Miejsce wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów w prewencji pierwotnej schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Czy i kiedy stanowi alternatywę dla kwasu acetylosalicylowego? Stanowisko grupy ekspertów
Streszczenie
Zastosowanie kwasu acetylosalicylowego (ASA) w prewencji pierwotnej schorzeń układu sercowo-naczyniowego (CVD) poddano w wątpliwość z powodu niezadawalającego stosunku korzyści do ryzyka takiego działania. Zastosowanie ASA w tym wskazaniu jest przedmiotem toczących się debat. Doniesienia z piśmiennictwa wskazują na silne antyagregacyjne właściwości wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów (STE). Ekstrakt ten, pełniąc rolę żywności funkcjonalnej bądź suplementu diety, mógłby dzięki swoim właściwościom antyagregacyjnym i przeciwzakrzepowym stać się pomocny w prewencji pierwotnej zdarzeń sercowo-naczyniowych (CV). Zanim zostaną zakończone i opublikowane badania służące ustaleniu ostatecznego miejsca ASA w zapobieganiu incydentom CV, zaprezentowano dokument będący stanowiskiem grupy ekspertów, w którym podsumowano możliwe zastosowanie STE w prewencji pierwotnej CVD w wybranych populacjach osób dorosłych.
Słowa kluczowe: wystandaryzowany ekstrakt z pomidorówprewencja sercowo-naczyniowa