Tom 10, Nr 1 (2016)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2016-04-11

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2162
Wyświetlenia/pobrania artykułu 15484
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Nadwrażliwość na pokarmy — choroba XXI wieku?

Aleksandra Nowicka-Jasztal, Ewa Bryl
Forum Medycyny Rodzinnej 2016;10(1):1-9.

Streszczenie

Zjawisko nadwrażliwości pokarmowej stanowi w ostatnim czasie coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny. W ostatnich latach odnotowuje się wzrost występowania reakcji związanych z przyjmowanym pożywieniem, co skutkuje częstszą modyfikacją diety. Mimo licznych badań, nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organizmu na spożywane pokarmy nadal nie należą do najłatwiejszych. W pracy omówiono kwestię terminologii, diagnostyki, jak również czynniki, które mogą wpływać na powstawanie reakcji nadwrażliwości.