dostęp otwarty
Grelina i jej związek z insulinemią w trakcie doustnego testu obciążenia glukozą u osób zdrowych
dostęp otwarty
Streszczenie
WSTĘP. Grelina jest nowoodkrytym białkiem produkowanym w żołądku, regulującym szeroko pojętą równowagę energetyczną oraz wiele innych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jej wpływ na łaknienie jest wywierany prawdopodobnie w sposób pośredni, poprzez interakcje greliny z okołoposiłkową glikemią i insulinemią. Celem pracy była ocena stężenia greliny całkowitej oraz poszukiwanie związku między insulinemią a grelinemią w odpowiedzi na doustne podanie glukozy u osób zdrowych.
MATERIAŁ I METODY. W badaniu udział wzięło 25 zdrowych ochotników (16 K/9 M), w średnim wieku 40,9 ± 14,3 roku. Wykonano u nich doustny test obciążenia glukozą, podczas którego w 0., 60. i 120. minucie pobierano krew w celu oznaczenia glikemii, grelinemii oraz insulinemii. Stężenia greliny w osoczu krwi żylnej oznaczono metodą radioimmunologiczną, podobnie jak stężenia insuliny.
WYNIKI. Stężenie greliny obniżyło się po 60 minutach o 23,1%, istotnie różniąc się od stężenia wyjściowego. Całkowite obniżenie grelinemii wyniosło 29,4%. Nie stwierdzono korelacji między glikemią a stężeniem greliny. Wykazano istnienie kilku istotnych korelacji między insulinemią a grelinemią w poszczególnych etapach OGTT.
WNIOSEK. O obniżeniu stężenia greliny po podaniu glukozy oraz - prawdopodobnie - poposiłkowo u osób zdrowych najprawdopodobniej decyduje insulinemia.
Streszczenie
WSTĘP. Grelina jest nowoodkrytym białkiem produkowanym w żołądku, regulującym szeroko pojętą równowagę energetyczną oraz wiele innych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jej wpływ na łaknienie jest wywierany prawdopodobnie w sposób pośredni, poprzez interakcje greliny z okołoposiłkową glikemią i insulinemią. Celem pracy była ocena stężenia greliny całkowitej oraz poszukiwanie związku między insulinemią a grelinemią w odpowiedzi na doustne podanie glukozy u osób zdrowych.
MATERIAŁ I METODY. W badaniu udział wzięło 25 zdrowych ochotników (16 K/9 M), w średnim wieku 40,9 ± 14,3 roku. Wykonano u nich doustny test obciążenia glukozą, podczas którego w 0., 60. i 120. minucie pobierano krew w celu oznaczenia glikemii, grelinemii oraz insulinemii. Stężenia greliny w osoczu krwi żylnej oznaczono metodą radioimmunologiczną, podobnie jak stężenia insuliny.
WYNIKI. Stężenie greliny obniżyło się po 60 minutach o 23,1%, istotnie różniąc się od stężenia wyjściowego. Całkowite obniżenie grelinemii wyniosło 29,4%. Nie stwierdzono korelacji między glikemią a stężeniem greliny. Wykazano istnienie kilku istotnych korelacji między insulinemią a grelinemią w poszczególnych etapach OGTT.
WNIOSEK. O obniżeniu stężenia greliny po podaniu glukozy oraz - prawdopodobnie - poposiłkowo u osób zdrowych najprawdopodobniej decyduje insulinemia.
Słowa kluczowe
grelina; insulina
Tytuł
Grelina i jej związek z insulinemią w trakcie doustnego testu obciążenia glukozą u osób zdrowych
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
9-14
Opublikowany online
2007-02-05
Wyświetlenia strony
782
Wyświetlenia/pobrania artykułu
2128
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2007;3(1):9-14.
Słowa kluczowe
grelina
insulina
Autorzy
Joanna Dytfeld
Magdalena Kujawska-Łuczak
Paweł Bogdański
Danuta Pupek-Musialik