dostęp otwarty
Nadwrażliwość na pokarmy — choroba XXI wieku?
dostęp otwarty
Streszczenie
Zjawisko nadwrażliwości pokarmowej stanowi w ostatnim czasie coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny. W ostatnich latach odnotowuje się wzrost występowania reakcji związanych z przyjmowanym pożywieniem, co skutkuje częstszą modyfikacją diety. Mimo licznych badań, nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organizmu na spożywane pokarmy nadal nie należą do najłatwiejszych. W pracy omówiono kwestię terminologii, diagnostyki, jak również czynniki, które mogą wpływać na powstawanie reakcji nadwrażliwości.
Streszczenie
Zjawisko nadwrażliwości pokarmowej stanowi w ostatnim czasie coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny. W ostatnich latach odnotowuje się wzrost występowania reakcji związanych z przyjmowanym pożywieniem, co skutkuje częstszą modyfikacją diety. Mimo licznych badań, nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organizmu na spożywane pokarmy nadal nie należą do najłatwiejszych. W pracy omówiono kwestię terminologii, diagnostyki, jak również czynniki, które mogą wpływać na powstawanie reakcji nadwrażliwości.
Słowa kluczowe
nietolerancje pokarmowe, alergia, reakcje pseudoalergiczne, patomechanizm
Tytuł
Nadwrażliwość na pokarmy — choroba XXI wieku?
Czasopismo
Numer
Strony
1-9
Opublikowany online
2016-04-11
Wyświetlenia strony
1958
Wyświetlenia/pobrania artykułu
14982
Rekord bibliograficzny
Forum Medycyny Rodzinnej 2016;10(1):1-9.
Słowa kluczowe
nietolerancje pokarmowe
alergia
reakcje pseudoalergiczne
patomechanizm
Autorzy
Aleksandra Nowicka-Jasztal
Ewa Bryl