dostęp otwarty
Emocje a zachowania żywieniowe u kobiet w wieku 18–30 lat
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Analizą objęto 90 ankiet wypełnionych przez kobiety w wieku 18–30 lat. Do oceny regulacji nastroju wykorzystano kwestionariusz „Zabiegi regulacji nastroju”, opracowany na podstawie koncepcji teoretycznej regulacji nastroju Larsena.
WYNIKI. W grupie o tendencjach obniżania nastroju (ZON) było więcej osób z nadwagą niż w grupie, którą charakteryzowało podwyższanie nastroju (ZPN). Wynik okazał się istotny między średnimi wartościami wskaźnika masy ciała (p = 0,01) z grup ZON i ZPN. W stanach dobrego nastroju kobiety preferowały przekąski warzywne, natomiast w stanie obniżonego nastroju ankietowane spożywały głównie słodycze (ZPN = 50,7%; ZON = 80%). Analiza statystyczna materiału empirycznego, według r-Pearsona, wykazała ujemny związek między pozytywnym myśleniem a masą ciała.
WNIOSKI. Stany emocjonalne, zwłaszcza negatywne, silniej wpływają na zachowania żywieniowe u osób z nadwagą, prowadząc zwykle do nadmiernego spożywania słodyczy. U osób z grupy ZON częściej występują nadwaga i otyłość. Osoby z grupy ZPN są mniej podatne na regulację stresu i złego nastroju za pomocą słodyczy oraz lepiej sobie radzą z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 167–171
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Analizą objęto 90 ankiet wypełnionych przez kobiety w wieku 18–30 lat. Do oceny regulacji nastroju wykorzystano kwestionariusz „Zabiegi regulacji nastroju”, opracowany na podstawie koncepcji teoretycznej regulacji nastroju Larsena.
WYNIKI. W grupie o tendencjach obniżania nastroju (ZON) było więcej osób z nadwagą niż w grupie, którą charakteryzowało podwyższanie nastroju (ZPN). Wynik okazał się istotny między średnimi wartościami wskaźnika masy ciała (p = 0,01) z grup ZON i ZPN. W stanach dobrego nastroju kobiety preferowały przekąski warzywne, natomiast w stanie obniżonego nastroju ankietowane spożywały głównie słodycze (ZPN = 50,7%; ZON = 80%). Analiza statystyczna materiału empirycznego, według r-Pearsona, wykazała ujemny związek między pozytywnym myśleniem a masą ciała.
WNIOSKI. Stany emocjonalne, zwłaszcza negatywne, silniej wpływają na zachowania żywieniowe u osób z nadwagą, prowadząc zwykle do nadmiernego spożywania słodyczy. U osób z grupy ZON częściej występują nadwaga i otyłość. Osoby z grupy ZPN są mniej podatne na regulację stresu i złego nastroju za pomocą słodyczy oraz lepiej sobie radzą z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 167–171
Słowa kluczowe
zachowania żywieniowe; emocje; jedzenie emocjonalne; regulacja nastroju; nadwaga; otyłość
Tytuł
Emocje a zachowania żywieniowe u kobiet w wieku 18–30 lat
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
167-171
Opublikowany online
2011-10-11
Wyświetlenia strony
4003
Wyświetlenia/pobrania artykułu
8448
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(3):167-171.
Słowa kluczowe
zachowania żywieniowe
emocje
jedzenie emocjonalne
regulacja nastroju
nadwaga
otyłość
Autorzy
Sylwia Leszczyńska
Katarzyna Błażejewska
Karolina Lewandowska-Klafczyńska
Piotr Rycielski