Tom 7, Nr 6 (2013)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2014-02-03

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3974
Wyświetlenia/pobrania artykułu 12639
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ortoreksja na tle innych zaburzeń odżywiania

Emilia Kałędkiewicz, Anna Doboszyńska
Forum Medycyny Rodzinnej 2013;7(6):307-315.

Streszczenie

Ortoreksja (łac. orthorexia nervosa) to obsesja na punkcie zdrowego jedzenia, choroba o podłożu psychicznym, związaną z zaburzeniami przyjmowania pokarmu. Zwykle zaczyna się bardzo łagodnie i niewinnie — od poprawiania jakości posiłków. Na samym początku z diety eliminuje się potrawy powszechnie uznawane za niezdrowe (smażone mięso, tłuste sosy, słodycze), a wzbogaca się ją świeżymi jarzynami, owocami, niesłodzonymi sokami, gotowanymi rybami. Następny krok to kupowanie naturalnej żywności i czytani e etykiet. Jeżeli poprzestaje się na tym etapie, nie możemy mówić o rozwoju choroby. Problem zaczyna się wtedy, gdy kontrolowanie tego, co ląduje na talerzu przybiera coraz ostrzejszy charakter, a eliminacja z jadłospisu niektórych produktów powoduje znaczne niedobory składników mineralnych i witamin. Efektem są bóle i zawroty głowy, nudności, ciągłe zmęczenie, anemia, osteoporoza. Zaburzona zostaje praca jelit i wzrasta podatność na infekcje. Dokładna liczba ortorektyków nie jest znana. Spowodowane jest to tym, że chorzy na ortoreksję rzadko zgłaszają się na leczenie lub leczą się w kierunku innych chorób.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF