Działanie prebiotyczne inuliny w otyłości i cukrzycy
Zygmunt Zdrojewicz, Jan Rychter, Ewelina Hermyt, Piotr Biega
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(4):166-174.
dostęp płatny
Tom 9, Nr 4 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-12-31
Streszczenie
Inulina to polisacharyd zbudowany ze zmiennej liczby podjednostek (2–60) beta-D-fruktozy, połączonych wiązaniami beta-2-1-glikozydowymi. Naturalnie występuje w cykorii, karczochach, czosnku, porze, cebuli i bananach. Od wielu lat pozostaje w centrum zainteresowania badaczy ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jest prebiotykiem, ponieważ wybiórczo stymuluje do wzrostu dobroczynne bakterie Bifidobacterium, co pośrednio powoduje ograniczenie liczby bakterii patogennych. Jednak, ze względu na rozpowszechnienie cukrzycy, otyłości i związanych z nimi chorób układu krążenia, najbardziej interesujące są doniesienia z piśmiennictwa wskazujące, że inulina obniża stężenia triglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi, a także wpływa na zmniejszenie masy ciała. W ostatnich badaniach naukowych nad otyłością i cukrzycą dowiedziono, że dużą rolę w patogenezie tych chorób odgrywają bakterie bytujące w ludzkim układzie pokarmowym. Inulina, przywracając odpowiednią równowagę w składzie mikroflory bakteryjnej, może przynajmniej częściowo umożliwić zapobieganie lub leczenie chorób metabolicznych. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnych poglądów na temat wpływu inuliny na zdrowie człowieka, ze szczególnym naciskiem na jej znaczenie w otyłości i cukrzycy.
Streszczenie
Inulina to polisacharyd zbudowany ze zmiennej liczby podjednostek (2–60) beta-D-fruktozy, połączonych wiązaniami beta-2-1-glikozydowymi. Naturalnie występuje w cykorii, karczochach, czosnku, porze, cebuli i bananach. Od wielu lat pozostaje w centrum zainteresowania badaczy ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jest prebiotykiem, ponieważ wybiórczo stymuluje do wzrostu dobroczynne bakterie Bifidobacterium, co pośrednio powoduje ograniczenie liczby bakterii patogennych. Jednak, ze względu na rozpowszechnienie cukrzycy, otyłości i związanych z nimi chorób układu krążenia, najbardziej interesujące są doniesienia z piśmiennictwa wskazujące, że inulina obniża stężenia triglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi, a także wpływa na zmniejszenie masy ciała. W ostatnich badaniach naukowych nad otyłością i cukrzycą dowiedziono, że dużą rolę w patogenezie tych chorób odgrywają bakterie bytujące w ludzkim układzie pokarmowym. Inulina, przywracając odpowiednią równowagę w składzie mikroflory bakteryjnej, może przynajmniej częściowo umożliwić zapobieganie lub leczenie chorób metabolicznych. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnych poglądów na temat wpływu inuliny na zdrowie człowieka, ze szczególnym naciskiem na jej znaczenie w otyłości i cukrzycy.