dostęp otwarty
Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. W badaniu wzięło udział 33 pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w wieku 18-60 lat. W surowicy krwi osób badanych oznaczono wskaźniki gospodarki lipidowej, stężenie glukozy oraz stężenie sodu i potasu. Ocenę żywienia przeprowadzono za pomocą wywiadu 24-godzinnego.
WYNIKI. U pacjentów stwierdzono podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów i glukozy w surowicy krwi. Ponadto zaobserwowano istotnie niższe stężenie cholesterolu frakcji HDL w surowicy krwi u mężczyzn, w porównaniu z kobietami. W zakresie sposobu żywienia stwierdzono zbyt niską podaż energii, niskie spożycie błonnika pokarmowego i potasu oraz nadmierne spożycie sodu.
WNIOSKI. U wysokiego odsetka pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym obserwuje się niekorzystny profil lipidowy oraz wysokie stężenie glukozy we krwi współwystępujące z nieprawidłowym sposobem żywienia. Nie wykazano istotnych korelacji między występującymi zaburzeniami gospodarki lipidowej i stężenia glukozy we krwi badanej grupy osób a podażą analizowanych składników odżywczych w diecie.
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. W badaniu wzięło udział 33 pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w wieku 18-60 lat. W surowicy krwi osób badanych oznaczono wskaźniki gospodarki lipidowej, stężenie glukozy oraz stężenie sodu i potasu. Ocenę żywienia przeprowadzono za pomocą wywiadu 24-godzinnego.
WYNIKI. U pacjentów stwierdzono podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów i glukozy w surowicy krwi. Ponadto zaobserwowano istotnie niższe stężenie cholesterolu frakcji HDL w surowicy krwi u mężczyzn, w porównaniu z kobietami. W zakresie sposobu żywienia stwierdzono zbyt niską podaż energii, niskie spożycie błonnika pokarmowego i potasu oraz nadmierne spożycie sodu.
WNIOSKI. U wysokiego odsetka pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym obserwuje się niekorzystny profil lipidowy oraz wysokie stężenie glukozy we krwi współwystępujące z nieprawidłowym sposobem żywienia. Nie wykazano istotnych korelacji między występującymi zaburzeniami gospodarki lipidowej i stężenia glukozy we krwi badanej grupy osób a podażą analizowanych składników odżywczych w diecie.
Słowa kluczowe
nadciśnienie tętnicze; sposób żywienia; lipidy; glukoza; sód; potas
Tytuł
Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
101-105
Opublikowany online
2008-07-10
Wyświetlenia strony
1524
Wyświetlenia/pobrania artykułu
3661
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2008;4(3):101-105.
Słowa kluczowe
nadciśnienie tętnicze
sposób żywienia
lipidy
glukoza
sód
potas
Autorzy
Joanna Suliburska
Zbigniew Krejpcio
Krzysztof Michalski
Paweł Bogdański
Danuta Pupek-Musialik