Tom 9, Nr 2 (2015)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2015-06-12

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1565
Wyświetlenia/pobrania artykułu 2852
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Charakterystyka psychologicznych aspektów odżywiania się kobiet w wieku prokreacyjnym

Małgorzata Obara-Gołębiowska, Katarzyna Eufemia Przybyłowicz
Forum Medycyny Rodzinnej 2015;9(2):106-108.

Streszczenie

Wstęp. Nieprawidłowości samoregulacji odżywiania są czynnikiem ryzyka rozwoju zaburzeń odżywiania. Zaburzenia odżywiania przed ciążą oraz w jej trakcie mogą wpłynąć na pogorszenie zdrowia matek oraz ich potomstwa.

Cel pracy. Analiza emocjonalnego i nawykowego objadania się oraz stosowania restrykcji dietetycznych przez kobiety w wieku prokreacyjnym.

Materiał i metody. Badaniem objęto 177 kobiet w wieku 19–24 lata, średnia arytmetyczna — m = 21,46 (3,65), średnia indeksu masy ciała wyniosła 21,96 (3,23). Zastosowanym narzędziem badawczym był Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem (KZZJ) Niny Ogińskiej-Bulik i Leszka Putyńskiego.

Wyniki. W całej grupie badanych wskaźnik ogólny KZZJ oraz jego poszczególne wymiary były na poziomie umiarkowanym n = 177. Grupa kobiet z nadwagą i otyłością uzyskała podwyższone wyniki w podskalach „emocjonalne przejadanie się” m = 6,61 (1,53) i „restrykcje dietetyczne” m = 6,80 (1,40). Kobiety z niedowagą również miały podwyższony poziom restrykcji dietetycznych m = 7 (0,86).

Wnioski. Profilaktyka pierwotna zaburzeń odżywiania w grupie kobiet w wieku prokreacyjnym stanowi ważny element ochrony zdrowia matek oraz ich potomstwa.