English Polski
Tom 15, Nr 1 (2020)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2020-02-27

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2417
Wyświetlenia/pobrania artykułu 1387
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena poziomu wiedzy żywieniowej za pomocą kwestionariusza komPAN pacjentów po ostrym zespole wieńcowym hospitalizowanych na oddziale kardiologii inwazyjnej. Doniesienie wstępne

Joanna Bieniek-Walenda1, Anna Brończyk-Puzoń2, Paweł Jagielski3
Folia Cardiologica 2020;15(1):1-5.

Streszczenie

Wprowadzenie. Choroby układu sercowo-naczyniowego są największym zagrożeniem życia w Polsce, a tym samym stanowią najczęstszą przyczynę śmiertelności. Dlatego prewencja pierwotna i wtórna powinna uwzględniać modyfikację stylu życia, w tym prawidłowe odżywienie. Celem pracy było badanie poglądów i zwyczajów żywieniowych pod kątem oceny wiedzy żywieniowej chorych reprezentowanych przez pacjentów oddziału kardiologicznego po ostrym zespole wieńcowym (ACS; zawał serca bez uniesienia odcinka ST [NSTEMI] i zawał serca z uniesieniem odcinka ST [STEMI]) poddanych leczeniu inwazyjnemu.

Materiał i metody. Badaniem objęto 100 chorych, w tym 35 kobiet i 65 mężczyzn w wieku 53,43 ± 10,11 roku (średnia ± odchylenie standardowe [SD]) przyjętych na II Oddział Kardiologii w trybie pilnym z powodu ACS. W badaniu posłużono się częścią C kwestionariusza „Poglądy na temat żywności i żywienia” składającego się z 25 pytań służących ocenie wiedzy żywieniowej. Wszystkim stwierdzeniom przypisano 1 punkt za każdą poprawną odpowiedź (,,Prawda” lub ,,Fałsz”) i 0 punktów za odpowiedź błędną lub ,,Trudno powiedzieć”, a następnie zsumowano punkty.

Wyniki. W badanej grupie jedynie 20,8% (n = 21) osób stosowało zalecenia żywieniowe na polecenie lekarza. Wśród większości respondentów rozpoznano nadmierną masę ciała: otyłość u 35,4% (n = 35), nadwagę u 38,4% (n = 38) badanych osób. Samoocenę sposobu żywienia na poziomie dobrym deklarowało 71,3% osób (n = 72). Jednak wiedza żywieniowa na poziomie dobrym dotyczyła zaledwie 6,9% (n = 7) badanych.

Wnioski. Wiedzę pacjentów oceniona za pomocą kwestionariusza komPAN zaprezentowano na poziomie dostatecznym mimo wysokiej samooceny respondentów. Istnieje duża potrzeba prowadzenia regularnej edukacji żywieniowej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF (angielski) Pobierz plik PDF

Referencje

  1. http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/ludnosc/statystyka-zgonow-i-umieralnosci-z-powodu-chorob-ukladu-krazenia,22, 1. (10.12.2017).
  2. Thygesen K, Alpert JS, Jaffe AS, et al. Writing Group on the Joint ESC/ACCF/AHA/WHF Task Force for the Universal Definition of Myocardial Infarction, ESC Committee for Practice Guidelines (CPG). Third universal definition of myocardial infarction. Eur Heart J. 2012; 33(20): 2551–2567.
  3. World Health Organization. Waist circumference and waist-hip ratio. Report of a WHO Expert Consultation. , Geneva 2008.
  4. Saluk-Juszczak J. Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia. Postepy Hig Med Dosw. 2010; 64: 451–458.
  5. Stewart RAH, Wallentin L, Benatar J, et al. STABILITY Investigators. Dietary patterns and the risk of major adverse cardiovascular events in a global study of high-risk patients with stable coronary heart disease. Eur Heart J. 2016; 37(25): 1993–2001.
  6. Schuler G, Hambrecht R, Schlierf G, et al. Regular physical exercise and low-fat diet. Effects on progression of coronary artery disease. Circulation. 1992; 86(1): 1–11.
  7. Cybulska B, Kłosiewicz-Latoszek L, Szostak WB, et al. Prewencja chorób sercowo-naczyniowych — postępy 2015. Med Prakt. 2016; 304: 23–32.
  8. Piejko L, Nowak Z, Nawrat-Szołtysik A, et al. Wybrane zachowania zdrowotne a jakość diety pacjentów z rozpoznaną chorobą niedokrwienną serca i po przebytym zawale serca. Rozprawy Naukowe Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. 2017; 59: 30–37.
  9. Łuczak M, Posłuszna-Owcarz M. Rehabilitacja kardiologiczna czynnikiem poprawy jakości życia chorych po przebytym zawale mięśnia sercowego. Innowacje w Pielęgniarstwie. 2016; 1(4): 16–25.
  10. Kobuszewska L, Sokołowska B, Kobus G, et al. Poziom wiedzy pacjentów kierowanych na koronarografię na temat prewencji wtórnej choroby wieńcowej. Probl Hig Epidemiol. 2014; 95: 165–169.
  11. Waśkiewicz A, Piotrowski W, Sygnowska E, et al. Quality of Nutrition and Health Knowledge in Subjects With Diagnosed Cardio-Vascular Diseases in the Polish population — National Multicentre Health Survey (WOBASZ). Kardiol Pol. 2008; 66(5): 507–513.