Na skróty

dostęp otwarty

Tom 3, Nr 1 (2007)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2007-02-05
Pobierz cytowanie

Grelina i jej związek z insulinemią w trakcie doustnego testu obciążenia glukozą u osób zdrowych

Joanna Dytfeld, Magdalena Kujawska-Łuczak, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2007;3(1):9-14.

dostęp otwarty

Tom 3, Nr 1 (2007)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2007-02-05

Streszczenie


WSTĘP. Grelina jest nowoodkrytym białkiem produkowanym w żołądku, regulującym szeroko pojętą równowagę energetyczną oraz wiele innych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jej wpływ na łaknienie jest wywierany prawdopodobnie w sposób pośredni, poprzez interakcje greliny z okołoposiłkową glikemią i insulinemią. Celem pracy była ocena stężenia greliny całkowitej oraz poszukiwanie związku między insulinemią a grelinemią w odpowiedzi na doustne podanie glukozy u osób zdrowych.
MATERIAŁ I METODY. W badaniu udział wzięło 25 zdrowych ochotników (16 K/9 M), w średnim wieku 40,9 ± 14,3 roku. Wykonano u nich doustny test obciążenia glukozą, podczas którego w 0., 60. i 120. minucie pobierano krew w celu oznaczenia glikemii, grelinemii oraz insulinemii. Stężenia greliny w osoczu krwi żylnej oznaczono metodą radioimmunologiczną, podobnie jak stężenia insuliny.
WYNIKI. Stężenie greliny obniżyło się po 60 minutach o 23,1%, istotnie różniąc się od stężenia wyjściowego. Całkowite obniżenie grelinemii wyniosło 29,4%. Nie stwierdzono korelacji między glikemią a stężeniem greliny. Wykazano istnienie kilku istotnych korelacji między insulinemią a grelinemią w poszczególnych etapach OGTT.
WNIOSEK. O obniżeniu stężenia greliny po podaniu glukozy oraz - prawdopodobnie - poposiłkowo u osób zdrowych najprawdopodobniej decyduje insulinemia.

Streszczenie


WSTĘP. Grelina jest nowoodkrytym białkiem produkowanym w żołądku, regulującym szeroko pojętą równowagę energetyczną oraz wiele innych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jej wpływ na łaknienie jest wywierany prawdopodobnie w sposób pośredni, poprzez interakcje greliny z okołoposiłkową glikemią i insulinemią. Celem pracy była ocena stężenia greliny całkowitej oraz poszukiwanie związku między insulinemią a grelinemią w odpowiedzi na doustne podanie glukozy u osób zdrowych.
MATERIAŁ I METODY. W badaniu udział wzięło 25 zdrowych ochotników (16 K/9 M), w średnim wieku 40,9 ± 14,3 roku. Wykonano u nich doustny test obciążenia glukozą, podczas którego w 0., 60. i 120. minucie pobierano krew w celu oznaczenia glikemii, grelinemii oraz insulinemii. Stężenia greliny w osoczu krwi żylnej oznaczono metodą radioimmunologiczną, podobnie jak stężenia insuliny.
WYNIKI. Stężenie greliny obniżyło się po 60 minutach o 23,1%, istotnie różniąc się od stężenia wyjściowego. Całkowite obniżenie grelinemii wyniosło 29,4%. Nie stwierdzono korelacji między glikemią a stężeniem greliny. Wykazano istnienie kilku istotnych korelacji między insulinemią a grelinemią w poszczególnych etapach OGTT.
WNIOSEK. O obniżeniu stężenia greliny po podaniu glukozy oraz - prawdopodobnie - poposiłkowo u osób zdrowych najprawdopodobniej decyduje insulinemia.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

grelina; insulina

Informacje o artykule
Tytuł

Grelina i jej związek z insulinemią w trakcie doustnego testu obciążenia glukozą u osób zdrowych

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 3, Nr 1 (2007)

Strony

9-14

Opublikowany online

2007-02-05

Wyświetlenia strony

782

Wyświetlenia/pobrania artykułu

2128

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2007;3(1):9-14.

Słowa kluczowe

grelina
insulina

Autorzy

Joanna Dytfeld
Magdalena Kujawska-Łuczak
Paweł Bogdański
Danuta Pupek-Musialik

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl