Sztuczne kwasy tłuszczowe trans a miażdżyca — czy jest się czego obawiać?
Streszczenie
Miażdżyca zalicza się do szerokiego wachlarza chorób cywilizacyjnych. Jedną z głównych przyczyn znaczącego przyspieszania rozwoju blaszek miażdżycowych w organizmie jest styl życia, dlatego ogromne znaczenie w utrzymaniu dobrostanu fizycznego i psychicznego ma stosowana dieta. W dobie łatwego dostępu do żywności wysoko przetworzonej, wszechobecnych słodkich przekąsek i nieustannie wysokiej popularności tak zwanych fastfoodów, trudno o dobr ze zbilansowany posiłek. Czy wobec tego należy systemowo ograniczyć dostęp żywności szkodzącej zdrowiu? Przykłady innych państw pokazują, że jest to możliwe do wykonania. R ównie ważne są odpowiednio wcześnie wprowadzone aktywności profilaktyczne w zakresie chorób układu krążenia. Im wcześniej są one rozpoczynane, tym lepszych efektów należy oczekiwać. Jednym z podstawowych działań w tym obszarze jest stosowanie się do zaleceń żywnościowych, w tym ograniczanie ilości spożywanych sztucznych kwasów tłuszczowych trans (TFA, trans fatty acid).
Słowa kluczowe: miażdżycaTFAsztuczne kwasy tłuszczowe