dostęp otwarty
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca
dostęp otwarty
Streszczenie
Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60. charakteryzuje się dużą zawartością warzyw, owoców, produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, spożywaniem oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu, średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb, przy małym spożyciu mięsa i średnim spożyciem wina do posiłków. Po małych zmianach dostosowujących ją do lokalnych zwyczajów żywieniowych dieta śródziemnomorska może być łatwo stosowana także w krajach Europy północnej.
Streszczenie
Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60. charakteryzuje się dużą zawartością warzyw, owoców, produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, spożywaniem oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu, średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb, przy małym spożyciu mięsa i średnim spożyciem wina do posiłków. Po małych zmianach dostosowujących ją do lokalnych zwyczajów żywieniowych dieta śródziemnomorska może być łatwo stosowana także w krajach Europy północnej.
Słowa kluczowe
dieta śródziemnomorska; profilaktyka pierwotna choroby niedokrwiennej serca
![](https://journals.viamedica.pl/lib/pkp/templates/images/ICO/ArrowDown.png)
![](https://journals.viamedica.pl/lib/pkp/templates/images/ICO/ArrowUP.png)
Tytuł
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
30-39
Opublikowany online
2005-09-26
Wyświetlenia strony
8109
Wyświetlenia/pobrania artykułu
28396
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2005;1(3):30-39.
Słowa kluczowe
dieta śródziemnomorska
profilaktyka pierwotna choroby niedokrwiennej serca
Autorzy
Aleksandra Cichocka