Ortoreksja na tle innych zaburzeń odżywiania
Streszczenie
Ortoreksja (łac. orthorexia nervosa) to obsesja na punkcie zdrowego jedzenia, choroba o podłożu psychicznym, związaną z zaburzeniami przyjmowania pokarmu. Zwykle zaczyna się bardzo łagodnie i niewinnie — od poprawiania jakości posiłków. Na samym początku z diety eliminuje się potrawy powszechnie uznawane za niezdrowe (smażone mięso, tłuste sosy, słodycze), a wzbogaca się ją świeżymi jarzynami, owocami, niesłodzonymi sokami, gotowanymi rybami. Następny krok to kupowanie naturalnej żywności i czytani e etykiet. Jeżeli poprzestaje się na tym etapie, nie możemy mówić o rozwoju choroby. Problem zaczyna się wtedy, gdy kontrolowanie tego, co ląduje na talerzu przybiera coraz ostrzejszy charakter, a eliminacja z jadłospisu niektórych produktów powoduje znaczne niedobory składników mineralnych i witamin. Efektem są bóle i zawroty głowy, nudności, ciągłe zmęczenie, anemia, osteoporoza. Zaburzona zostaje praca jelit i wzrasta podatność na infekcje. Dokładna liczba ortorektyków nie jest znana. Spowodowane jest to tym, że chorzy na ortoreksję rzadko zgłaszają się na leczenie lub leczą się w kierunku innych chorób.
Słowa kluczowe: ortoreksjazaburzenia żywieniadiety