dostęp otwarty
Ocena metabolicznych i hormonalnych następstw spożycia posiłków o różnej zawartości węglowodanów (badania wstępne)
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badaniem objęto 20 zdrowych mężczyzn w wieku 28–52 lat, ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) 19,6–43,0 kg/m2 (średnie BMI 28,0 ± 5,8 kg/m2). Badani w 2-tygodniowym odstępie czasowym otrzymali standaryzowane izokaloryczne (450 kcal) posiłki: Nutridrink Fat Free, w którym 89% energii pochodziło z węglowodanów, oraz Cubitan, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów. Na czczo, 30, 60, 120, 180 i 240 minut po posiłku oznaczano stężenia glukozy, insuliny, triacylogliceroli, leptyny i greliny całkowitej oraz, metodą kalorymetrii pośredniej, oceniono oksydację substratów energetycznych.
WYNIKI. Po posiłku, w którym 89% energii pochodziło z węglowodanów, wykazano wyższe stężenia glukozy (p < 0,01) i insuliny (p < 0,01). W 180. minucie po posiłku wysokowęglowodanowym u 15% (3 osób) oraz w 240. minucie u 25% (5 osób) badanych odnotowano glikemię poniżej 60 mg/dl (hipoglikemie). Po posiłku, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów, wykazano wyższe stężenia triacylogliceroli (p = 0,02) i jednoczesne zwiększenie oksydacji kwasów tłuszczowych (p < 0,01). Obserwowano też tendencję (p =0,12) do zmniejszenia stężenia greliny po posiłku, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów, czego nie stwierdzono po posiłku wysokowęglowodanowym. Odnotowano różne stężenie leptyny (p = 0,03), której stężenia wzrastały istotnie (p = 0,01), począwszy od 60. minuty po spożyciu posiłku o mniejszej zawartości węglowodanów. WNIOSKI. Uzyskane wyniki wskazują, że następstwa metaboliczne i hormonalne po spożyciu posiłku wysokowęglowodanowego mogą zaburzać równowagę między czynnikami biorącymi udział w regulacji łaknienia. Zaobserwowane zmiany mogą sprzyjać występowaniu otyłości.
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Badaniem objęto 20 zdrowych mężczyzn w wieku 28–52 lat, ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) 19,6–43,0 kg/m2 (średnie BMI 28,0 ± 5,8 kg/m2). Badani w 2-tygodniowym odstępie czasowym otrzymali standaryzowane izokaloryczne (450 kcal) posiłki: Nutridrink Fat Free, w którym 89% energii pochodziło z węglowodanów, oraz Cubitan, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów. Na czczo, 30, 60, 120, 180 i 240 minut po posiłku oznaczano stężenia glukozy, insuliny, triacylogliceroli, leptyny i greliny całkowitej oraz, metodą kalorymetrii pośredniej, oceniono oksydację substratów energetycznych.
WYNIKI. Po posiłku, w którym 89% energii pochodziło z węglowodanów, wykazano wyższe stężenia glukozy (p < 0,01) i insuliny (p < 0,01). W 180. minucie po posiłku wysokowęglowodanowym u 15% (3 osób) oraz w 240. minucie u 25% (5 osób) badanych odnotowano glikemię poniżej 60 mg/dl (hipoglikemie). Po posiłku, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów, wykazano wyższe stężenia triacylogliceroli (p = 0,02) i jednoczesne zwiększenie oksydacji kwasów tłuszczowych (p < 0,01). Obserwowano też tendencję (p =0,12) do zmniejszenia stężenia greliny po posiłku, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów, czego nie stwierdzono po posiłku wysokowęglowodanowym. Odnotowano różne stężenie leptyny (p = 0,03), której stężenia wzrastały istotnie (p = 0,01), począwszy od 60. minuty po spożyciu posiłku o mniejszej zawartości węglowodanów. WNIOSKI. Uzyskane wyniki wskazują, że następstwa metaboliczne i hormonalne po spożyciu posiłku wysokowęglowodanowego mogą zaburzać równowagę między czynnikami biorącymi udział w regulacji łaknienia. Zaobserwowane zmiany mogą sprzyjać występowaniu otyłości.
Słowa kluczowe
oksydacja substratów; kalorymetria; otyłość
Tytuł
Ocena metabolicznych i hormonalnych następstw spożycia posiłków o różnej zawartości węglowodanów (badania wstępne)
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
44-52
Opublikowany online
2012-08-07
Wyświetlenia strony
1687
Wyświetlenia/pobrania artykułu
5101
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2012;8(2):44-52.
Słowa kluczowe
oksydacja substratów
kalorymetria
otyłość
Autorzy
Magdalena Waszczeniuk
Edyta Adamska
Joanna Gościk
Agnieszka Nikołajuk
Adam Krętowski
Maria Górska
Lucyna Ostrowska