Tom 8, Nr 3 (2014)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2014-08-21

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1975
Wyświetlenia/pobrania artykułu 7164
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną

Katarzyna Andruszkiewicz, Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz
Forum Medycyny Rodzinnej 2014;8(3):127-134.

Streszczenie

Rodzinna hipercholesterolemia (FH) jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, dziedziczoną autosomalnie dominująco. Charakteryzuje się znacznie podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy oraz wysokim ryzykiem przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Głównym celem farmakologicznego leczenia hipolipemizującego jest obniżenie cholesterolu frakcji LDL. Lekami hipolipemizującymi pierwszego wyboru są statyny. Dodanie żywicy lub ezetymibu do statyn można rozważyć, gdy mimo ich stosowania nie osiągnięto docelowego stężenia LDL-C. Chorym z FH zaleca się spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w wysokości nie więcej niż 7% oraz cholesterolu poniżej 200 mg/dobę. Podkreśla się też istotną rolę spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli i stanoli roślinnych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF