Dietetyczne czynniki wspierania płodności u kobiet
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(2):54-59.
dostęp płatny
Tom 9, Nr 2 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-08-30
Streszczenie
Zaburzenia płodności występują stale lub okresowo u co 6. małżeństwa na świecie, w Polsce ten problem dotyczy około 9 mln kobiet. Jednym z powodów problemów z zajściem w ciążę jest niewłaściwa dieta, w której wyróżnia się ujemny lub dodatni bilans energetyczny, niewłaściwe proporcje makroskładników diety, wysoki ładunek glikemiczny racji pokarmowej oraz zbyt niskie spożycie witamin i składników mineralnych, szczególnie o działaniu przeciwutleniającym. Europejskie Towarzystwo Rozrodu Człowieka i Embriologii (ESHRE) w pierwszej kolejności zaleca edukację kobiet ze zbyt niskim lub za wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) w zakresie właściwych nawyków żywieniowych i prawidłowo zbilansowanej diety. Celem niniejszej pracy był przegląd literatury dotyczącej dietetycznych czynników wspierania płodności u kobiet. Na podstawie zebranego i przeanalizowanego piśmiennictwa przedstawiono zalecenia dotyczące dobrych źródeł składników pokarmowych, które powinny być uwzględniane w komponowaniu codziennej diety przez kobiety starające się o potomstwo.
Streszczenie
Zaburzenia płodności występują stale lub okresowo u co 6. małżeństwa na świecie, w Polsce ten problem dotyczy około 9 mln kobiet. Jednym z powodów problemów z zajściem w ciążę jest niewłaściwa dieta, w której wyróżnia się ujemny lub dodatni bilans energetyczny, niewłaściwe proporcje makroskładników diety, wysoki ładunek glikemiczny racji pokarmowej oraz zbyt niskie spożycie witamin i składników mineralnych, szczególnie o działaniu przeciwutleniającym. Europejskie Towarzystwo Rozrodu Człowieka i Embriologii (ESHRE) w pierwszej kolejności zaleca edukację kobiet ze zbyt niskim lub za wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) w zakresie właściwych nawyków żywieniowych i prawidłowo zbilansowanej diety. Celem niniejszej pracy był przegląd literatury dotyczącej dietetycznych czynników wspierania płodności u kobiet. Na podstawie zebranego i przeanalizowanego piśmiennictwa przedstawiono zalecenia dotyczące dobrych źródeł składników pokarmowych, które powinny być uwzględniane w komponowaniu codziennej diety przez kobiety starające się o potomstwo.