dostęp otwarty
Ocena stanu wiedzy nastolatków na temat anorexia nervosa
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Wśród 407 uczniów liceum i gimnazjum (wiek 13-18 lat) przeprowadzono badanie ankietowe. Ankieta składała się z 31 pytań na temat higieny żywienia, modelu odżywiania się i na temat AN.
WYNIKI. Wśród respondentów było 59,7% dziewcząt (śr. wieku 15,5 ± 1,6 roku; śr. masa ciała 64,6 ± 12,1 kg; śr. BMI 21,23 ± ± 2,84 kg/m2) i 40,3% chłopców (odpowiednio: 15,9 ± 1,6 roku; 54,7 ± 7,5 kg; 20,11 ± 2,34 kg/m2). Większość ankietowanych twierdziła, że odżywia się prawidłowo, adekwatnie do zapotrzebowania kalorycznego; 44,5% osób przyznało się do liczenia kalorii; 49,9% respondentów próbowało się już co najmniej raz odchudzać. Około 70,5% ankietowanych twierdziło, że wiedzę na temat AN czerpie głównie ze środków masowego przekazu. Większość badanych wykazała się dobrą znajomością objawów i powikłań AN; 54,3% respondentów twierdziła, że do zachorowania na AN może predysponować presja otoczenia, a 47,9% wskazało na media.
WNIOSKI.
1.Wiedza młodzieży na temat objawów i powikłań jadłowstrętu psychicznego wydaje się duża i pochodzi głównie ze środków masowego przekazu.
2. Znajomość prawidłowych nawyków żywieniowych oraz świadomość powstania zagrożenia rozwojem AN wydaje się u nastolatków niewystarczająca, na co wskazuje znaczny odsetek nieprawidłowo odżywiających się i odchudzających się ankietowanych.
3. Istnieje potrzeba większej edukacji tej grupy młodzieży w zakresie profilaktyki zaburzeń odżywiania.
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Wśród 407 uczniów liceum i gimnazjum (wiek 13-18 lat) przeprowadzono badanie ankietowe. Ankieta składała się z 31 pytań na temat higieny żywienia, modelu odżywiania się i na temat AN.
WYNIKI. Wśród respondentów było 59,7% dziewcząt (śr. wieku 15,5 ± 1,6 roku; śr. masa ciała 64,6 ± 12,1 kg; śr. BMI 21,23 ± ± 2,84 kg/m2) i 40,3% chłopców (odpowiednio: 15,9 ± 1,6 roku; 54,7 ± 7,5 kg; 20,11 ± 2,34 kg/m2). Większość ankietowanych twierdziła, że odżywia się prawidłowo, adekwatnie do zapotrzebowania kalorycznego; 44,5% osób przyznało się do liczenia kalorii; 49,9% respondentów próbowało się już co najmniej raz odchudzać. Około 70,5% ankietowanych twierdziło, że wiedzę na temat AN czerpie głównie ze środków masowego przekazu. Większość badanych wykazała się dobrą znajomością objawów i powikłań AN; 54,3% respondentów twierdziła, że do zachorowania na AN może predysponować presja otoczenia, a 47,9% wskazało na media.
WNIOSKI.
1.Wiedza młodzieży na temat objawów i powikłań jadłowstrętu psychicznego wydaje się duża i pochodzi głównie ze środków masowego przekazu.
2. Znajomość prawidłowych nawyków żywieniowych oraz świadomość powstania zagrożenia rozwojem AN wydaje się u nastolatków niewystarczająca, na co wskazuje znaczny odsetek nieprawidłowo odżywiających się i odchudzających się ankietowanych.
3. Istnieje potrzeba większej edukacji tej grupy młodzieży w zakresie profilaktyki zaburzeń odżywiania.
Słowa kluczowe
anorexia nervosa; wiedza i świadomość nastolatków
Tytuł
Ocena stanu wiedzy nastolatków na temat anorexia nervosa
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
12-18
Opublikowany online
2009-02-17
Wyświetlenia strony
1596
Wyświetlenia/pobrania artykułu
6327
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2009;5(1):12-18.
Słowa kluczowe
anorexia nervosa
wiedza i świadomość nastolatków
Autorzy
Katarzyna Ziora
Łukasz B. Pilarz
Jacek Sztylc
Joanna Oświęcimska