Na skróty

Tom 9, Nr 2 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-08-30
Pobierz cytowanie

Dietetyczne czynniki wspierania płodności u kobiet

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(2):54-59.

dostęp płatny

Tom 9, Nr 2 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-08-30

Streszczenie

Zaburzenia płodności występują stale lub okresowo u co 6. małżeństwa na świecie, w Polsce ten problem dotyczy około 9 mln kobiet. Jednym z powodów problemów z zajściem w ciążę jest niewłaściwa dieta, w której wyróżnia się ujemny lub dodatni bilans energetyczny, niewłaściwe proporcje makroskładników diety, wysoki ładunek glikemiczny racji pokarmowej oraz zbyt niskie spożycie witamin i składników mineralnych, szczególnie o działaniu przeciwutleniającym. Europejskie Towarzystwo Rozrodu Człowieka i Embriologii (ESHRE) w pierwszej kolejności zaleca edukację kobiet ze zbyt niskim lub za wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) w zakresie właściwych nawyków żywieniowych i prawidłowo zbilansowanej diety. Celem niniejszej pracy był przegląd literatury dotyczącej dietetycznych czynników wspierania płodności u kobiet. Na podstawie zebranego i przeanalizowanego piśmiennictwa przedstawiono zalecenia dotyczące dobrych źródeł składników pokarmowych, które powinny być uwzględniane w komponowaniu codziennej diety przez kobiety starające się o potomstwo.

Streszczenie

Zaburzenia płodności występują stale lub okresowo u co 6. małżeństwa na świecie, w Polsce ten problem dotyczy około 9 mln kobiet. Jednym z powodów problemów z zajściem w ciążę jest niewłaściwa dieta, w której wyróżnia się ujemny lub dodatni bilans energetyczny, niewłaściwe proporcje makroskładników diety, wysoki ładunek glikemiczny racji pokarmowej oraz zbyt niskie spożycie witamin i składników mineralnych, szczególnie o działaniu przeciwutleniającym. Europejskie Towarzystwo Rozrodu Człowieka i Embriologii (ESHRE) w pierwszej kolejności zaleca edukację kobiet ze zbyt niskim lub za wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) w zakresie właściwych nawyków żywieniowych i prawidłowo zbilansowanej diety. Celem niniejszej pracy był przegląd literatury dotyczącej dietetycznych czynników wspierania płodności u kobiet. Na podstawie zebranego i przeanalizowanego piśmiennictwa przedstawiono zalecenia dotyczące dobrych źródeł składników pokarmowych, które powinny być uwzględniane w komponowaniu codziennej diety przez kobiety starające się o potomstwo.

Pełny tekst:

Zakup prenumeraty
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

płodność, kobieta, składniki pokarmowe

Informacje o artykule
Tytuł

Dietetyczne czynniki wspierania płodności u kobiet

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 9, Nr 2 (2013)

Strony

54-59

Opublikowany online

2013-08-30

Wyświetlenia strony

2434

Wyświetlenia/pobrania artykułu

41

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(2):54-59.

Słowa kluczowe

płodność
kobieta
składniki pokarmowe

Autorzy

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Anna Jeznach-Steinhagen

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl