Tom 18, Nr 1 (2024)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2024-02-29
Wyświetlenia strony
1061
Wyświetlenia/pobrania artykułu
29
Zmiany zachowań żywieniowych osób przyjmujących analogi GLP-1
Forum Medycyny Rodzinnej 2024;18(1):1-8.
Streszczenie
Wstęp: Leki z grupy analogów GLP-1 mają udowodnione działanie plejotropowe, wpływając na gospodarkę węglowodanową oraz lipidową, i dalej — na redukcję masy ciała pacjentów, którzy je przyjmują, a także zmianę ich zachowań żywieniowych. Mimo tak znacznego wpływu na organizm człowieka, nie opracowano uniwersalnych standardów dietoterapii tej grupy pacjentów. Celem niniejszego badania było zbadanie wpływu analogów GLP-1 na modyfikację nawyków żywieniowych mających znaczenie w procesie redukcji masy ciała i normalizacji glikemii.
Materiał i metody: W badaniu wykorzystany został autorski zwalidowany kwestionariusz ankiety rozesłany do internautów zgromadzonych w internetowych grupach wsparcia o tematyce zbliżonej do przedmiotu badania. Łącznie w badaniu wzięło udział 447 respondentów.
Wyniki: Stwierdzono znaczne ograniczenie odczuwanego głodu [87,92% (n = 393)] i zwiększenie sytości poposiłkowej [78,97% (n = 353)], co wiązało się z mniejszą ilością spożywanych w ciągu dnia posiłków i większą systematycznością ich przyjmowania względem okresu sprzed omawianej farmakoterapii. Miało to również wpływ na zmniejszenie częstotliwości występowania epizodów podjadania dziennego i nocnego. Co ważne, wykazano także redukcję apetytu badanych na produkty tłuste [73,6% (n = 329)] i słodkie [70,25% (n = 314)] przy równoczesnym wzroście łaknienia na owoce [21,7% (n = 97)] i warzywa [19,46% (n = 87)]. Powyższe zmiany nawyków żywieniowych wykazały powiązanie ze znaczną redukcją masy ciała respondentów, zwłaszcza w pierwszym półroczu trwania terapii.
Wnioski: W grupie osób przyjmujących analogi GLP-1 obserwuje się pozytywną zmianę zachowań żywieniowych mających znaczenie w procesie redukcji masy ciała czy też regulacji gospodarki węglowodanowej.
Słowa kluczowe: analogi GLP-1nadwagaotyłośćcukrzyca typu 2dietazachowania żywieniowe
Referencje
- World Health Organization. Obesity and overweight. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight (22.06.2022).
- World Health Organization. Diabetes. https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1 (22.06.2022).
- Gariani K, Philippe J. [GLP-1 analogues in 2019: for whom and how?]. Rev Med Suisse. 2019; 15(653): 1117–1123.
- Matuszek B, Lenart-Lipińska M, Nowakowski A. Hormony inkretynowe w leczeniu cukrzycy typu 2. Część II. Inkretyny-nowe możliwości farmakoterapii cukrzycy typu 2. Endokrynol Pol. 2008; 59(4): 322–321.
- Europejska Agencja Leków. Charakterystyka produktu leczniczego Ozempic. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/ozempic-epar-productinformation_pl.pdf (3.07.2022).
- Europejska Agencja Leków. Charakterystyka produktu leczniczego Saxenda. https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2017/20171115139439/ anx_139439_pl.pdf (3.07.2022).
- O'Neil PM, Birkenfeld AL, McGowan B, et al. Efficacy and safety of semaglutide compared with liraglutide and placebo for weight loss in patients with obesity: a randomised, double-blind, placebo and active controlled, dose-ranging, phase 2 trial. Lancet. 2018; 392(10148): 637–649.
- Europejska Agencja Leków. Charakterystyka produktu leczniczego Rybelsus. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/rybelsus-epar-productinformation_pl.pdf (3.07.2022).
- Europejska Agencja Leków. Charakterystyka produktu leczniczego Trulicity. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/trulicity-epar-productinformation_pl.pdf (3.07.2022).
- Gibbons C, Blundell J, Tetens Hoff S, et al. Effects of oral semaglutide on energy intake, food preference, appetite, control of eating and body weight in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Obes Metab. 2021; 23(2): 581–588.
- Blundell J, Finlayson G, Axelsen M, et al. Effects of once-weekly semaglutide on appetite, energy intake, control of eating, food preference and body weight in subjects with obesity. Diabetes Obes Metab. 2017; 19(9): 1242–1251.
- Tronieri JS, Wadden TA, Walsh O, et al. Effects of liraglutide on appetite, food preoccupation, and food liking: results of a randomized controlled trial. Int J Obes (Lond). 2020; 44(2): 353–361.
- Bawadi H, Abu-Jamous D, Tayyem R. Evaluation of the dietary pattern of patients with type 2 diabetes in Northern Jordan: An inconvenient truth! International Journal of Diabetes in Developing Countries. 2013; 34(3): 134–138.
- Musaiger A. The Food Dome; dietary guidelines for Arab countries. Nutr Hosp. 2012; 27: 109–115.
- Wang T, Heianza Y, Sun D, et al. Improving fruit and vegetable intake attenuates the genetic association with long-term weight gain. Am J Clin Nutr. 2019; 110(3): 759–768.
- Stoś K, Rychlik E, Woźniak A i wsp. Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/10/Raport-z-projektu-EFSA18.10.pdf (11.06.2023).
- Di Renzo L, Gualtieri P, Pivari F, et al. Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: an Italian survey. J Transl Med. 2020; 18(1): 229.
- Arsand E, Tatara N, Østengen G, et al. Mobile phone-based self-management tools for type 2 diabetes: the few touch application. J Diabetes Sci Technol. 2010; 4(2): 328–336.
- Mithra P, Unnikrishnan B, Thapar R, et al. Snacking behaviour and its determinants among college-going students in coastal south india. J Nutr Metab. 2018; 2018: 6785741.
- Zhang X, Wu Y, Na M, et al. Habitual night eating was positively associated with progress of arterial stiffness in chinese adults. J Am Heart Assoc. 2020; 9(19): e016455.
- le Roux CW, Astrup A, Fujioka K, et al. SCALE Obesity Prediabetes NN8022-1839 Study Group, SCALE Obesity and Prediabetes NN8022-1839 Study Group. A randomized, controlled trial of 3.0 mg of liraglutide in weight management. N Engl J Med. 2015; 373(1): 11–22.
![](https://journals.viamedica.pl/plugins/generic/popups/images/icons/close.png)