Tom 2, Nr 1 (2010)
Artykuły
Opublikowany online: 2010-05-28

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3088
Wyświetlenia/pobrania artykułu 26608
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Probiotyki w Polsce - kiedy, jakie i dlaczego?

Hanna Szajewska
Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(1):1-9.

Streszczenie

Obecnie stosowanie probiotyków, często dostępnych jako suplementy diety, opiera się w znacznym stopniu na potencjalnych korzyściach dla zdrowia deklarowanych przez producentów. Do czasu uporządkowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych na lekarzach spoczywa konieczność znajomości różnic między poszczególnymi probiotykami i dostępnymi komercyjnie preparatami. Aby ułatwić lekarzom racjonalne stosowanie probiotyków, w pracy podsumowano aktualne dane z wiarygodnych metodologicznie badań z randomizacją lub ich metaanaliz dotyczących probiotyków w chorobach układu pokarmowego.
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 1, 1-9

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF



Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy