Na skróty

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 3 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2011-10-11
Pobierz cytowanie

Emocje a zachowania żywieniowe u kobiet w wieku 18–30 lat

Sylwia Leszczyńska, Katarzyna Błażejewska, Karolina Lewandowska-Klafczyńska, Piotr Rycielski
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(3):167-171.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 3 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2011-10-11

Streszczenie

WSTĘP. Zachowania żywieniowe są nie tylko odpowiedzią na odczucie głodu. Mogą być również uwarunkowane emocjami, nastrojami, potrzebami, a zaspokojenie potrzeb wpływa na regulację nastroju. Zależność ta jest we współczesnych teoriach coraz częściej podkreślana. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu emocji na zachowania żywieniowe przy uwzględnieniu nawyków żywieniowych u kobiet.
MATERIAŁ I METODY. Analizą objęto 90 ankiet wypełnionych przez kobiety w wieku 18–30 lat. Do oceny regulacji nastroju wykorzystano kwestionariusz „Zabiegi regulacji nastroju”, opracowany na podstawie koncepcji teoretycznej regulacji nastroju Larsena.
WYNIKI. W grupie o tendencjach obniżania nastroju (ZON) było więcej osób z nadwagą niż w grupie, którą charakteryzowało podwyższanie nastroju (ZPN). Wynik okazał się istotny między średnimi wartościami wskaźnika masy ciała (p = 0,01) z grup ZON i ZPN. W stanach dobrego nastroju kobiety preferowały przekąski warzywne, natomiast w stanie obniżonego nastroju ankietowane spożywały głównie słodycze (ZPN = 50,7%; ZON = 80%). Analiza statystyczna materiału empirycznego, według r-Pearsona, wykazała ujemny związek między pozytywnym myśleniem a masą ciała.
WNIOSKI. Stany emocjonalne, zwłaszcza negatywne, silniej wpływają na zachowania żywieniowe u osób z nadwagą, prowadząc zwykle do nadmiernego spożywania słodyczy. U osób z grupy ZON częściej występują nadwaga i otyłość. Osoby z grupy ZPN są mniej podatne na regulację stresu i złego nastroju za pomocą słodyczy oraz lepiej sobie radzą z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 167–171

Streszczenie

WSTĘP. Zachowania żywieniowe są nie tylko odpowiedzią na odczucie głodu. Mogą być również uwarunkowane emocjami, nastrojami, potrzebami, a zaspokojenie potrzeb wpływa na regulację nastroju. Zależność ta jest we współczesnych teoriach coraz częściej podkreślana. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu emocji na zachowania żywieniowe przy uwzględnieniu nawyków żywieniowych u kobiet.
MATERIAŁ I METODY. Analizą objęto 90 ankiet wypełnionych przez kobiety w wieku 18–30 lat. Do oceny regulacji nastroju wykorzystano kwestionariusz „Zabiegi regulacji nastroju”, opracowany na podstawie koncepcji teoretycznej regulacji nastroju Larsena.
WYNIKI. W grupie o tendencjach obniżania nastroju (ZON) było więcej osób z nadwagą niż w grupie, którą charakteryzowało podwyższanie nastroju (ZPN). Wynik okazał się istotny między średnimi wartościami wskaźnika masy ciała (p = 0,01) z grup ZON i ZPN. W stanach dobrego nastroju kobiety preferowały przekąski warzywne, natomiast w stanie obniżonego nastroju ankietowane spożywały głównie słodycze (ZPN = 50,7%; ZON = 80%). Analiza statystyczna materiału empirycznego, według r-Pearsona, wykazała ujemny związek między pozytywnym myśleniem a masą ciała.
WNIOSKI. Stany emocjonalne, zwłaszcza negatywne, silniej wpływają na zachowania żywieniowe u osób z nadwagą, prowadząc zwykle do nadmiernego spożywania słodyczy. U osób z grupy ZON częściej występują nadwaga i otyłość. Osoby z grupy ZPN są mniej podatne na regulację stresu i złego nastroju za pomocą słodyczy oraz lepiej sobie radzą z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, 167–171
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

zachowania żywieniowe; emocje; jedzenie emocjonalne; regulacja nastroju; nadwaga; otyłość

Informacje o artykule
Tytuł

Emocje a zachowania żywieniowe u kobiet w wieku 18–30 lat

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 7, Nr 3 (2011)

Strony

167-171

Opublikowany online

2011-10-11

Wyświetlenia strony

4003

Wyświetlenia/pobrania artykułu

8448

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(3):167-171.

Słowa kluczowe

zachowania żywieniowe
emocje
jedzenie emocjonalne
regulacja nastroju
nadwaga
otyłość

Autorzy

Sylwia Leszczyńska
Katarzyna Błażejewska
Karolina Lewandowska-Klafczyńska
Piotr Rycielski

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl