Na skróty

dostęp otwarty

Tom 8, Nr 3 (2012)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2012-10-31
Pobierz cytowanie

Znaczenie wartości indeksów glikemicznych produktów bezglutenowych w terapii choroby trzewnej i współistniejącej cukrzycy typu 1

Katarzyna Dudziak, Bożena Regulska-Ilow
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2012;8(3):98-108.

dostęp otwarty

Tom 8, Nr 3 (2012)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2012-10-31

Streszczenie

Celiakia i cukrzyca typu 1 to schorzenia obecnie nieuleczalne. Zanik objawów obu chorób jest uzyskiwany tylko dzięki ścisłemu przestrzeganiu zasad terapii. Cukrzyca typu 1 często występuje jako schorzenie współistniejące z celiakią i wtedy zachodzi konieczność jednoczesnej terapii obu schorzeń. Dieta bezglutenowa, która w celiakii jest terapią z wyboru, musi być w tej sytuacji dopasowana również do wymagań leczenia cukrzycy typu 1. Powinna być jak najbardziej zbliżona do diety podstawowej i odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości wszystkich składników odżywczych. Wyniki badań nad wpływem diety bezglutenowej na wskaźniki stanu odżywienia i kontrolę metaboliczną pacjentów z celiakią lub współistniejącą cukrzycą typu 1 w większości przypadków wskazują na korzyści wynikające ze spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Dlatego w celiakii i cukrzycy typu 1 zaleca się spożywanie produktów naturalnie bezglutenowych, pełnoziarnistych, grubych kasz gryczanej, amarantusowej, quinoa oraz ryżu basmati lub parboiled, a także nasion roślin strączkowych. Przetworzone produkty bezglutenowe, produkowane z rafinowanej mąki ryżowej i kukurydzianej, są znacznie uboższe w białko, błonnik, witaminy i składniki mineralne, a wartości ich IG są wysokie.

Streszczenie

Celiakia i cukrzyca typu 1 to schorzenia obecnie nieuleczalne. Zanik objawów obu chorób jest uzyskiwany tylko dzięki ścisłemu przestrzeganiu zasad terapii. Cukrzyca typu 1 często występuje jako schorzenie współistniejące z celiakią i wtedy zachodzi konieczność jednoczesnej terapii obu schorzeń. Dieta bezglutenowa, która w celiakii jest terapią z wyboru, musi być w tej sytuacji dopasowana również do wymagań leczenia cukrzycy typu 1. Powinna być jak najbardziej zbliżona do diety podstawowej i odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości wszystkich składników odżywczych. Wyniki badań nad wpływem diety bezglutenowej na wskaźniki stanu odżywienia i kontrolę metaboliczną pacjentów z celiakią lub współistniejącą cukrzycą typu 1 w większości przypadków wskazują na korzyści wynikające ze spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Dlatego w celiakii i cukrzycy typu 1 zaleca się spożywanie produktów naturalnie bezglutenowych, pełnoziarnistych, grubych kasz gryczanej, amarantusowej, quinoa oraz ryżu basmati lub parboiled, a także nasion roślin strączkowych. Przetworzone produkty bezglutenowe, produkowane z rafinowanej mąki ryżowej i kukurydzianej, są znacznie uboższe w białko, błonnik, witaminy i składniki mineralne, a wartości ich IG są wysokie.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

celiakia; cukrzyca typu 1; dieta bezglutenowa; indeksy glikemiczne

Informacje o artykule
Tytuł

Znaczenie wartości indeksów glikemicznych produktów bezglutenowych w terapii choroby trzewnej i współistniejącej cukrzycy typu 1

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 8, Nr 3 (2012)

Strony

98-108

Opublikowany online

2012-10-31

Wyświetlenia strony

2510

Wyświetlenia/pobrania artykułu

8858

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2012;8(3):98-108.

Słowa kluczowe

celiakia
cukrzyca typu 1
dieta bezglutenowa
indeksy glikemiczne

Autorzy

Katarzyna Dudziak
Bożena Regulska-Ilow

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl