Na skróty

dostęp otwarty

Tom 4, Nr 3 (2008)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2008-07-10
Pobierz cytowanie

Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia

Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Krzysztof Michalski, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2008;4(3):101-105.

dostęp otwarty

Tom 4, Nr 3 (2008)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2008-07-10

Streszczenie

WSTĘP. Nieprawidłowy sposób żywienia oraz zaburzenia poziomów wskaźników biochemicznych (m.in. cholesterolu i triglicerydów) w surowicy krwi mają związek z występowaniem nadciśnienia tętniczego. Celem pracy była ocena wskaźników gospodarki lipidowej, stężenia glukozy oraz stężenia sodu i potasu we krwi chorych na pierwotne nadciśnienie tętnicze w aspekcie ich sposobu żywienia.
MATERIAŁ I METODY. W badaniu wzięło udział 33 pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w wieku 18-60 lat. W surowicy krwi osób badanych oznaczono wskaźniki gospodarki lipidowej, stężenie glukozy oraz stężenie sodu i potasu. Ocenę żywienia przeprowadzono za pomocą wywiadu 24-godzinnego.
WYNIKI. U pacjentów stwierdzono podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów i glukozy w surowicy krwi. Ponadto zaobserwowano istotnie niższe stężenie cholesterolu frakcji HDL w surowicy krwi u mężczyzn, w porównaniu z kobietami. W zakresie sposobu żywienia stwierdzono zbyt niską podaż energii, niskie spożycie błonnika pokarmowego i potasu oraz nadmierne spożycie sodu.
WNIOSKI. U wysokiego odsetka pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym obserwuje się niekorzystny profil lipidowy oraz wysokie stężenie glukozy we krwi współwystępujące z nieprawidłowym sposobem żywienia. Nie wykazano istotnych korelacji między występującymi zaburzeniami gospodarki lipidowej i stężenia glukozy we krwi badanej grupy osób a podażą analizowanych składników odżywczych w diecie.

Streszczenie

WSTĘP. Nieprawidłowy sposób żywienia oraz zaburzenia poziomów wskaźników biochemicznych (m.in. cholesterolu i triglicerydów) w surowicy krwi mają związek z występowaniem nadciśnienia tętniczego. Celem pracy była ocena wskaźników gospodarki lipidowej, stężenia glukozy oraz stężenia sodu i potasu we krwi chorych na pierwotne nadciśnienie tętnicze w aspekcie ich sposobu żywienia.
MATERIAŁ I METODY. W badaniu wzięło udział 33 pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w wieku 18-60 lat. W surowicy krwi osób badanych oznaczono wskaźniki gospodarki lipidowej, stężenie glukozy oraz stężenie sodu i potasu. Ocenę żywienia przeprowadzono za pomocą wywiadu 24-godzinnego.
WYNIKI. U pacjentów stwierdzono podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów i glukozy w surowicy krwi. Ponadto zaobserwowano istotnie niższe stężenie cholesterolu frakcji HDL w surowicy krwi u mężczyzn, w porównaniu z kobietami. W zakresie sposobu żywienia stwierdzono zbyt niską podaż energii, niskie spożycie błonnika pokarmowego i potasu oraz nadmierne spożycie sodu.
WNIOSKI. U wysokiego odsetka pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym obserwuje się niekorzystny profil lipidowy oraz wysokie stężenie glukozy we krwi współwystępujące z nieprawidłowym sposobem żywienia. Nie wykazano istotnych korelacji między występującymi zaburzeniami gospodarki lipidowej i stężenia glukozy we krwi badanej grupy osób a podażą analizowanych składników odżywczych w diecie.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

nadciśnienie tętnicze; sposób żywienia; lipidy; glukoza; sód; potas

Informacje o artykule
Tytuł

Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 4, Nr 3 (2008)

Strony

101-105

Opublikowany online

2008-07-10

Wyświetlenia strony

1486

Wyświetlenia/pobrania artykułu

3622

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2008;4(3):101-105.

Słowa kluczowe

nadciśnienie tętnicze
sposób żywienia
lipidy
glukoza
sód
potas

Autorzy

Joanna Suliburska
Zbigniew Krejpcio
Krzysztof Michalski
Paweł Bogdański
Danuta Pupek-Musialik

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl