Interakcja czynników ryzyka oraz ocena jakości życia u osób chorych na cukrzycę w zależności od podjętego leczenia
Streszczenie
Wstęp: Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, prowadzącą do wielu powikłań. Poprzez kompleksową opiekę diabetologiczną i skuteczne postępowanie terapeutyczne można kontrolować i aktywnie stymulować subiektywne poczucie jakości życia. Celem pracy była ocena wpływu czynników ryzyka u chorych na cukrzycę typu 2 na domeny Quality of Life (QoL).
Materiał i metody: Badania przeprowadzono wśród 101 pacjentów chorych na cukrzycę typu 2, powikłaną miażdżycą tętnic obwodowych (makroangiopatia cukrzycowa) w okresie niedokrwienia II B według klasyfikacji Fontaine’a. Każdy zakwalifikowany do badania pacjent został zbadany według kwestionariusza ogólnej oceny jakości życia SF-36 oraz autorską ankietą, uwzględniającą specyficzność choroby. Do analiz statystycznych wykorzystano elementarne metody statystyczne: test t-Studenta, test Chi-kwadrat, test Wilcoxona, test Kruskala-Wallisa oraz test U Manna-Whitneya.
Wyniki: W grupie I analiza wieloczynnikowa predyktorów wpływających na ocenę jakości życia ankietowanych osób wykazała istotną statystycznie zależność między domenami role-physical (RP), physical functioning (PF) i vitality (VT) a wiekiem, czasem trwania choroby i dolegliwościami bólowymi, domeną mental health (MH) a wiekiem i dolegliwościami bólowymi, oraz domeną social functioning (SF) a dolegliwościami bólowymi. W grupie II analiza wieloczynnikowa wykazała istotną statystycznie zależność między domenami PF a wiekiem, czasem trwania choroby i nasileniem bólu, domeną VT a nasileniem bólu, domeną MH a wskaźnikiem body mass index (BMI) oraz wiekiem, wskaźnikiem BMI i czasem trwania choroby w domenie SF.
Wnioski: Grupę chorych, którym do leczenia włączono insulinę cechuje gorsza ocena jakości życia, zarówno w obszarze fizycznym, jak i psychicznym. Wybór sposobu leczenia okazał się nie mieć istotnego wpływu na QoL, determinować go mogły czas trwania choroby oraz otyłość.
Słowa kluczowe: jakość życiabólaktywnośćcukrzycainsulina