Potencjalne zagrożenia związane z podwyższonym stężeniem witaminy B12 w ujęciu praktycznym
Streszczenie
Witamina B12 (kobalamina) jest witaminą z grupy B, która dostarczana jest do organizmu wraz z pożywieniem (mięso, podroby, ryby i jaja). W organizmie ludzkim pełni funkcję kofaktora w procesach syntezy kwasów nukleinowych oraz mieliny. Poziom tej witaminy oznaczany jest w sytuacji podejrzenia jej niedoboru. Takie przypuszczenie można wysunąć na podstawie między innymi objawów klinicznych manifestowanych przez pacjenta. Dodatkowo osoby cierpiące na niedokrwistość Addisona–Biermera oraz z powodu niedoborów żywieniowych należą do grupy osób szczególnie narażonyc h na patologiczny spadek poziomu witaminy B12. Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na problem wysokiego stężenia witaminy B12 we kr wi pacjenta. Na podstawie pr zeglądu dostępnej literatury medycznej dotyczącej tego problemu omówiono szereg pr zyczyn odpowiedzialnych za to zjawisko, a także pokrótce przedstawiono ich patomechanizm.
Słowa kluczowe: witamina B12kobalaminasuplementacjahiperwitaminoza