Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną
Streszczenie
Rodzinna hipercholesterolemia (FH) jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, dziedziczoną autosomalnie dominująco. Charakteryzuje się znacznie podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy oraz wysokim ryzykiem przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Głównym celem farmakologicznego leczenia hipolipemizującego jest obniżenie cholesterolu frakcji LDL. Lekami hipolipemizującymi pierwszego wyboru są statyny. Dodanie żywicy lub ezetymibu do statyn można rozważyć, gdy mimo ich stosowania nie osiągnięto docelowego stężenia LDL-C. Chorym z FH zaleca się spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w wysokości nie więcej niż 7% oraz cholesterolu poniżej 200 mg/dobę. Podkreśla się też istotną rolę spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli i stanoli roślinnych.
Słowa kluczowe: hipercholesterolemia rodzinnadieta niskocholesterolowadieta hipolipemiczna