Na skróty

dostęp otwarty

Tom 1, Nr 3 (2005)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2005-09-26
Pobierz cytowanie

Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca

Aleksandra Cichocka
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2005;1(3):30-39.

dostęp otwarty

Tom 1, Nr 3 (2005)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2005-09-26

Streszczenie

W Badaniu Siedmiu Krajów (Seven Countries Study) (1958-1964), obejmującym Japonię, Grecję, byłą Jugosławię, Włochy, Holandię, Stany Zjednoczone i Finlandię, wykazano dużą zależność umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca od sposobu żywienia. Stwierdzono dodatnią korelację między spożyciem masła, ciast, mięsa, mleka, margaryn (twardych) łącznie ze smalcem i cukru a umieralnością. Ujemna korelacja dotyczyła natomiast spożycia nasion roślin strączkowych, ryb i warzyw.
Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60. charakteryzuje się dużą zawartością warzyw, owoców, produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, spożywaniem oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu, średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb, przy małym spożyciu mięsa i średnim spożyciem wina do posiłków. Po małych zmianach dostosowujących ją do lokalnych zwyczajów żywieniowych dieta śródziemnomorska może być łatwo stosowana także w krajach Europy północnej.

Streszczenie

W Badaniu Siedmiu Krajów (Seven Countries Study) (1958-1964), obejmującym Japonię, Grecję, byłą Jugosławię, Włochy, Holandię, Stany Zjednoczone i Finlandię, wykazano dużą zależność umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca od sposobu żywienia. Stwierdzono dodatnią korelację między spożyciem masła, ciast, mięsa, mleka, margaryn (twardych) łącznie ze smalcem i cukru a umieralnością. Ujemna korelacja dotyczyła natomiast spożycia nasion roślin strączkowych, ryb i warzyw.
Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60. charakteryzuje się dużą zawartością warzyw, owoców, produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, spożywaniem oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu, średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb, przy małym spożyciu mięsa i średnim spożyciem wina do posiłków. Po małych zmianach dostosowujących ją do lokalnych zwyczajów żywieniowych dieta śródziemnomorska może być łatwo stosowana także w krajach Europy północnej.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

dieta śródziemnomorska; profilaktyka pierwotna choroby niedokrwiennej serca

Informacje o artykule
Tytuł

Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 1, Nr 3 (2005)

Strony

30-39

Opublikowany online

2005-09-26

Wyświetlenia strony

8229

Wyświetlenia/pobrania artykułu

28709

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2005;1(3):30-39.

Słowa kluczowe

dieta śródziemnomorska
profilaktyka pierwotna choroby niedokrwiennej serca

Autorzy

Aleksandra Cichocka

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl