Znaczenie wartości indeksów glikemicznych produktów bezglutenowych w terapii choroby trzewnej i współistniejącej cukrzycy typu 1
Katarzyna Dudziak, Bożena Regulska-Ilow
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2012;8(3):98-108.
dostęp otwarty
Tom 8, Nr 3 (2012)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2012-10-31
Streszczenie
Celiakia i cukrzyca typu 1 to schorzenia obecnie nieuleczalne. Zanik
objawów obu chorób jest uzyskiwany tylko dzięki ścisłemu przestrzeganiu
zasad terapii. Cukrzyca typu 1 często występuje jako
schorzenie współistniejące z celiakią i wtedy zachodzi konieczność
jednoczesnej terapii obu schorzeń.
Dieta bezglutenowa, która w celiakii jest terapią z wyboru, musi
być w tej sytuacji dopasowana również do wymagań leczenia cukrzycy
typu 1. Powinna być jak najbardziej zbliżona do diety podstawowej
i odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości
wszystkich składników odżywczych.
Wyniki badań nad wpływem diety bezglutenowej na wskaźniki stanu
odżywienia i kontrolę metaboliczną pacjentów z celiakią lub
współistniejącą cukrzycą typu 1 w większości przypadków wskazują
na korzyści wynikające ze spożywania produktów o niskim
indeksie glikemicznym (IG). Dlatego w celiakii i cukrzycy typu 1
zaleca się spożywanie produktów naturalnie bezglutenowych, pełnoziarnistych,
grubych kasz gryczanej, amarantusowej, quinoa oraz
ryżu basmati lub parboiled, a także nasion roślin strączkowych.
Przetworzone produkty bezglutenowe, produkowane z rafinowanej
mąki ryżowej i kukurydzianej, są znacznie uboższe w białko, błonnik,
witaminy i składniki mineralne, a wartości ich IG są wysokie.
Streszczenie
Celiakia i cukrzyca typu 1 to schorzenia obecnie nieuleczalne. Zanik
objawów obu chorób jest uzyskiwany tylko dzięki ścisłemu przestrzeganiu
zasad terapii. Cukrzyca typu 1 często występuje jako
schorzenie współistniejące z celiakią i wtedy zachodzi konieczność
jednoczesnej terapii obu schorzeń.
Dieta bezglutenowa, która w celiakii jest terapią z wyboru, musi
być w tej sytuacji dopasowana również do wymagań leczenia cukrzycy
typu 1. Powinna być jak najbardziej zbliżona do diety podstawowej
i odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości
wszystkich składników odżywczych.
Wyniki badań nad wpływem diety bezglutenowej na wskaźniki stanu
odżywienia i kontrolę metaboliczną pacjentów z celiakią lub
współistniejącą cukrzycą typu 1 w większości przypadków wskazują
na korzyści wynikające ze spożywania produktów o niskim
indeksie glikemicznym (IG). Dlatego w celiakii i cukrzycy typu 1
zaleca się spożywanie produktów naturalnie bezglutenowych, pełnoziarnistych,
grubych kasz gryczanej, amarantusowej, quinoa oraz
ryżu basmati lub parboiled, a także nasion roślin strączkowych.
Przetworzone produkty bezglutenowe, produkowane z rafinowanej
mąki ryżowej i kukurydzianej, są znacznie uboższe w białko, błonnik,
witaminy i składniki mineralne, a wartości ich IG są wysokie.