Tom 4, Nr 2 (2012)
Artykuły
Opublikowany online: 2012-07-09
Mikroflora jelitowa a otyłość i rak jelita grubego
Gastroenterologia Kliniczna 2012;4(2):69-78.
Streszczenie
W ostatnich dekadach zjawisko otyłości i związane z nią schorzenia osiągnęły rozmiar pandemii. Liczne badania epidemiologiczne wskazują na silną zależność pomiędzy otyłością, zaburzeniami metabolicznymi i nowotworami jelita grubego. Wskaźnik masy ciała, niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz cukrzyca typu 2 stanowią niezależne czynniki ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Zaburzeniom tym towarzyszą endotoksemia, przewlekły stan zapalny oraz insulinooporność — stany, w których w powstawaniu kluczową rolę odgrywa nieprawi-dłowa mikroflora jelitowa (dysbioza). W pracy przedstawiono postępy wiedzy na temat roli mikroflory jelitowej w patogenezie otyłości i raka jelita grubego. Omówiono działania profilaktyczne wynikające z możliwości modulacji mikroflory jelitowej za pomocą probiotyków i prebiotyków oraz korzyści z wdrożenia wcześniejszej diagnostyki endoskopowej u osób z nieprawidłowym wskaźnikiem masy ciała i towarzyszącymi zaburzeniami metabolicznymi.
Słowa kluczowe: mikrofloraotyłośćrak jelita grubegoprobiotyki