlled trial. Br J Nutr. 1990; 64(3): 599–609.
  20. Kesmodel U, Olsen SF, Salvig JD. Marine n-3 fatty acid and calcium intake in relation to pregnancy induced hypertension, intrauterine growth retardation, and preterm delivery. A case-control study. Acta Obstet Gynecol Scand. 1997; 76(1): 38–44.
  21. Levy A, Fraser D, Katz M, et al. Maternal anemia during pregnancy is an independent risk factor for low birthweight and preterm delivery. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2005; 122(2): 182–186.
  22. Scholl TO, Hediger ML, Fischer RL, et al. Anemia vs iron deficiency: increased risk of preterm delivery in a prospective study. Am J Clin Nutr. 1992; 55(5): 985–988.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest VM Media Group sp. z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl