Tom 2, Nr 1 (2010)
Artykuły
Opublikowany online: 2010-05-28
Probiotyki w Polsce - kiedy, jakie i dlaczego?
Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(1):1-9.
Streszczenie
Obecnie stosowanie probiotyków, często dostępnych
jako suplementy diety, opiera się w znacznym
stopniu na potencjalnych korzyściach dla zdrowia
deklarowanych przez producentów. Do czasu uporządkowania
oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych
na lekarzach spoczywa konieczność znajomości
różnic między poszczególnymi probiotykami i dostępnymi komercyjnie preparatami. Aby ułatwić
lekarzom racjonalne stosowanie probiotyków,
w pracy podsumowano aktualne dane z wiarygodnych
metodologicznie badań z randomizacją lub ich
metaanaliz dotyczących probiotyków w chorobach
układu pokarmowego.
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 1, 1-9
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 1, 1-9
Słowa kluczowe: probiotykichoroby układu pokarmowegomodyfikacja flory bakteryjnej