Postępowanie dietetyczne jako element leczenia zaburzeń płodności u mężczyzn z obniżoną jakością nasienia
Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2013;9(1):14-19.
dostęp płatny
Tom 9, Nr 1 (2013)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2013-05-13
Streszczenie
Problem otyłości jest coraz powszechniejszy i skutkuje nie tylkozwiększonym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych i metabolicznych,ale również negatywnie wpływa na zaburzenia płodnościzarówno kobiet, jak i mężczyzn. Szacuje się, że męski czynnikniepłodności dotyczy 13–45% par. Nadmierna masa ciała wpływana obniżenie płodności mężczyzn w kilku mechanizmach — endokrynologicznym,genetycznym i termicznym oraz poprzez wpływna zaburzenia seksualne. Zaburzenia płodności u mężczyzn mogąbyć niekiedy związane ze zmniejszoną ilością i jakością nasieniai/lub obniżonym stężeniem testosteronu. Czynniki, które mogą wpływać na płodność i posiadanie potomstwa,to między innymi: masa ciała, sposób żywienia, ilośćprzyjmowanych witamin, spożycie alkoholu, spożycie kofeiny,palenie tytoniu, przyjmowanie innych substancji aktywnych, zanieczyszczenieśrodowiska, infekcje, stany chorobowe, przyjmowaneleki i historia zdrowotna rodziny. Odpowiednio zbilansowana dieta,połączona w niektórych przypadkach z suplementacją wybranychskładników odżywczych, może mieć znaczenie wspomagającew poprawie płodności.Celem pracy był przegląd aktualnego piśmiennictwa dotyczącegodietetycznego wspierania płodności męskiej oraz prewencjizaburzeń zdrowia reprodukcyjnego. Efektem analizy dostępnegopiśmiennictwa było sformułowanie zaleceń dietetycznych dlapacjentów w okresie reprodukcyjnym uwzględniających redukcjęmasy ciała, aktywność fizyczną oraz zwiększenie spożyciaproduktów spożywczych będących dobrym źródłem składnikówo działaniu poprawiającym jakość i ilość nasienia.
Streszczenie
Problem otyłości jest coraz powszechniejszy i skutkuje nie tylkozwiększonym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych i metabolicznych,ale również negatywnie wpływa na zaburzenia płodnościzarówno kobiet, jak i mężczyzn. Szacuje się, że męski czynnikniepłodności dotyczy 13–45% par. Nadmierna masa ciała wpływana obniżenie płodności mężczyzn w kilku mechanizmach — endokrynologicznym,genetycznym i termicznym oraz poprzez wpływna zaburzenia seksualne. Zaburzenia płodności u mężczyzn mogąbyć niekiedy związane ze zmniejszoną ilością i jakością nasieniai/lub obniżonym stężeniem testosteronu. Czynniki, które mogą wpływać na płodność i posiadanie potomstwa,to między innymi: masa ciała, sposób żywienia, ilośćprzyjmowanych witamin, spożycie alkoholu, spożycie kofeiny,palenie tytoniu, przyjmowanie innych substancji aktywnych, zanieczyszczenieśrodowiska, infekcje, stany chorobowe, przyjmowaneleki i historia zdrowotna rodziny. Odpowiednio zbilansowana dieta,połączona w niektórych przypadkach z suplementacją wybranychskładników odżywczych, może mieć znaczenie wspomagającew poprawie płodności.Celem pracy był przegląd aktualnego piśmiennictwa dotyczącegodietetycznego wspierania płodności męskiej oraz prewencjizaburzeń zdrowia reprodukcyjnego. Efektem analizy dostępnegopiśmiennictwa było sformułowanie zaleceń dietetycznych dlapacjentów w okresie reprodukcyjnym uwzględniających redukcjęmasy ciała, aktywność fizyczną oraz zwiększenie spożyciaproduktów spożywczych będących dobrym źródłem składnikówo działaniu poprawiającym jakość i ilość nasienia.