dostęp otwarty
Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat o zróżnicowanym stopniu odżywienia
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badaniami objęto 866 dzieci w wieku 10–12 lat (492 dziewczęta i 374 chłopców) z losowo wybranych szkół podstawowych w Białymstoku w latach 2010–2011. Na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI) dzieci podzielono na dwie grupy; pierwszą grupę stanowiły dzieci z należną masą ciała, łącznie 617 osób (358 dziewcząt i 259 chłopców), drugą zaś dzieci z nadmierną masą ciała, łącznie 228 osób (113 dziewcząt i 115 chłopców). Ocenie poddano również wybrane czynniki socjoekonomiczne, tj. liczbę rodzeństwa oraz wykształcenie rodziców. Dzienne racje pokarmowe oceniono za pomocą wywiadu dotyczącego spożycia w ciągu ostatnich 24 godzin. Otrzymane wyniki porównano z normami średniego zapotrzebowania (EAR) dla danych grup z uwzględnieniem wieku i płci. W ocenie statystycznej otrzymanych wyników posłużono się programem komputerowym Statistica 9.
WYNIKI. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że wartość energetyczna racji pokarmowych dzieci z nadmierną masą ciała była wyższa niż dzieci z należną masą ciała. W analizowanych całodziennych racjach pokarmowych wykazano zbyt wysoką podaż białka ogółem i białka zwierzęcego we wszystkich grupach, niezależnie od płci i stanu odżywienia, oraz tłuszczu w grupie dzieci z nadmierną masą ciała. Odnotowano również zbyt niskie, w stosunku do zaleceń, spożycie błonnika pokarmowego we wszystkich ocenianych grupach.
.WNIOSKI. Uzyskane wyniki badań potwierdzają konieczność wprowadzenia w szkołach edukacji zdrowotnej dotyczącej prawidłowego żywienia, w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badaniami objęto 866 dzieci w wieku 10–12 lat (492 dziewczęta i 374 chłopców) z losowo wybranych szkół podstawowych w Białymstoku w latach 2010–2011. Na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI) dzieci podzielono na dwie grupy; pierwszą grupę stanowiły dzieci z należną masą ciała, łącznie 617 osób (358 dziewcząt i 259 chłopców), drugą zaś dzieci z nadmierną masą ciała, łącznie 228 osób (113 dziewcząt i 115 chłopców). Ocenie poddano również wybrane czynniki socjoekonomiczne, tj. liczbę rodzeństwa oraz wykształcenie rodziców. Dzienne racje pokarmowe oceniono za pomocą wywiadu dotyczącego spożycia w ciągu ostatnich 24 godzin. Otrzymane wyniki porównano z normami średniego zapotrzebowania (EAR) dla danych grup z uwzględnieniem wieku i płci. W ocenie statystycznej otrzymanych wyników posłużono się programem komputerowym Statistica 9.
WYNIKI. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że wartość energetyczna racji pokarmowych dzieci z nadmierną masą ciała była wyższa niż dzieci z należną masą ciała. W analizowanych całodziennych racjach pokarmowych wykazano zbyt wysoką podaż białka ogółem i białka zwierzęcego we wszystkich grupach, niezależnie od płci i stanu odżywienia, oraz tłuszczu w grupie dzieci z nadmierną masą ciała. Odnotowano również zbyt niskie, w stosunku do zaleceń, spożycie błonnika pokarmowego we wszystkich ocenianych grupach.
.WNIOSKI. Uzyskane wyniki badań potwierdzają konieczność wprowadzenia w szkołach edukacji zdrowotnej dotyczącej prawidłowego żywienia, w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Słowa kluczowe
dzieci; sposób żywienia; stan odżywienia
Tytuł
Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat o zróżnicowanym stopniu odżywienia
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
222-228
Opublikowany online
2012-02-22
Wyświetlenia strony
2624
Wyświetlenia/pobrania artykułu
5927
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):222-228.
Słowa kluczowe
dzieci
sposób żywienia
stan odżywienia
Autorzy
Agnieszka Falkowska
Ewa Stefańska
Lucyna Ostrowska