dostęp otwarty
Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną
dostęp otwarty
Streszczenie
Rodzinna hipercholesterolemia (FH) jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, dziedziczoną autosomalnie dominująco. Charakteryzuje się znacznie podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy oraz wysokim ryzykiem przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Głównym celem farmakologicznego leczenia hipolipemizującego jest obniżenie cholesterolu frakcji LDL. Lekami hipolipemizującymi pierwszego wyboru są statyny. Dodanie żywicy lub ezetymibu do statyn można rozważyć, gdy mimo ich stosowania nie osiągnięto docelowego stężenia LDL-C. Chorym z FH zaleca się spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w wysokości nie więcej niż 7% oraz cholesterolu poniżej 200 mg/dobę. Podkreśla się też istotną rolę spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli i stanoli roślinnych.
Streszczenie
Rodzinna hipercholesterolemia (FH) jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, dziedziczoną autosomalnie dominująco. Charakteryzuje się znacznie podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy oraz wysokim ryzykiem przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Głównym celem farmakologicznego leczenia hipolipemizującego jest obniżenie cholesterolu frakcji LDL. Lekami hipolipemizującymi pierwszego wyboru są statyny. Dodanie żywicy lub ezetymibu do statyn można rozważyć, gdy mimo ich stosowania nie osiągnięto docelowego stężenia LDL-C. Chorym z FH zaleca się spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w wysokości nie więcej niż 7% oraz cholesterolu poniżej 200 mg/dobę. Podkreśla się też istotną rolę spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli i stanoli roślinnych.
Słowa kluczowe
hipercholesterolemia rodzinna, dieta niskocholesterolowa, dieta hipolipemiczna


Tytuł
Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną
Czasopismo
Numer
Strony
127-134
Opublikowany online
2014-08-21
Wyświetlenia strony
1735
Wyświetlenia/pobrania artykułu
6495
Rekord bibliograficzny
Forum Medycyny Rodzinnej 2014;8(3):127-134.
Słowa kluczowe
hipercholesterolemia rodzinna
dieta niskocholesterolowa
dieta hipolipemiczna
Autorzy
Katarzyna Andruszkiewicz
Aleksandra Śliwińska
Sylwia Małgorzewicz