dostęp otwarty

Tom 7, Nr 6 (2013)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2014-02-03
Pobierz cytowanie

Ortoreksja na tle innych zaburzeń odżywiania

Emilia Kałędkiewicz, Anna Doboszyńska
Forum Medycyny Rodzinnej 2013;7(6):307-315.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 6 (2013)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2014-02-03

Streszczenie

Ortoreksja (łac. orthorexia nervosa) to obsesja na punkcie zdrowego jedzenia, choroba o podłożu psychicznym, związaną z zaburzeniami przyjmowania pokarmu. Zwykle zaczyna się bardzo łagodnie i niewinnie — od poprawiania jakości posiłków. Na samym początku z diety eliminuje się potrawy powszechnie uznawane za niezdrowe (smażone mięso, tłuste sosy, słodycze), a wzbogaca się ją świeżymi jarzynami, owocami, niesłodzonymi sokami, gotowanymi rybami. Następny krok to kupowanie naturalnej żywności i czytani e etykiet. Jeżeli poprzestaje się na tym etapie, nie możemy mówić o rozwoju choroby. Problem zaczyna się wtedy, gdy kontrolowanie tego, co ląduje na talerzu przybiera coraz ostrzejszy charakter, a eliminacja z jadłospisu niektórych produktów powoduje znaczne niedobory składników mineralnych i witamin. Efektem są bóle i zawroty głowy, nudności, ciągłe zmęczenie, anemia, osteoporoza. Zaburzona zostaje praca jelit i wzrasta podatność na infekcje. Dokładna liczba ortorektyków nie jest znana. Spowodowane jest to tym, że chorzy na ortoreksję rzadko zgłaszają się na leczenie lub leczą się w kierunku innych chorób.

Streszczenie

Ortoreksja (łac. orthorexia nervosa) to obsesja na punkcie zdrowego jedzenia, choroba o podłożu psychicznym, związaną z zaburzeniami przyjmowania pokarmu. Zwykle zaczyna się bardzo łagodnie i niewinnie — od poprawiania jakości posiłków. Na samym początku z diety eliminuje się potrawy powszechnie uznawane za niezdrowe (smażone mięso, tłuste sosy, słodycze), a wzbogaca się ją świeżymi jarzynami, owocami, niesłodzonymi sokami, gotowanymi rybami. Następny krok to kupowanie naturalnej żywności i czytani e etykiet. Jeżeli poprzestaje się na tym etapie, nie możemy mówić o rozwoju choroby. Problem zaczyna się wtedy, gdy kontrolowanie tego, co ląduje na talerzu przybiera coraz ostrzejszy charakter, a eliminacja z jadłospisu niektórych produktów powoduje znaczne niedobory składników mineralnych i witamin. Efektem są bóle i zawroty głowy, nudności, ciągłe zmęczenie, anemia, osteoporoza. Zaburzona zostaje praca jelit i wzrasta podatność na infekcje. Dokładna liczba ortorektyków nie jest znana. Spowodowane jest to tym, że chorzy na ortoreksję rzadko zgłaszają się na leczenie lub leczą się w kierunku innych chorób.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

ortoreksja, zaburzenia żywienia, diety

Informacje o artykule
Tytuł

Ortoreksja na tle innych zaburzeń odżywiania

Czasopismo

Forum Medycyny Rodzinnej

Numer

Tom 7, Nr 6 (2013)

Strony

307-315

Opublikowany online

2014-02-03

Wyświetlenia strony

3869

Wyświetlenia/pobrania artykułu

12195

Rekord bibliograficzny

Forum Medycyny Rodzinnej 2013;7(6):307-315.

Słowa kluczowe

ortoreksja
zaburzenia żywienia
diety

Autorzy

Emilia Kałędkiewicz
Anna Doboszyńska

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Medycyny Rodzinnej dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą czasopisma jest VM Media Group sp. z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl