Na skróty

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 4 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2012-02-22
Pobierz cytowanie

Bilans energetyczny turystów wypoczywających w wybranych ośrodkach agroturystycznych powiatu nowosądeckiego

Łukasz Juszczyk, Zbigniew Mucha, Jerzy Chudek, Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):208-212.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 4 (2011)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2012-02-22

Streszczenie

WSTĘP. Wiele z tradycyjnych regionalnych potraw podawanych w ośrodkach agroturystycznych ma dużą gęstość kaloryczną. Osoby wypoczywające w takich ośrodkach często uważają, że zwiększona w czasie urlopu aktywność fizyczna pozwala na spożywanie podawanych posiłków bez ryzyka przyrostu masy ciała. Celem pracy była ocena bilansu energetycznego turystów wypoczywających w wybranych ośrodkach agroturystycznych powiatu nowosądeckiego.
MATERIAŁ I METODY.
Badaniem objęto 36 turystów, w tym 21 kobiet i 15 mężczyzn. Średnią dzienną kaloryczność posiłków obliczono na podstawie tygodniowego jadłospisu wybranych ośrodków agroturystycznych powiatu nowosądeckiego przy użyciu tabel kalorycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Spoczynkowy wydatek energetyczny badanych oszacowano za pomocą wzoru Harrisona-Benedicta. Wysiłkowy wydatek energetyczny oceniono na podstawie zapisu krokomierza w czasie pieszej wycieczki na trasie Krościenko–Sokolica–Trzy Korony–Krościenko (dystans 15 km, marsz w umiarkowanym tempie, trwający 5 godz. i 30 min). W tym dniu badani turyści, odbywszy wycieczkę, pozostałą część dnia spędzili na wypoczynku biernym. Na podstawie powyższych danych wyliczono bilans energetyczny turysty.
WYNIKI. Dobowa energetyczność spożywanych posiłków wynosiła 2768 ± 349 kcal (w tym śniadanie 816 ± 175 kcal, obiad 1167 ± 225 kcal, kolacja 785 ± 83 kcal). Średni spoczynkowy wydatek energetyczny kobiet wynosił 1406 ± 81, a mężczyzn 1731 ± 62 kcal/dobę. Wydatek energetyczny badanych w czasie marszu wynosił 809 ± 195 kcal (kobiety 702 ± 145 kcal, mężczyźni 958 ± 156 kcal). W obu grupach stwierdzono dodatni bilans energetyczny, odpowiednio u kobiet 660 ± 205 kcal, a u mężczyzn 79 ± 65 kcal.
WNIOSKI.
Wysoka energetyczność posiłków oferowanych przez ośrodki agroturystyczne powoduje, zwłaszcza u kobiet, istotny dodatni bilans energetyczny, nawet w przypadku intensywnej długotrwałej aktywności fizycznej.

Streszczenie

WSTĘP. Wiele z tradycyjnych regionalnych potraw podawanych w ośrodkach agroturystycznych ma dużą gęstość kaloryczną. Osoby wypoczywające w takich ośrodkach często uważają, że zwiększona w czasie urlopu aktywność fizyczna pozwala na spożywanie podawanych posiłków bez ryzyka przyrostu masy ciała. Celem pracy była ocena bilansu energetycznego turystów wypoczywających w wybranych ośrodkach agroturystycznych powiatu nowosądeckiego.
MATERIAŁ I METODY.
Badaniem objęto 36 turystów, w tym 21 kobiet i 15 mężczyzn. Średnią dzienną kaloryczność posiłków obliczono na podstawie tygodniowego jadłospisu wybranych ośrodków agroturystycznych powiatu nowosądeckiego przy użyciu tabel kalorycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Spoczynkowy wydatek energetyczny badanych oszacowano za pomocą wzoru Harrisona-Benedicta. Wysiłkowy wydatek energetyczny oceniono na podstawie zapisu krokomierza w czasie pieszej wycieczki na trasie Krościenko–Sokolica–Trzy Korony–Krościenko (dystans 15 km, marsz w umiarkowanym tempie, trwający 5 godz. i 30 min). W tym dniu badani turyści, odbywszy wycieczkę, pozostałą część dnia spędzili na wypoczynku biernym. Na podstawie powyższych danych wyliczono bilans energetyczny turysty.
WYNIKI. Dobowa energetyczność spożywanych posiłków wynosiła 2768 ± 349 kcal (w tym śniadanie 816 ± 175 kcal, obiad 1167 ± 225 kcal, kolacja 785 ± 83 kcal). Średni spoczynkowy wydatek energetyczny kobiet wynosił 1406 ± 81, a mężczyzn 1731 ± 62 kcal/dobę. Wydatek energetyczny badanych w czasie marszu wynosił 809 ± 195 kcal (kobiety 702 ± 145 kcal, mężczyźni 958 ± 156 kcal). W obu grupach stwierdzono dodatni bilans energetyczny, odpowiednio u kobiet 660 ± 205 kcal, a u mężczyzn 79 ± 65 kcal.
WNIOSKI.
Wysoka energetyczność posiłków oferowanych przez ośrodki agroturystyczne powoduje, zwłaszcza u kobiet, istotny dodatni bilans energetyczny, nawet w przypadku intensywnej długotrwałej aktywności fizycznej.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

agroturystyka; kaloryczność żywienia; bilans energetyczny turysty

Informacje o artykule
Tytuł

Bilans energetyczny turystów wypoczywających w wybranych ośrodkach agroturystycznych powiatu nowosądeckiego

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 7, Nr 4 (2011)

Strony

208-212

Data publikacji on-line

2012-02-22

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):208-212.

Słowa kluczowe

agroturystyka
kaloryczność żywienia
bilans energetyczny turysty

Autorzy

Łukasz Juszczyk
Zbigniew Mucha
Jerzy Chudek
Magdalena Olszanecka-Glinianowicz

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl