dostęp otwarty

Tom 10, Nr 2 (2015)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2015-05-22
Pobierz cytowanie

Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego

Damian Parol, Artur Mamcarz
DOI: 10.5603/FC.2015.0019
·
Folia Cardiologica 2015;10(2):92-99.

dostęp otwarty

Tom 10, Nr 2 (2015)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2015-05-22

Streszczenie

Rozwiązanie rosnącego problemu chorób układu sercowo-naczyniowych jest jednym z głównych zadań współczesnej nauki o żywieniu człowieka. Związek między chorobami układu krążenia a sposobem odżywiania gruntownie przebadano. Szkodliwy wpływ przypisuje się diecie bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, a także cholesterolowi i zbyt dużej podaży soli kuchennej oraz sacharozy. Dane epidemiologiczne sugerują, że weganie i wegetarianie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego niż osoby na diecie dopuszczającej produkty odzwierzęce. Również dane eksperymentalne wskazują efekt terapeutyczny diet roślinnych. Problem ma kompleksową strukturę — wiele czynników oraz produktów żywieniowych może wpływać na rozwój choroby. Jednocześnie, obok pozytywnych aspektów diet roślinnych, mogą się one wiązać ze zwiększeniem narażenia na niektóre czynniki ryzyka, takie jak na przykład hiperhomocysteinemia wywołana niedoborem kobalaminy (witaminy B12) czy zły stan odżywienia długołańcuchowymi, wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 3.

Streszczenie

Rozwiązanie rosnącego problemu chorób układu sercowo-naczyniowych jest jednym z głównych zadań współczesnej nauki o żywieniu człowieka. Związek między chorobami układu krążenia a sposobem odżywiania gruntownie przebadano. Szkodliwy wpływ przypisuje się diecie bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, a także cholesterolowi i zbyt dużej podaży soli kuchennej oraz sacharozy. Dane epidemiologiczne sugerują, że weganie i wegetarianie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego niż osoby na diecie dopuszczającej produkty odzwierzęce. Również dane eksperymentalne wskazują efekt terapeutyczny diet roślinnych. Problem ma kompleksową strukturę — wiele czynników oraz produktów żywieniowych może wpływać na rozwój choroby. Jednocześnie, obok pozytywnych aspektów diet roślinnych, mogą się one wiązać ze zwiększeniem narażenia na niektóre czynniki ryzyka, takie jak na przykład hiperhomocysteinemia wywołana niedoborem kobalaminy (witaminy B12) czy zły stan odżywienia długołańcuchowymi, wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 3.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

wegetarianizm, weganizm, diety roślinne, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, cholesterol

Informacje o artykule
Tytuł

Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego

Czasopismo

Folia Cardiologica

Numer

Tom 10, Nr 2 (2015)

Strony

92-99

Data publikacji on-line

2015-05-22

DOI

10.5603/FC.2015.0019

Rekord bibliograficzny

Folia Cardiologica 2015;10(2):92-99.

Słowa kluczowe

wegetarianizm
weganizm
diety roślinne
miażdżyca
choroby układu sercowo-naczyniowego
cholesterol

Autorzy

Damian Parol
Artur Mamcarz

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Folia Cardiologica dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl