dostęp otwarty
Bilans energetyczny turystów wypoczywających w wybranych ośrodkach agroturystycznych powiatu nowosądeckiego
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badaniem objęto 36 turystów, w tym 21 kobiet i 15 mężczyzn. Średnią dzienną kaloryczność posiłków obliczono na podstawie tygodniowego jadłospisu wybranych ośrodków agroturystycznych powiatu nowosądeckiego przy użyciu tabel kalorycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Spoczynkowy wydatek energetyczny badanych oszacowano za pomocą wzoru Harrisona-Benedicta. Wysiłkowy wydatek energetyczny oceniono na podstawie zapisu krokomierza w czasie pieszej wycieczki na trasie Krościenko–Sokolica–Trzy Korony–Krościenko (dystans 15 km, marsz w umiarkowanym tempie, trwający 5 godz. i 30 min). W tym dniu badani turyści, odbywszy wycieczkę, pozostałą część dnia spędzili na wypoczynku biernym. Na podstawie powyższych danych wyliczono bilans energetyczny turysty.
WYNIKI. Dobowa energetyczność spożywanych posiłków wynosiła 2768 ± 349 kcal (w tym śniadanie 816 ± 175 kcal, obiad 1167 ± 225 kcal, kolacja 785 ± 83 kcal). Średni spoczynkowy wydatek energetyczny kobiet wynosił 1406 ± 81, a mężczyzn 1731 ± 62 kcal/dobę. Wydatek energetyczny badanych w czasie marszu wynosił 809 ± 195 kcal (kobiety 702 ± 145 kcal, mężczyźni 958 ± 156 kcal). W obu grupach stwierdzono dodatni bilans energetyczny, odpowiednio u kobiet 660 ± 205 kcal, a u mężczyzn 79 ± 65 kcal.
WNIOSKI. Wysoka energetyczność posiłków oferowanych przez ośrodki agroturystyczne powoduje, zwłaszcza u kobiet, istotny dodatni bilans energetyczny, nawet w przypadku intensywnej długotrwałej aktywności fizycznej.
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badaniem objęto 36 turystów, w tym 21 kobiet i 15 mężczyzn. Średnią dzienną kaloryczność posiłków obliczono na podstawie tygodniowego jadłospisu wybranych ośrodków agroturystycznych powiatu nowosądeckiego przy użyciu tabel kalorycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Spoczynkowy wydatek energetyczny badanych oszacowano za pomocą wzoru Harrisona-Benedicta. Wysiłkowy wydatek energetyczny oceniono na podstawie zapisu krokomierza w czasie pieszej wycieczki na trasie Krościenko–Sokolica–Trzy Korony–Krościenko (dystans 15 km, marsz w umiarkowanym tempie, trwający 5 godz. i 30 min). W tym dniu badani turyści, odbywszy wycieczkę, pozostałą część dnia spędzili na wypoczynku biernym. Na podstawie powyższych danych wyliczono bilans energetyczny turysty.
WYNIKI. Dobowa energetyczność spożywanych posiłków wynosiła 2768 ± 349 kcal (w tym śniadanie 816 ± 175 kcal, obiad 1167 ± 225 kcal, kolacja 785 ± 83 kcal). Średni spoczynkowy wydatek energetyczny kobiet wynosił 1406 ± 81, a mężczyzn 1731 ± 62 kcal/dobę. Wydatek energetyczny badanych w czasie marszu wynosił 809 ± 195 kcal (kobiety 702 ± 145 kcal, mężczyźni 958 ± 156 kcal). W obu grupach stwierdzono dodatni bilans energetyczny, odpowiednio u kobiet 660 ± 205 kcal, a u mężczyzn 79 ± 65 kcal.
WNIOSKI. Wysoka energetyczność posiłków oferowanych przez ośrodki agroturystyczne powoduje, zwłaszcza u kobiet, istotny dodatni bilans energetyczny, nawet w przypadku intensywnej długotrwałej aktywności fizycznej.
Słowa kluczowe
agroturystyka; kaloryczność żywienia; bilans energetyczny turysty
Tytuł
Bilans energetyczny turystów wypoczywających w wybranych ośrodkach agroturystycznych powiatu nowosądeckiego
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
208-212
Opublikowany online
2012-02-22
Wyświetlenia strony
796
Wyświetlenia/pobrania artykułu
1945
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):208-212.
Słowa kluczowe
agroturystyka
kaloryczność żywienia
bilans energetyczny turysty
Autorzy
Łukasz Juszczyk
Zbigniew Mucha
Jerzy Chudek
Magdalena Olszanecka-Glinianowicz