dostęp otwarty
Wybrane parametry somatyczne, stan zdrowia i zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badania przeprowadzono w grupie 160 chorych na cukrzycę typu 2 (92 kobiet i 68 mężczyzn), z zastosowaniem przygotowanego kwestionariusza.
WYNIKI. W grupie chorych na cukrzycę typu 2 wykazano występowanie otyłości brzusznej oraz licznych dodatkowych zagrożeń stanu zdrowia, w tym nadciśnienia tętniczego (77,7%) i hiperlipidemii (45,7% kobiet i 38,2% mężczyzn). Wykazano także zróżnicowanie niektórych zachowań żywieniowych w zależności od płci. Kobiety spożywały posiłki z większą regularnością (p < 0,01), rzadziej sięgały po słodycze (p < 0,01) i napoje alkoholowe (p < < 0,001), a częściej po produkty wysokobłonnikowe (p < 0,001), rzadziej spożywały mięso wieprzowe (p < 0,01).
WNIOSKI. Częste współwystępowanie cukrzycy typu 2 z otyłością androidalną, nadciśnieniem tętniczym, chorobą niedokrwienną serca i hipercholesterolemią potwierdza zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego u pacjentów diabetologicznych, wyznaczając kierunki postępowania terapeutycznego.
Korzystne zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2 dotyczą liczby posiłków, spożywania mięsa drobiowego, produktów mlecznych, produktów stanowiących bogate źródło błonnika oraz ograniczania ilości tłuszczu; negatywne zaś wysokiej konsumpcji słodyczy i innych wyrobów cukierniczych. Płeć różnicuje rozkład niektórych zachowań żywieniowych w grupie diabetyków. Kobiety odżywiają się bardziej regularnie, rzadziej spożywają produkty niezalecane (słodycze, mięso wieprzowe, napoje alkoholowe), a częściej — produkty wysokobłonnikowe.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 172–178
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badania przeprowadzono w grupie 160 chorych na cukrzycę typu 2 (92 kobiet i 68 mężczyzn), z zastosowaniem przygotowanego kwestionariusza.
WYNIKI. W grupie chorych na cukrzycę typu 2 wykazano występowanie otyłości brzusznej oraz licznych dodatkowych zagrożeń stanu zdrowia, w tym nadciśnienia tętniczego (77,7%) i hiperlipidemii (45,7% kobiet i 38,2% mężczyzn). Wykazano także zróżnicowanie niektórych zachowań żywieniowych w zależności od płci. Kobiety spożywały posiłki z większą regularnością (p < 0,01), rzadziej sięgały po słodycze (p < 0,01) i napoje alkoholowe (p < < 0,001), a częściej po produkty wysokobłonnikowe (p < 0,001), rzadziej spożywały mięso wieprzowe (p < 0,01).
WNIOSKI. Częste współwystępowanie cukrzycy typu 2 z otyłością androidalną, nadciśnieniem tętniczym, chorobą niedokrwienną serca i hipercholesterolemią potwierdza zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego u pacjentów diabetologicznych, wyznaczając kierunki postępowania terapeutycznego.
Korzystne zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2 dotyczą liczby posiłków, spożywania mięsa drobiowego, produktów mlecznych, produktów stanowiących bogate źródło błonnika oraz ograniczania ilości tłuszczu; negatywne zaś wysokiej konsumpcji słodyczy i innych wyrobów cukierniczych. Płeć różnicuje rozkład niektórych zachowań żywieniowych w grupie diabetyków. Kobiety odżywiają się bardziej regularnie, rzadziej spożywają produkty niezalecane (słodycze, mięso wieprzowe, napoje alkoholowe), a częściej — produkty wysokobłonnikowe.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 172–178
Słowa kluczowe
cukrzyca; zachowania żywieniowe; stan odżywienia; stan zdrowia
Tytuł
Wybrane parametry somatyczne, stan zdrowia i zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
172-178
Opublikowany online
2011-10-11
Wyświetlenia strony
2136
Wyświetlenia/pobrania artykułu
5655
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(3):172-178.
Słowa kluczowe
cukrzyca
zachowania żywieniowe
stan odżywienia
stan zdrowia
Autorzy
Maria Gacek