dostęp otwarty

Tom 2, Nr 1 (2010)
Artykuły
Opublikowany online: 2010-05-28
Pobierz cytowanie

Probiotyki w Polsce - kiedy, jakie i dlaczego?

Hanna Szajewska
Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(1):1-9.

dostęp otwarty

Tom 2, Nr 1 (2010)
Artykuły
Opublikowany online: 2010-05-28

Streszczenie

Obecnie stosowanie probiotyków, często dostępnych jako suplementy diety, opiera się w znacznym stopniu na potencjalnych korzyściach dla zdrowia deklarowanych przez producentów. Do czasu uporządkowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych na lekarzach spoczywa konieczność znajomości różnic między poszczególnymi probiotykami i dostępnymi komercyjnie preparatami. Aby ułatwić lekarzom racjonalne stosowanie probiotyków, w pracy podsumowano aktualne dane z wiarygodnych metodologicznie badań z randomizacją lub ich metaanaliz dotyczących probiotyków w chorobach układu pokarmowego.
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 1, 1-9

Streszczenie

Obecnie stosowanie probiotyków, często dostępnych jako suplementy diety, opiera się w znacznym stopniu na potencjalnych korzyściach dla zdrowia deklarowanych przez producentów. Do czasu uporządkowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych na lekarzach spoczywa konieczność znajomości różnic między poszczególnymi probiotykami i dostępnymi komercyjnie preparatami. Aby ułatwić lekarzom racjonalne stosowanie probiotyków, w pracy podsumowano aktualne dane z wiarygodnych metodologicznie badań z randomizacją lub ich metaanaliz dotyczących probiotyków w chorobach układu pokarmowego.
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 1, 1-9
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

probiotyki; choroby układu pokarmowego; modyfikacja flory bakteryjnej

Informacje o artykule
Tytuł

Probiotyki w Polsce - kiedy, jakie i dlaczego?

Czasopismo

Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy

Numer

Tom 2, Nr 1 (2010)

Strony

1-9

Opublikowany online

2010-05-28

Wyświetlenia strony

3047

Wyświetlenia/pobrania artykułu

26501

Rekord bibliograficzny

Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(1):1-9.

Słowa kluczowe

probiotyki
choroby układu pokarmowego
modyfikacja flory bakteryjnej

Autorzy

Hanna Szajewska

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

 

Wydawcą serwisu jest  VM Media Group sp. z o.o, Grupa Via Medica, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl