English Polski
Tom 3, Nr 3 (2001)
Opublikowany online: 2002-02-08

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 904
Wyświetlenia/pobrania artykułu 1384
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Żywienie chorych po 65 roku życia we wczesnym okresie pooperacyjnym po rozległych zabiegach resekcyjnych

Tomasz Orawczyk, Jan Kalaciński, Mariusz Ciopała, Krzysztof Kurczych, Paweł Ćwik
Chirurgia Polska 2001;3(3):127-134.

Streszczenie

Wprowadzenie: Chorzy w wieku podeszłym stanowią coraz większy odsetek operowanych w oddziałach chirurgicznych, a rodzaj i czas zabiegu są niejednokrotnie niezależne od wieku pacjenta. Celem pracy było porównanie wyników leczenia żywieniowego pacjentów powyżej 65 rż. z grupą chorych młodszych.
Materiał i metody: W pracy przeanalizowano dwie 25-osobowe grupy chorych w wieku powyżej i poniżej 65 lat o zbliżonej charakterystyce dotyczącej rozkładu płci, spadku masy ciała, choroby podstawowej, rodzaju wykonanego zabiegu operacyjnego, wskazań, rodzaju, sposobu, czasu trwania żywienia. W obrębie poszczególnych grup oceniono: występowanie niedożywienia przedoperacyjnego, aktualny wydatek energetyczny, podaż energii i białka, ilość przetoczonych preparatów krwiopochodnych, powikłania żywienia pozajelitowego, powikłania pooperacyjne, zależność pomiędzy ilością powikłań a procentowym spadkiem masy ciała.
Wyniki: Uzyskana podaż energii u chorych w wieku podeszłym (2139 kcal/d.) była zbliżona do wyliczonego dobowego zapotrzebowania energetycznego (2755 kcal/d.), średnia dobowa podaż azotu wyniosła 0,2 gN/kg m.c. W grupie chorych w wieku podeszłym przetoczono większą ilość osocza (średnio 16 jednostek) i masy erytrocytarnej (średnio 4,9 jednostek) w porównaniu z grupą kontrolną (odpowiednio 13,6 i 3,6 jednostek) - częściej występowały także powikłania śmiertelne, infekcyjne oraz powikłania związane z żywieniem pozajelitowym. Dotyczyło to zwłaszcza infekcji dróg moczowych, zapalenia płuc (p < 0,01) oraz zaburzeń układu krążenia i oddechowego (p < 0,05). U wszystkich chorych, którzy zmarli w trakcie obserwacji zanotowano spadek masy ciała powyżej 10%, a u ponad 80% badanych z takim spadkiem masy ciała, obserwowano więcej niż 3 powikłania infekcyjne.
Wnioski: Wielkość spadku masy ciała, szczególnie większa niż 10% jest prostym i skutecznym parametrem w przewidywaniu wystąpienia powikłań u osób starszych. Skuteczne leczenie powikłań pooperacyjnych u chorych w wieku podeszłym jest możliwe między innymi dzięki zastosowaniu intensywnego leczenia żywieniowego.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF