Tom 5, Nr 3 (2011)
Wybrane problemy kliniczne
Opublikowany online: 2011-07-19
Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego u dorosłych
Forum Medycyny Rodzinnej 2011;5(3):239-246.
Streszczenie
Wielu pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) wiąże występowanie swoich dolegliwości
ze strony przewodu pokarmowego ze spożywaniem pokarmów. Nietolerancje
pokarmowe słabo wchłanialnych wodorowęglanów powodują objawy zbliżone do
tych, jakie zgłaszają pacjenci z IBS. W ostatnich latach zaczęło pojawiać się coraz więcej
doniesień na temat udziału nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów IBS.
Ukazały się również raporty wykazujące korzystne efekty stosowania restrykcyjnej diety
z ograniczeniem zdolnych do fermentacji, słabo wchłanialnych wodorowęglanów
u niektórych pacjentów z IBS, konieczne jest jednakże potwierdzenie tych rezultatów
w dalszych kontrolowanych badaniach. W pracy na podstawie systematycznego przeglądu
piśmiennictwa dokonano omówienia związku występujących w IBS objawów z nietolerancją
zdolnych do fermentacji, słabo wchłanialnych węglowodanów, takich jak: laktoza,
fruktoza, fruktany, sorbitol i inne alkohole cukrowe (poliole), określanych mianem
fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli (FODMAPs).
Forum Medycyny Rodzinnej 2011, tom 5, nr 3, 239–246
Forum Medycyny Rodzinnej 2011, tom 5, nr 3, 239–246
Słowa kluczowe: zespół jelita nadwrażliwegonietolerancja laktozynietolerancja fruktozy