Vol 63, No 2 (2012)
Review paper
Published online: 2012-04-27
Work of the Polish Council for Control of Iodine Deficiency Disorders, and the model of iodine prophylaxis in Poland
Endokrynol Pol 2012;63(2):156-160.
Abstract
Polska Komisja ds. Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu została powołana przy Klinice Endokrynologii UJCM w Krakowie, na wzór
Międzynarodowej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu (ICCIDD) w Charlotesville (Stany Zjednoczone). W skład Polskiej
Komisji wchodzą eksperci z dziedziny endokrynologii, technologii jodowania produktów spożywczych oraz polscy reprezentanci organizacji
międzynarodowych: WHO, UNICEF, Federacji Konsumentów oraz Biura Rzecznika Praw Dziecka. Głównym zadaniem Polskiej Komisji jest
realizacja Programu Eliminacji Niedoboru Jodu finansowanego przez Ministerstwo Zdrowia. Polski model profilaktyki jodowej polega na
obowiązkowym jodowaniu soli kuchennej (20–40 mg KI/1 kg), formuły noworodków (10 μg/100 ml mleka) oraz dodatkowej suplementacji
kobiet w ciąży i kobiet karmiących w dodatkowa dawkę jodu 150–200 μg/dzień. Model ten okazał się bardzo efektywny. Wole endemiczne
u dzieci szkolnych zostało całkowicie wyeliminowane, częstość wola u kobiet w ciąży zmniejszyła się z 80% do 19%, częstość przejściowej
niedoczynności tarczycy u noworodków obniżyła się z 2,0% do 0,16%, a obserwowany wzrost częstości raka tarczycy u kobiet powyżej
40. roku życia wydatnie się obniżył. W 2008 roku przy Klinice Endokrynologii UJCM w Krakowie powołano Ośrodek Współpracujący
z WHO (WHOCC) w zakresie Żywienia. Głównym zadaniem Ośrodka jest utrzymanie efektów profilaktyki jodowej w świetle ostatnich
rekomendacji WHO na temat konieczności zmniejszenia spożycia soli jako czynnika ryzyka nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. W tej
sytuacji na rynek żywnościowy wprowadzono dodatkowe nośniki jodu — mleko i wody mineralne. (Endokrynol Pol 2012; 63 (2): 156–160)
Keywords: niedobór jodujodowanie soliprofilaktyka jodowa