Tom 17, Nr 3 (2023)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2023-06-29
Wyświetlenia strony 369
Wyświetlenia/pobrania artykułu 33
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Sztuczne kwasy tłuszczowe trans a miażdżyca — czy jest się czego obawiać?

Gabriela Trojan1
Forum Medycyny Rodzinnej 2023;17(3):136-142.

Streszczenie

Miażdżyca zalicza się do szerokiego wachlarza chorób cywilizacyjnych. Jedną z głównych przyczyn znaczącego przyspieszania rozwoju blaszek miażdżycowych w organizmie jest styl życia, dlatego ogromne znaczenie w utrzymaniu dobrostanu fizycznego i psychicznego ma stosowana dieta. W dobie łatwego dostępu do żywności wysoko przetworzonej, wszechobecnych słodkich przekąsek i nieustannie wysokiej popularności tak zwanych fastfoodów, trudno o dobr ze zbilansowany posiłek. Czy wobec tego należy systemowo ograniczyć dostęp żywności szkodzącej zdrowiu? Przykłady innych państw pokazują, że jest to możliwe do wykonania. R ównie ważne są odpowiednio wcześnie wprowadzone aktywności profilaktyczne w zakresie chorób układu krążenia. Im wcześniej są one rozpoczynane, tym lepszych efektów należy oczekiwać. Jednym z podstawowych działań w tym obszarze jest stosowanie się do zaleceń żywnościowych, w tym ograniczanie ilości spożywanych sztucznych kwasów tłuszczowych trans (TFA, trans fatty acid).

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?