Na skróty

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 3 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2011-10-11
Pobierz cytowanie

Wybrane parametry somatyczne, stan zdrowia i zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2

Maria Gacek
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(3):172-178.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 3 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2011-10-11

Streszczenie

WSTĘP. Przedmiotem pracy jest jakościowa ocena sposobu żywienia i wybranych antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia oraz zdrowia grupy pacjentów diabetologicznych.
MATERIAŁ I METODY. Badania przeprowadzono w grupie 160 chorych na cukrzycę typu 2 (92 kobiet i 68 mężczyzn), z zastosowaniem przygotowanego kwestionariusza.
WYNIKI. W grupie chorych na cukrzycę typu 2 wykazano występowanie otyłości brzusznej oraz licznych dodatkowych zagrożeń stanu zdrowia, w tym nadciśnienia tętniczego (77,7%) i hiperlipidemii (45,7% kobiet i 38,2% mężczyzn). Wykazano także zróżnicowanie niektórych zachowań żywieniowych w zależności od płci. Kobiety spożywały posiłki z większą regularnością (p < 0,01), rzadziej sięgały po słodycze (p < 0,01) i napoje alkoholowe (p < < 0,001), a częściej po produkty wysokobłonnikowe (p < 0,001), rzadziej spożywały mięso wieprzowe (p < 0,01).
WNIOSKI. Częste współwystępowanie cukrzycy typu 2 z otyłością androidalną, nadciśnieniem tętniczym, chorobą niedokrwienną serca i hipercholesterolemią potwierdza zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego u pacjentów diabetologicznych, wyznaczając kierunki postępowania terapeutycznego.
Korzystne zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2 dotyczą liczby posiłków, spożywania mięsa drobiowego, produktów mlecznych, produktów stanowiących bogate źródło błonnika oraz ograniczania ilości tłuszczu; negatywne zaś wysokiej konsumpcji słodyczy i innych wyrobów cukierniczych. Płeć różnicuje rozkład niektórych zachowań żywieniowych w grupie diabetyków. Kobiety odżywiają się bardziej regularnie, rzadziej spożywają produkty niezalecane (słodycze, mięso wieprzowe, napoje alkoholowe), a częściej — produkty wysokobłonnikowe.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 172–178

Streszczenie

WSTĘP. Przedmiotem pracy jest jakościowa ocena sposobu żywienia i wybranych antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia oraz zdrowia grupy pacjentów diabetologicznych.
MATERIAŁ I METODY. Badania przeprowadzono w grupie 160 chorych na cukrzycę typu 2 (92 kobiet i 68 mężczyzn), z zastosowaniem przygotowanego kwestionariusza.
WYNIKI. W grupie chorych na cukrzycę typu 2 wykazano występowanie otyłości brzusznej oraz licznych dodatkowych zagrożeń stanu zdrowia, w tym nadciśnienia tętniczego (77,7%) i hiperlipidemii (45,7% kobiet i 38,2% mężczyzn). Wykazano także zróżnicowanie niektórych zachowań żywieniowych w zależności od płci. Kobiety spożywały posiłki z większą regularnością (p < 0,01), rzadziej sięgały po słodycze (p < 0,01) i napoje alkoholowe (p < < 0,001), a częściej po produkty wysokobłonnikowe (p < 0,001), rzadziej spożywały mięso wieprzowe (p < 0,01).
WNIOSKI. Częste współwystępowanie cukrzycy typu 2 z otyłością androidalną, nadciśnieniem tętniczym, chorobą niedokrwienną serca i hipercholesterolemią potwierdza zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego u pacjentów diabetologicznych, wyznaczając kierunki postępowania terapeutycznego.
Korzystne zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2 dotyczą liczby posiłków, spożywania mięsa drobiowego, produktów mlecznych, produktów stanowiących bogate źródło błonnika oraz ograniczania ilości tłuszczu; negatywne zaś wysokiej konsumpcji słodyczy i innych wyrobów cukierniczych. Płeć różnicuje rozkład niektórych zachowań żywieniowych w grupie diabetyków. Kobiety odżywiają się bardziej regularnie, rzadziej spożywają produkty niezalecane (słodycze, mięso wieprzowe, napoje alkoholowe), a częściej — produkty wysokobłonnikowe.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 172–178
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

cukrzyca; zachowania żywieniowe; stan odżywienia; stan zdrowia

Informacje o artykule
Tytuł

Wybrane parametry somatyczne, stan zdrowia i zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 7, Nr 3 (2011)

Strony

172-178

Opublikowany online

2011-10-11

Wyświetlenia strony

2136

Wyświetlenia/pobrania artykułu

5655

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(3):172-178.

Słowa kluczowe

cukrzyca
zachowania żywieniowe
stan odżywienia
stan zdrowia

Autorzy

Maria Gacek

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl