Tom 2, Nr 4 (2017)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2017-10-31

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2672
Wyświetlenia/pobrania artykułu 33184
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży

Magdalena Makowska-Donajska1, Lidia Hirnle1
Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017;2(4):166-172.

Streszczenie

Kwas foliowy, DHA, witaminy D3, A, E, jod, magnez, żelazo i wapń to podstawowe składniki odżywcze niezbędne
do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Suplementacja witamin i składników odżywczych wśród kobiet
ciężarnych jest niezbędna do pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu w okresie ciąży. Ma ona znaczenie
populacyjne — zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych, patologii w przebiegu ciąży oraz rozwoju chorób
przewlekłych w wieku dorosłym.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 2014; 85: 395–399.
  2. Seremak-Mrozikiewicz A, Barlik M, Drews K. Programowanie wewnątrzmaciczne jako przyczyna chorób przewlekłych wieku dorosłego. Ginekol Pol. 2014; 85: 43–48.
  3. Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  4. Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów w ciąży. Ginekol Pol. 2011; 82: 550–553.
  5. Rasmussen KM, Yaktine AL. Weight gain during pregnancy: reexamining the guidelines. Institute of Medicine and National Research Council Committee to Reexamine IOM Pregnancy Weight Guidelines. Washington (DC): National Academies Press. (US): 2009.
  6. Milman N, Paszkowski T, Cetin I, et al. Suplementacja podczas ciąży: fakty i mity. Gynecol Endocrinol. 2016; 9: 1–8.
  7. Wendołowicz A, Stefańska E, Ostrowska L. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2014; 20(3): 341–345.
  8. Szostak-Węgierek D, Szamotulska K. Żywienie matki w okresie ciąży a ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego u potomstwa. Ginekol Dypl. 2011; 15(3): 21–28.
  9. Picciano MF, McGuire MK. Use of dietary supplements by pregnant and lactating women in North America. Am J Clin Nutr. 2009; 89(2): 663S–7S.
  10. Stoś K., Wierzejska R., Siuba M. Rola suplementów diety w realizacji norm. W: Jarosz M. (red.). Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  11. Jarosz M, Stoś K, Respondek W, et al. Suplementy diety- korzyści i zagrożenia. Stand Med. 2008; 10(35).
  12. Zerfu TA, Ayele HT. Micronutrients and pregnancy; effect of supplementation on pregnancy and pregnancy outcomes: a systematic review. Nutr J. 2013; 12: 20.
  13. Shah PS, Ohlsson A. Effects of prenatal multimicronutrient supplementation on pregnancy outcomes: a meta-analysis. Canadian Medical Association Journal. 2009; 180(12): E99–E108.
  14. Bobiński R, Mikulska M, Mojska H, et al. Assessment of the diet components of pregnant women as predictors of risk of preterm birth and born baby with low birth weight. Ginekol Pol. 2015; 86(4): 292–299.
  15. Lamers Y. Folate recommendations for pregnancy, lactation, and infancy. Ann Nutr Metab. 2011; 59(1): 32–37.
  16. Waśkiewicz A, et al. Impact of MTHFR C677T gene polymorphism and vitamins intake on homocysteine concentration i, n th Polish adult population. Kardiol Pol. 2011; 69: 1259–1264.
  17. Lee HS. Impact of Maternal Diet on the Epigenome during In Utero Life and the Developmental Programming of Diseases in Childhood and Adulthood. Nutrients. 2015; 7(11): 9492–9507.
  18. Misiorowska J, Misiorowski W. Rola witaminy D w ciąży. Postępy Nauk Med 2014; t XXVII. ; 12.
  19. Hollis BW, Johnson D, Hulsey TC, et al. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res. 2011; 26(10): 2341–2357.
  20. Jarosz M. i wsp. Witaminy. W: Jarosz M. (red.). Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  21. Harris MA, Reece MS, McGregor JA, et al. The Effect of Omega-3 Docosahexaenoic Acid Supplementation on Gestational Length: Randomized Trial of Supplementation Compared to Nutrition Education for Increasing n-3 Intake from Foods. Biomed Res Int. 2015; 2015: 123078.
  22. Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie. Ginekol Pol. 2010; 81: 467–469.
  23. Smuts CM, Huang M, Mundy D, et al. A randomized trial of docosahexaenoic acid supplementation during the third trimester of pregnancy. Obstet Gynecol. 2003; 101(3): 469–479.
  24. Woroń J. Niedokrwistość w praktyce lekarza rodzinnego, czyli dlaczego nie należy mylić leczenia farmakologicznego niedokrwistości z suplementacją żelaza. Terapia w Gabinecie Lekarza Rodzinnego. 2017; 3(350).
  25. Pearce E. Effects of iodine deficiency in pregnancy. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 2012; 26(2-3): 131–133.
  26. Makrides M, Crosby DD, Bain E, et al. Magnesium supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2014(4): CD000937.
  27. Kiel DW, Dodson EA, Artal R, et al. Gestational weight gain and pregnancy outcomes in obese women: how much is enough? Obstet Gynecol. 2007; 110(4): 752–758.



Ginekologia i Perinatologia Praktyczna