Na skróty

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 4 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2012-02-22
Pobierz cytowanie

Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat o zróżnicowanym stopniu odżywienia

Agnieszka Falkowska, Ewa Stefańska, Lucyna Ostrowska
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):222-228.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 4 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2012-02-22

Streszczenie

WSTĘP. Stan odżywienia organizmu jest wynikiem sposobu żywienia, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych oraz działania czynników socjoekonomicznych.
MATERIAŁ I METODY.
Badaniami objęto 866 dzieci w wieku 10–12 lat (492 dziewczęta i 374 chłopców) z losowo wybranych szkół podstawowych w Białymstoku w latach 2010–2011. Na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI) dzieci podzielono na dwie grupy; pierwszą grupę stanowiły dzieci z należną masą ciała, łącznie 617 osób (358 dziewcząt i 259 chłopców), drugą zaś dzieci z nadmierną masą ciała, łącznie 228 osób (113 dziewcząt i 115 chłopców). Ocenie poddano również wybrane czynniki socjoekonomiczne, tj. liczbę rodzeństwa oraz wykształcenie rodziców. Dzienne racje pokarmowe oceniono za pomocą wywiadu dotyczącego spożycia w ciągu ostatnich 24 godzin. Otrzymane wyniki porównano z normami średniego zapotrzebowania (EAR) dla danych grup z uwzględnieniem wieku i płci. W ocenie statystycznej otrzymanych wyników posłużono się programem komputerowym Statistica 9.
WYNIKI.
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że wartość energetyczna racji pokarmowych dzieci z nadmierną masą ciała była wyższa niż dzieci z należną masą ciała. W analizowanych całodziennych racjach pokarmowych wykazano zbyt wysoką podaż białka ogółem i białka zwierzęcego we wszystkich grupach, niezależnie od płci i stanu odżywienia, oraz tłuszczu w grupie dzieci z nadmierną masą ciała. Odnotowano również zbyt niskie, w stosunku do zaleceń, spożycie błonnika pokarmowego we wszystkich ocenianych grupach.
.WNIOSKI. Uzyskane wyniki badań potwierdzają konieczność wprowadzenia w szkołach edukacji zdrowotnej dotyczącej prawidłowego żywienia, w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Streszczenie

WSTĘP. Stan odżywienia organizmu jest wynikiem sposobu żywienia, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych oraz działania czynników socjoekonomicznych.
MATERIAŁ I METODY.
Badaniami objęto 866 dzieci w wieku 10–12 lat (492 dziewczęta i 374 chłopców) z losowo wybranych szkół podstawowych w Białymstoku w latach 2010–2011. Na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI) dzieci podzielono na dwie grupy; pierwszą grupę stanowiły dzieci z należną masą ciała, łącznie 617 osób (358 dziewcząt i 259 chłopców), drugą zaś dzieci z nadmierną masą ciała, łącznie 228 osób (113 dziewcząt i 115 chłopców). Ocenie poddano również wybrane czynniki socjoekonomiczne, tj. liczbę rodzeństwa oraz wykształcenie rodziców. Dzienne racje pokarmowe oceniono za pomocą wywiadu dotyczącego spożycia w ciągu ostatnich 24 godzin. Otrzymane wyniki porównano z normami średniego zapotrzebowania (EAR) dla danych grup z uwzględnieniem wieku i płci. W ocenie statystycznej otrzymanych wyników posłużono się programem komputerowym Statistica 9.
WYNIKI.
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że wartość energetyczna racji pokarmowych dzieci z nadmierną masą ciała była wyższa niż dzieci z należną masą ciała. W analizowanych całodziennych racjach pokarmowych wykazano zbyt wysoką podaż białka ogółem i białka zwierzęcego we wszystkich grupach, niezależnie od płci i stanu odżywienia, oraz tłuszczu w grupie dzieci z nadmierną masą ciała. Odnotowano również zbyt niskie, w stosunku do zaleceń, spożycie błonnika pokarmowego we wszystkich ocenianych grupach.
.WNIOSKI. Uzyskane wyniki badań potwierdzają konieczność wprowadzenia w szkołach edukacji zdrowotnej dotyczącej prawidłowego żywienia, w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

dzieci; sposób żywienia; stan odżywienia

Informacje o artykule
Tytuł

Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat o zróżnicowanym stopniu odżywienia

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 7, Nr 4 (2011)

Strony

222-228

Data publikacji on-line

2012-02-22

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):222-228.

Słowa kluczowe

dzieci
sposób żywienia
stan odżywienia

Autorzy

Agnieszka Falkowska
Ewa Stefańska
Lucyna Ostrowska

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl