Na skróty

Tom 9, Nr 4 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-12-31
Pobierz cytowanie

Działanie prebiotyczne inuliny w otyłości i cukrzycy

Zygmunt Zdrojewicz, Jan Rychter, Ewelina Hermyt, Piotr Biega
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(4):166-174.

dostęp płatny

Tom 9, Nr 4 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-12-31

Streszczenie

Inulina to polisacharyd zbudowany ze zmiennej liczby podjednostek (2–60) beta-D-fruktozy, połączonych wiązaniami beta-2-1-glikozydowymi. Naturalnie występuje w cykorii, karczochach, czosnku, porze, cebuli i bananach. Od wielu lat pozostaje w centrum zainteresowania badaczy ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jest prebiotykiem, ponieważ wybiórczo stymuluje do wzrostu dobroczynne bakterie Bifidobacterium, co pośrednio powoduje ograniczenie liczby bakterii patogennych. Jednak, ze względu na rozpowszechnienie cukrzycy, otyłości i związanych z nimi chorób układu krążenia, najbardziej interesujące są doniesienia z piśmiennictwa wskazujące, że inulina obniża stężenia triglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi, a także wpływa na zmniejszenie masy ciała. W ostatnich badaniach naukowych nad otyłością i cukrzycą dowiedziono, że dużą rolę w patogenezie tych chorób odgrywają bakterie bytujące w ludzkim układzie pokarmowym. Inulina, przywracając odpowiednią równowagę w składzie mikroflory bakteryjnej, może przynajmniej częściowo umożliwić zapobieganie lub leczenie chorób metabolicznych. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnych poglądów na temat wpływu inuliny na zdrowie człowieka, ze szczególnym naciskiem na jej znaczenie w otyłości i cukrzycy.

Streszczenie

Inulina to polisacharyd zbudowany ze zmiennej liczby podjednostek (2–60) beta-D-fruktozy, połączonych wiązaniami beta-2-1-glikozydowymi. Naturalnie występuje w cykorii, karczochach, czosnku, porze, cebuli i bananach. Od wielu lat pozostaje w centrum zainteresowania badaczy ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jest prebiotykiem, ponieważ wybiórczo stymuluje do wzrostu dobroczynne bakterie Bifidobacterium, co pośrednio powoduje ograniczenie liczby bakterii patogennych. Jednak, ze względu na rozpowszechnienie cukrzycy, otyłości i związanych z nimi chorób układu krążenia, najbardziej interesujące są doniesienia z piśmiennictwa wskazujące, że inulina obniża stężenia triglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi, a także wpływa na zmniejszenie masy ciała. W ostatnich badaniach naukowych nad otyłością i cukrzycą dowiedziono, że dużą rolę w patogenezie tych chorób odgrywają bakterie bytujące w ludzkim układzie pokarmowym. Inulina, przywracając odpowiednią równowagę w składzie mikroflory bakteryjnej, może przynajmniej częściowo umożliwić zapobieganie lub leczenie chorób metabolicznych. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnych poglądów na temat wpływu inuliny na zdrowie człowieka, ze szczególnym naciskiem na jej znaczenie w otyłości i cukrzycy.

Pełny tekst:

Zakup prenumeraty
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

inulina, bakteria, otyłość, cukrzyca

Informacje o artykule
Tytuł

Działanie prebiotyczne inuliny w otyłości i cukrzycy

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 9, Nr 4 (2013)

Strony

166-174

Opublikowany online

2013-12-31

Wyświetlenia strony

9623

Wyświetlenia/pobrania artykułu

23

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(4):166-174.

Słowa kluczowe

inulina
bakteria
otyłość
cukrzyca

Autorzy

Zygmunt Zdrojewicz
Jan Rychter
Ewelina Hermyt
Piotr Biega

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl